Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

7 d'abril de 2012
0 comentaris

Conflictes al Sinaí

Avui l’exèrcit egipci ha iniciat una operació de llarg abast per recuperar el control estatal sobre la península egípcia del Sinaí, desmilitaritzada des dels acords de pau entre Egipte i Israel.  Arran de la caiguda del règim de Mubàrak aqueix territori  és a mans del seus pobladors, els beduïns, sovint en conflicte amb les autoritats del Caire.

 

Aprofitant del buit de poder sobre el terreny per mor de la caiguda del règim d’Hosni Mubàrack, els grups gihadistes volen obrir un nou front d’atac contra Israel des del Sinaí. Zvi Mazel, que fou ambaixador d’Israel a Egipte, exposa en aqueix article titulat “Sinaí, le royaume des beduins: terrorisme, drogue et contrebande”, aparegut el proppassat 25 de març al bloc de Jacques Benillouche “Temps et contretemps. Informations israéliennes”, l’evolució de les actituds  dels beduïns de la península del Sinaí davant el conflicte àrab-israelià des de la guerra dels “Sis dies” l’any 1966 fins a l’actualitat.

Post Scriptum, 8 d’agost del 2012.

Diumenge, dia 5, un escamot jihadista va atacar un punt de control entre Egipte i Israel matant setze soldats egipcis. La resposta militar del nou règim instal·lat a El Caire ha obert una nova fase en el conflicte.

Post Scriptum, 9 de gener del 2017.

L’informatiu israelià Debka publica avui un article titulat “With big gain Nort Sinai, ISIS drives South“, on detalla com els jihadistes s’han fet forts al nord de la península enllaçant amb la franja de Gaza on compten amb la complicitat d’Hamàs i es desplacen cap al centre i sud amb la col·laboració de les tribus beduïnes. L’exèrcit egipci no és prou fort com per invertir una situació que amenaça la frontera israeliana.

Post Scriptum, 8 de maig del 2017.

Yossi Ben Menahem publicà el proppassat 5 d’aqueix mes al digital del CAPE de Jerusalem aqueix article analitzant el tombant de les tribus beduïnes contra la presència dels jihadistes addictes al Califat Islàmic: “Le combat contre Daesh dans le Sinaï”.

Post Scriptum, 20 de desembre del 2017.

El sacerdot ortodox Alexander Winogradsky Frenkel publicà abans d’ahir a The Times of Israel un extens i documentat article sobre la conflictivitat multicultural del Sinaí al llarg dels segles titulat “Le Sinaï, citadelle du nouveau souffle de l’État islamique”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!