El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

21 de setembre de 2014
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 105

Dilluns 15 de setembre de 2014

Comença el debat de política general al Parament amb el discurs del president Mas, que s’ha centrat en repassar l’acció de govern dels diferents departaments. Sobre la consulta ha refermat el seu compromís per possibilitar que els catalans puguin votar i ha assegurat que “no hi haurà xoc de trens perquè Catalunya i Espanya van per vies diferents”.

L’ANC ha entregat al Parlment les 750.000 firmes recollides durant la campanya ‘Signa un vot per la independència’.

El Govern nomena el periodista, Martí Anglada, delegat de la Generalitat a França i Suïssa.

 

Dimarts 16 de setembre de 2014

Segon dia del debat de política general amb les intervencions de Junqueras, Iceta, Camacho, Herrera, Rivera, Fernández, i Elena, que s’ha estrenat com a diputat no adscrit. Junqueras ha manifestat la seva disposició a entrar al Govern “per blindar la consulta”. I Mas ha deixat clar al PP i Ciutadans que “vostès això no ho podran aturar”.

El ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, avisa que no toleraran la secessió de Catalunya i que faran ús de tots els mitjans al seu abast per impedir-ho. I parla ja obertament de la possibilitat de suspendre l’autonomia.

 

Dimecres 17 de setembre de 2014

Final del debat de política general al Parlament amb l’aprovació de les resolucions. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP n’aproven una de conjunta que demana al Govern celebrar la consulta “amb les màximes garanties democràtiques possibles”. També hi han votat a favor les diputades socialistes, Núria Ventura i Marina Geli, i l’ara ja diputat no adscrit, Joan Ignasi Elena, líder d’Avancem.

Carme Forcadell anuncia que començaran la campanya pel sí-sí el mateix dia que el Constitucional suspengui la consulta del 9-N. Ha assegurat que “serà la campanya més gran de la història política d’Europa”.

 

Dijous 18 de setembre de 2014

Escòcia es mobilitza en unes eleccions històriques sobre el seu futur polític. La participació ha estat extraordinària, a l’entorn del 84%.

Artur Mas, entrevistat al vespre a 8tv per Josep Cuní, subratlla que “s’acabarà votant si tots estem a l’alçada de les circumstàncies”.

Divendres 19 de setembre de 2014

Ens hem despertat amb la notícia de la victòria del no a la independència a Escòcia en el referèndum d’ahir, que ha aconseguit el 55,4% de suports. El sí, tot i que ha guanyat clarament en llocs com Glasgow i Dundee, s’ha quedat en el conjunt del país en el 44,5%. El líder del Partit Nacionalista Escocès i primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, ha dimitit avui mateix manifestant que “per a mi, com a líder, la meva etapa ja està acabada, però per Escòcia la campanya continua i el somni no ha de morir mai”. S’ha acomiadat alertant sobre el possible incompliment de les ofertes de més autogovern fetes durant la campanya per part del Regne Unit i demanant a Londres que concreti les seves propostes de més autonomia.

Artur Mas ha comparegut al migdia per valorar el referèndum escocès. Pel president “la comparació entre Espanya i el Regne Unit és feridora”. Ha garantit que “el procés català continua endavant” i ha donat les gràcies a Escòcia “per ensenyar que votar és l’únic camí per resoldre democràticament les aspiracions d’un poble”. Per la seva part Mariano Rajoy ha aprofitat el resultat a Escòcia per treure pit i ha felicitat els escocessos “per haver evitat les greus conseqüències de la independència”.

A la tarda el Parlament ha aprovat solemnement la llei de consultes que ha de permetre la consulta del 9-N. Ho ha fet per 106 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP) i 28 en contra (els del PP i Ciutadans). A fora del Parlament un grup de ciutadans ha exhibit estelades i ha donat suport als diputats que han aprovat la llei amb crits de ‘Votarem’.

 

Dissabte 20 de setembre de 2014

Els mitjans internacionals, després del referèndum escocès, se centren ara en Catalunya i recullen que aquí el procés cap a la independència continua endavant. L’editoralista del The New York Times escriu que “Espanya s’equivocarà si denega el vot a Catalunya” i que “una Escòcia independent no era una idea menys inconcebible que la d’una Catalunya independent”.

Uns pocs ajuntaments catalans no pensen cooperar en l’organització de la consulta encara que els hi demani el Govern. És el cas, per exemple, de Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà. Per contra molts altres, 436 municipis, ja han explicitat a Governació la seva total disposició a col·laborar en tot el que faci falta. Joana Ortega demana al món local col·laboració i compromís amb la consulta.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, diu que Mas “és el president de tots els catalans” i que ho és “gràcies a la Constitució”. El líder del PSOE s’ha adreçat als catalans per dir-nos que “us estimem i volem viure units perquè junts som més forts”.

 

Diumenge 21 de setembre de 2014

Artur Mas ha participat a Cardona a la commemoració del final de la Guerra de Successió, on ha rebut la Flama de la Resistència, en un acte molt emotiu i amb una forta càrrega simbòlica. Mas ha dit que convocarà la consulta la propera setmana i ha demanat que “no s’utilitzi la constitució per silenciar la veu del poble de Catalunya sinó per deixar-nos parlar i per deixar-nos votar”. Dirigint-se a la vicespresidenta del govern espanyol Mas li ha recordat que és el 129è president de la Generalitat, “una institució, per tant, molt anterior a qualsevol Constitució espanyola”. I sobre l’afirmació de Pedro Sánchez assegurant que estima molt els catalans Mas l’ha instat a demostrar aquest amor “respectant-nos i deixant-nos votar”.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha vingut a Catalunya per participar a la Rosa a Gavà, on ha acusat Mas de ser un “insensat” que pretén obligar els ciutadans a triar entre ser catalans o espanyols. Un argument que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha fet seu.

Maragall per sobre dels partits
16.10.2005 | 5.22
A Sense categoria
Un espectacle “Rodó”
03.01.2006 | 12.39
A Sense categoria
Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 92
23.06.2014 | 12.02
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.