Bloc Tibidabo

Joaquim Torrent

14 d'abril de 2015
0 comentaris

Involució lingüística a lleida

irish-language-areas-in-ireland-map

……………………

Involució lingüistica a Lleida

A continuació penjo una carta al director que tracta d’ aquesta problemàtica. Tot i que no és habitual que pengi textos d’altres autors,  en aquest cas no m’he pogut resistir a no fer-ho,  per             l’ evident  i  actual  -malauradament-  interès  del  contingut, extrapolable a moltes altres poblacions.

Fou publicada a la secció “Cartes i missatges” del diari ARA, el dia 12 d’ abril de 2015.

J. T.

…………………

 

INVOLUCIÓ LINGÜÍSTICA

Després d’ uns quants anys he tornat a visitar la ciutat de Donostia, a  Euskal  Herria.  Vaig  copsar  un  fet  esperançador  però  alhora paradoxal, almenys per a mi. Abans s’hi parlava majoritàriament en castellà, però en aquest últim viatge  l’euskera se sentia per tot arreu.  A les  cues  dels museus,  a  les  terrasses  dels  bars,  als restaurants o pel carrer he  vist que  l’euskera viu una envejable normalitat.

En canvi a Lleida, la ciutat que m’ acull i on el català fins fa poc era la llengua majoritària, hi passa tot el contrari. Cada cop el castellà va guanyant terreny, tant que a hores d’ara es fa difícil sentir-hi   la nostra llengua. Fins i tot els adolescents i els joves que han sigut escolaritzats en català, parlen en castellà més que en català. És clar que l’estructura sociocultural d eles dues ciutats no és la mateixa, però tampooc no és la mateixa la dificultat en  l’aprenentatge, ja que el català, llengua mil.lenària d’arrels romàniques, comparteix moltes similituds amb el castellà, mentre que l’euskera no en comparteix gairebé cap. Malgrat   l’esforç titànic de les administracions, el català està reculant a marxes forçades. Tristament, la involució és molt manifesta i molt preocupant. Potser cadascú de nosaltres, en el dia a dia, hi pot fer alguna cosa, perquè és evident que si a Euskal Heria     s’està  normalitzant  l´ús  de  l’ euskera  és  gràcies  a  l’ esforç  i  al compromís de tothom.

Xavier-S. Ribelles i Puig

Lleida

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!