LA CUINA DE SICÍLIA, CONDIMENTADA I VARIADA
Els productes bàsics de la seva cuina són:el blat (els catalans medievals ja se n’aprofitaven),els cítrics, albercocs, melons,síndries, figues, olives, ametlles, raïm i panses (molt emprades en la seva cuina, a vegades combinades amb pinyons, com a Catalunya i les Balears) i el repertori més conegut de verdures mediterrànies: alls cebes, espinacs, bròquils, albergínies, tomàquets, pebrots, carbassons i flors de carbassó, faves, pèsols…Hi hem d’ afegir l‘arròs i altres productes duts pels àrabs, com el sucre i algunes espècies.Els vins , particularment els dolços (Marsala, Mamertino, ja eren famosos a l’Antigüitat). El peix, naturalment, és abundant: tonyina, llucets o merluzzetti,peixopalo o bacallà, peix espasa, sardines, sarg, déntol, mero o anfós, pagell així com tota mena de marisc, com sèpies, calamars, llagosta, garotes…
Escassa carn- si més no en relació al Nord- però ben utilitzada: pollastre, xai, conill, bou- és famós el plat farsu magru o magre de bou farcit. He pogut comprovar, no obstant, que es fan graellades monumentals que no et pots acabar: millor no menjar antipasti, ja que són racions molt generoses. Les pizzes són com una roda de carro.
La cuina siciliana és considerada la més antiga i rica d’Itàlia, i la més barroca. De fet a l’ època de la Magna Gràcia els seus cuiners ja eren famosos, i a l´edat Mitjana, quan hi havia els catalans- que hi ha deixat forà monuments gòtics- hi excel.leix una gran cuina.
La pasta hi és d’origen àrab, parla.lelament a Catalunya:maccarune vé de “maccare”, macar o aixafar. És el mateix nom que dona plats com els maccu o purés. Com el de faves amb fonoll (una combinació que també trobem a Mallorca). Típicament mediterrània, utilitza la pasta, l’oli, el peix, la fruita, les herbes(orenga, alfàbrega, romaní, safrà, bitxo, julivert), el tomàquet (aportat pels espanyols), les anxoves, les olives, l’arròs, el formatge, i té dolços molt famosos.
Alguns dels seus plats i menjars més famosos són el Pane condito/Pani cunzatu (panet amb anxoves i olives negres) o les Fritelle di formaggio (formatge fregit). La pasta dona plats esplèndids: al tonno (tonyina), con pesce spada (amb peix espasa), pasta con le sarde (amb sardines), coi broccoli(coliflor), con la mollica (molla de pa), con le sarde (sardines), con le zucchine (carbassons), al nero di seppie (amb sípia);spaghetti alla trapanese (amb formatge d’ ovella i daus de tomàquet), els Macaruneddi con salsa rossa e melanzane (macarrons amb slasa vermella i albergínia), cavatieddi o gnochetti di semola al sugo di maiale (nyoquis de sèmola amb salsa de porc), Pasta fritta alla siracusana (pasta fregida, uns curioosos fideus arrebossats i fregits), Pasta alla norma (amb albergínies). També hi trobem arròs, com el Riso trinacria (arròs).El Cuscussu és un cuscús de peix, però se’n fan d’ altres productes. Alguns dels noms són en sicilià, llengua que sol aparèixer poc a les cartes dels restaurants de l’ illa.
Són populars la Caponata (una mena de samfaina amb olives i tàperes, un producte motl utiltizat en la cuina siciliana ), salmoriglio (salmoregi o salmorejo, noms, respectivament, català i espanyol), frittata (truita farcida), albergínies fetes de diverses formes vasteddi (Panets amb comí), Bottarga (ous de peix salat).Peix: sardines, peix espasa, merluzzetti (llucet), peixopalo, calamars (farcits), tonyina (a la brasa, guisats, al forn).Les postres i dolços son esplèndids. Cannoli (bracets farcits de ricotta i fruites confitades, i actualment amb altres versions, amb xocolata, etc.), massapans de Martorana- un delicat regal- i d’ altres llocs.Els gelats són una opulenta aportació del geni sicilià: Cassata, sorbettu (sorbet; hi va arribar des de Turquia almenys des del s. XVIII),Granite (granissat), etc.
Pane condito (Pani cunzatu, en sicilià)
‘Nfigghiulata
Salmorigio (salmoregi, en espanyol salmorejo)
Arancini (corquetes d’ arròs, que fien les delícies de l´inspector Montalvano)
Minestra addadura-Verdures-M. de cimette(fulles carbassó)
Pasta allà Norma, al tonno, coi broccoli, con la mollica, con les sarde
Spaghetti con le zucchine (carbassó)
Spaghetti al nero de sepie (amb tinta)
Riso trinacria
Broccoletti stufati
Caponata (plat estrella!)
Carotes al Marsala
Carrozze di melanzane
Insalatta ricca
Pomodori “a grattè” (tomàquets gratinats)
Aghiotta di pesca spada
Aguglie a bracciales
Frittata arrotolata
Merluzzetti in tegame
Nasello allà salsa di addicughe
Pesce con olive e caperi
Pesce allla stimpirata
Pescestocco allà messinese
Sarde a beccaficu
Totani ripieni (calamars farcits)
Aggrassato (vedella a la cassola
Bollito rifatto
Coniglio in agrodolce
Farsumagru
Pollo con melanzane
Trippa oivetana
Pabottines/Guastedde-vedella
Tritato/Capuliatu
Gelu di muluni (gelat de síndria)
Scorzette di arancie condite
Cannoli
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!