Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

9 de setembre de 2014
0 comentaris

Voluntaris catalans a la batalla de Verdun

Aqueix vespre que TV3 emet el documental “L’estelada de Verdun”, tot recuperant la memòria del voluntaris catalans que van participar a la Primera Guerra Mundial amb l’exèrcit francès, em ve a la ment el llibret editat l’any 1938 pel Departament de Cultura de la Generalitat titulat “Fets d’armes dels catalans” en el qual hi ha un capítol a ells dedicat:

“El veritable esperit de Catalunya ens és mostrat pels vint mil voluntaris catalans que participaren en la Gran Guerra dels anys 1914 al 1918. Llavors, sobre els terrenys ensangonats i destruïts del Nord de la França, toparen dos exèrcits i dues ideologies. I els catalans, abrandats per un cor liberal i demòcrata, s’allistaren sota les banderes de França, i cooperaren amb extraordinari braó a la defensa del territori francès i a la futura victòria de les nacions aliades. Ells lluitaren per la llibertat de tots els homes, i de tots els pobles i de Catalunya. I en el manteniment d’aquestes consignes, no regatejaren cap sacrifici ni escatimaren cap vida.

Decidits en l’atac i ferms en la resistència. Heus ací les dues característiques que sobresurten de l’actuació dels voluntaris catalans a França durant els quatre anys de guerra. Allí, en moments difícils per a les tropes franceses, llençaren el crit de “No passaran !”, expressió concisa de la voluntat irreductible de vèncer. En altres ocasions, menyspreant tot perill i tota protecció, avançaren a la baioneta contra les posicions enemigues, donant sempre exemple d’ardiment i coratge. Els Grans Caiguts catalans en els camps de batalla de França en són la millor prova” (pàgina 118).

De voluntaris catalans en la lluita contra el nazisme durant la Segona Guerra Mundial també n’hi hagué milers, no solsament a l’exèrcit francès sinó al si d’altres contingents aliats, sense que hores d’ara hi hagi un estudi complet del seu nombre total i principals fets d’armes. En tot cas, pels testimonis que ens han arribat podem afirmar també respongueren a la reputació de bons soldats que acompanyà els catalans durant segles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!