Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

7 d'abril de 2010
0 comentaris

Llibres (LXXXI)

“Història de la Catalunya jueva. Vida i mort de les comunitats jueves de la Catalunya medieval”, de Sílvia Planas i Manuel Forcano, Ajuntament de Girona i Àmbit Serveis Editorials, Girona, 2009.

L’amic Manuel Forcano m’ha fet arribat un exemplar d’aquest magnífica obra -encertadament il·lustrada amb fotografies de Josep M. Oliveras-  que ofereix un recorregut per la història de les comunitats jueves catalanes medievals fins a la seva expulsió decretada pels “reis catòlics” el 1492. Una història rica i fecunda en fets i en obres, que es traduí en un dels llegats literaris i de pensament més rics de tota l’Edat Mitjana, i que forma part indissociable de la nostra pròpia gènesi nacional i cultural. Una obra que contribueix a la recuperació de la memòria històrica del nostre poble. 

Amb aquest llibre la ciutat de Girona encapçala la tasca de preservació i divulgació del llegat jueu dels catalans no en va el seu call és dels més preservats del nostre país. En el terreny editorial cal esmentar també la reedició -l’any 2008- en facsímil de l’obra de Carles Rahola “Els jueus a Catalunya”, apareguda a les darreries dels anys vint del segle passat, amb pròleg de Joaquim Nadal i Farreras.   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!