Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

23 de gener de 2007
6 comentaris

Referèndum és democràcia: Arnau Rius i Bellosta

Arnau Rius i Bellosta
Informàtic
Sant Boi de Llobregat

1. Creus que el dret d’autodeterminació és aplicable a l’actual Comunitat Autònoma de Catalunya?

Actualment no. Mal que ens pesi, a Espanya cap llei pròpia o forània pot passar per sobre de la sacrosanta constitució. I aquesta ens impedeix l’exercici d’aquest dret. Per tant, hi hauria d’haver un canvi en la constitució espanyola i això passa perquè una gran majoria d’espanyols aprovin aquest canvi.

(continua)

2. Creus que la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, amb independència del resultat, faria que l’Estat espanyol fos més democràtic?

Sí, sens dubte. Però la democràcia empalideix de vergonya veient les declaracions d’alguns sobre les negociacions ETA-Govern, frases com: "no regalaremos Navarra a ETA" deixen ben clar el sentiment de propietat que tenen alguns sobre el territori.

3. Tens decidit quin seria el sentit del teu vot en cas que es fes un referèndum d’autodeterminació perquè Catalunya formés un Estat propi?

Sí. Sí i rotundament sí. I procuraré convèncer a tantes persones com pugui per tal que votin afirmativament.

  1. Arnau,

    Diria que el sentiment de la primera pregunta no és tant si el Dret a l’Autodeterminació és Constitucional (que no ho és) sinó si aquest Dret dels pobles a decidir sobre com s’organitzen políticament (i que reconeix l’ ONU) és aplicable al "poble català".

    Se’m fa difícil pensar en un canvi per la via CONSTITUCIONAL ja que es requereix majoria qualificada i ja sabem que no es pot comptar "precisament" amb la complicitat del PP.

    Salut i sobirania

  2. Arnau

    En la primera resposta parteixes d’una fal·làcia. La "sacrosanta constitució" va ser una llei imposada per tots els poders fàctics del franquisme. Per la meva edat vaig conèixer totes les pressions en forma de faxos a la ponència redactora, amenaces, ultimàtums…dels militars al més alt nivell, dels polítics criats durant el franquisme, dels "empresaris" enriquits en temps del estraperlo. La POR va fer que la votéssim afirmativament. Jo, personalment, tinc remordiments de consciència de haver-ho fet. Per tant, allò de la "transició admirable" que molts en posen com exemple és una altra fal·làcia.

    Fixat en el cas de Xile i com estan desmuntant la constitució pinotxetista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!