Des de la Plana

Josep Usó

2 de desembre de 2016
0 comentaris

Com parlar i no dir res. I.

Imagineu que us presente un treball propi. Un article publicat a una revista de prestigi que, per descomptat, estarà en una llengua científica, en aquest cas l’anglès. I que parla d’algun tema tan profundament interessant i també tant d’actualitat com, posem per cas, “L’impacte de la comunicació estable en la Esteganografia“.  De bestreta, possiblement ningú pensés malament. Només si us fixeu en els altres autors del treball, començaríeu a trobar alguna cosa estranya. Però, pel que fa a la resta, poca cosa. Especialment si no sabeu anglès. Si en sabeu un poc i no sabeu què té a veure la comunicació estable amb la esteganografia, segurament tampoc gosaríeu dir gran cosa. especialment si us fixeu en l’impressionant apartat que dedica el text a la Bibliografia consultada. Mireu, mireu. No té cap forat. Inclou figures, gràfics, conclusions, té de tot.

L’únic detall que us sobtarà, pot ser, és que no té ni cap ni peus. Des del principi fins el final, és tot més fals que un bitllet de quatre euros. Però he començat pel final. En realitat, el text el podeu crear vosaltres mateixos sense cap dificultat a partir d’un generador de text aleatori amb aparença de científic. Aquest creador de textos, però, té un origen seriós. Prové del famós MIT. I el podeu trobar en aquest enllaç. Només cal que introduïu els noms dels autors, amb un màxim de cinc. Si us voleu incloure, bé. En cas contrari, no passa res. Però a qualsevol que no sàpiga gaire, l’enganyareu sense cap problema. I en podeu trobar per especialitats: economia, per esmentar-ne una.

Però aquesta mena de generadors de text aleatori tenen uns precedents molt més llunyans. I adaptables a qualsevol disciplina. I, en el meu cas, us en parlaré de l’argot educacional. I us el podre fer a mida.

Per cert: Esteganografia, o el seu equivalent en anglès, Steganography, sona molt bé, però no he trobat enlloc cap significat per a la paraula. No patiu. Moltes altres coses tampoc volen dir res i en parlem com si sabérem què són.

PS. He continuat investigant i, gràcies a una bona amiga, he aconseguit el significat d’esteganografia. L’esteganografia és un mètode d’origen antic que actualment s’utilitza en comunicacions digitals com a resposta a les limitacions que imposen alguns governs a utilitzar mètodes criptogràfics i davant la necessitat de certs usuaris de comunicar-se amb total confidencialitat. El missatge secret pot ser llegit amb l’ajuda de claus que són distribuïdes estratègicament entre els que hi tenen accés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!