BONA VIDA

Jaume Fàbrega

5 de desembre de 2016
0 comentaris

Coneixeu el Catxoflino? Un bon plat de Nadal…

 

 

CATXOFLINO (Palafrugell)

 

El Catxoflino és un plat de Palafrugell amb un nom curiós que vindria de “Cacho fino”, adaptat al català. El cuiner del restaurant  la “Xicra”, Pere Bahí, va excel.lir en la seva difusió. El Diccionari Català-Valencià–Balear: Catxofino: Plat de vianda saborosa (Llofriu). Són variacions sobre el mateix tema: es necessita un dot d’ improvisació  intuïció, com en el  com en el jazz. El catxoflino és un plat sovint d’ aprofitaments,  col.lectiu, imprevist, obert, recreatiu i sempre festiu. festiu. És un plat molt individualista i surrealista, que defineix un dels aspectes de la personalitat empordanès ai fins catalana. El plat que Salvador Dalí- que des dels sis anys volia ser cuiner-a hagués , sens dubte, cuinat. Ferran Adrià, indirectament, es va aproximar a aquest plat donant-hi nous aires.

És una barreja d’ingredients tan diferents com carxofes, salsitxes, bolets, calamars, mandonguilles, gambes, musclos  saltats en una cassola. El secret és clar és la qualitat dels ingredients i, és clar la bona mà del cuiner. Com podem veure, forma part dels plats de mar i muntanya, però en general és d’ una execució més ràpida. Com aquest sol partir d’ un sofregit i també pot incloure un allioli o una picada per lligar la salsa.

Ingredients

4 escamarlans grossos (millor de la Costa; els del Nord , encara que sigui vius, tenen la carn més tova)

16 musclos

1/2 kg morro de vedella bullit

1 tomàquet mitjà

1 ceba de Figueres mitjana

1 got de vi blanc (o vi ranci)

1 picada (una llesqueta de pa fregit o carquinyoli, 50 g d’ ametlles)

1 cullerada ben plena d’allioli (all, oli, sal, suc de llimona o vinagre)

1 cullerada rasa de farina

oli d’oliva

sal

pebre

aigua

Per fer les mandonguilles:

300 g de carn de  de porc, picada

3 all picats

1 ceba mitjana, picada

una mica de julivert picat

1 llesca de pa del dia anterior

1 ou

farina

 

Elaboració

Per elaborar les mandonguilles, poseu en un bol la carn picada, els alls picats, la ceba picada, el julivert picat, l’ou i la llesca de pa ben esmicolada i barregeu-ho bé.

 

Seguidament, feu-ne boletes amb les mans (o fent servir el fons d’ un xicra o tassa petita), enfarineu-les i fregiu-les en una paella amb oli abundant. Poseu-les damunt de paper absorbent.A continuació, en una cassola amb poc oli salteu els escamarlans durant un minutet, retireu-los, i a la mateixa cassola sofregiu la ceba picada durant uns 15 minuts. Saleu-la. Quan sigui, afegiu-hi el tomàquet ratllat,sense peles ni llavors, remeneu-ho bé i deixeu-ho sofregir durant uns 10 o 15  minuts més.

 

Després, poseu-hi la farina, remeneu-ho bé fent un ros, cobriu-ho tot amb aigua, torneu-ho a remenar i afegiu-hi el morro de vedella, els musclos, les mandonguilles, el vi i el pebre. Remeneu-ho bé i deixeu-ho coure tot junt durant uns minuts amb la cassola tapada.

 

Mentrestant feu la picada, poseu en un bol l’allioli i una mica del suc de la cocció (allioli negat) i barregeu-ho bé.

 

Tot seguit, poseu la picada a la cassola, remeneu-ho bé, deixeu-ho coure un parell de minuts, poseu-hi els escamarlans i deixeu-ho coure tot junt un parell o tres  de minuts més. Tasteu-ho de sal i pebre i serviu-lo, distribuint cada ingredient al plat.

Notes

El Catxoflino admet motles variants, a vegades amb el que es trobava a la nevera: pollastre, botifarres, llagosta, llamàntol, cabra, peus de porc, patates, costelló de porc, etc.

Les mandonguilles o pilotilles es poden fer amb un 75 de carn de vedella i porc o cansalada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!