Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

28 d'abril de 2010
1 comentari

Reus i l’alcalde socialista minoritari Lluís Miquel Pérez

Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus i primer secretari del PSOE-C de Reus, ha publicat un apunt al seu bloc personal on valora la consulta deta el 25 d’abril a la ciutat. Quatre paràgrafs en què comença mostrant-se satisfet amb la normalitat democràtica amb què es va fer la consulta, felicitant-se per la imatge positiva que la ciutat ha projectat a l’exterior i encomiant la professionalitat de l’organització. Queda clar, doncs, que ell, a diferència de Montilla i altres, no pensa que els organitzadors de les consultes siguin irresponsables i comparteix la idea que les consultes són un exemple de maduresa democràtica per a la societat, que projecten una imatge positiva als municipis on s’organitzen. Altres membres del seu mateix partit prefereixen prohibir les urnes o arrencar cartells, cosa que Pérez hauria de tenir en compte quan, per tancar l’apunt, escriu que “la primera regla de la llibertat és respectar l’opinió discrepant dels
altres”.

Celebro, doncs, que l’alcalde Pérez en faci una valoració tan positiva. Tant de bo els seus companys i companyes de partit se l’escoltessin una mica. Tot seguit, però, comet un error. I ho dic des del respecte que ell mateix demana i des de l’objectivitat de les dades. Pérez escriu que “els resultats demostren que l’opció política per la independència de
Catalunya és una posició minoritària a Reus i al conjunt del país”. No entro ara a valorar l’extrapolació al conjunt del país perquè no vull que em quedi un apunt massa llarg, però és evident que l’adjectiu minoritària no s’ajusta a la veritat ni a la realitat.

La consulta de Reus partia d’un cens de 70.479 persones si excloem ara, a fi de poder fer la comparació que proposo, menors de 18 anys i estrangers. D’aquestes persones, 12.248 han exercit el seu dret de vot i majoritàriament ho han fet  a favor del sí (90 %). Les urnes han acollit 11.878 vots favorables a la independència, inclosos -ara sí- els d’aquells dos col·lectius abans exclosos. No podem fer una extrapolació exacta per saber quants d’aquests vots s’haurien de restar del còmput perquè són de menors de 18 anys o estrangers, però segurament ens situaríem per damunt, encara, dels 11.000.

A les darreres eleccions municipals, el 2007, la participació a Reus es va concretar en 35.259 vots, certament, gairebé el triple. D’aquests, però, els obtinguts pel PSOE-C de Pérez van ser 12.091. Estem parlant d’un miler de vots de diferència. Dotze mil vots van fer possible i legítim que Pérez fos alcalde de Reus. En canvi, i segons l’alcalde mateix, onze mil vots demostren que l’independentisme és minoritari. Un miler de vots fan que no sigui un alcalde minoritari?

Amb tot el respecte que calgui, sospito que Pérez ja tenia decidit, fa molt de temps, que escriuria el que ha escrit: a ell i al seu partit els convé estendre el missatge que l’independentisme és minoritari, fins i tot fent jocs malabars amb l’evidència d’unes xifres que parlen per si soles. Estic d’acord que el respecte a l’opinió discrepant dels altres és la primera regla de la llibertat, però quina posició ocupa l’honestedat en l’escala de valors de l’alcalde Pérez?

  1. Molt bon article! Sovint hem d’analitzar les dades correctament perquè no ens prenguin el pèl. Aquest anàlisi demostra que ho intenten fer dia sí dia també. És una llàstima que aquest alcalde hagi tret 1000 vots de més, no se’ls mereix perquè els seus 12.000 vots no representen ni una quarta part de la població de Reus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!