Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

9 d'octubre de 2012
7 comentaris

L’oficialitat del castellà a la República Catalana

“Es dirà que Catalunya va cap al precipici i s’intentarà utilitzar la llengua i l’origen geogràfic de les persones per enfrontar-les entre elles. Els que tinguin aquesta temptació farien bé de recordar que el castellà també és patrimoni de Catalunya, com el català ho hauria de ser d’Espanya, i, a més, un patrimoni estimat.” 

(Imatge extreta del mateix article de Junqueras a El Periódico)

Són paraules del president Artur Mas al debat de política general del passat 25 de setembre (novè paràgraf de la transcripció publicada per Vilaweb). Crec que són compartides per bona part de la població. I suposo que aquest reconeixement de la condició de patrimoni no és una presa de pèl per captar per a CiU els vots dels castellanoparlants i prou, com en algun cas ja he llegit que es diu de la intenció d’Esquerra Republicana. Estic convençut que és una frase formulada des de la visió de país i des de la voluntat de cohesionar-lo, especialment davant dels atacs que patirem durant el procés.

Per això m’ha estranyat moltíssim trobar algunes crítiques a l’article d’Oriol  Junqueras a El Periódico provinents de gent de CiU; crec que no estem dient coses tan diferents perquè unes siguin excelses i les altres, cosa de tocats del bolet. Tampoc entenc crítiques que puguin venir de l’entorn de Solidaritat, vista, com fa poc em recordava Jordi Solà Ferrer en una piulada, l’opinió d’Alfons López Tena (tercera pregunta començant pel final). Això, per començar.

En un país en què el tema de la llengua està tan a flor de pell, no és estrany que proposar l’oficialitat del castellà a la futura República Catalana provoqui un debat encès. No hem d’oblidar, però, que es tracta d’un article polític a la premsa, i no pas d’un article científic en una revista de sociolingüística. Quan Oriol Junqueras escriu que “el castellano también será oficial en la República catalana” està fent una declaració d’intencions i de voluntats que després, si la majoria del Parlament vol, s’haurà de transformar en llei i en polítiques concretes. En aquest sentit, crec que en Vicent Partal sobrereacciona quan piula que “com ho sap Junqueras?” i que “això ho decidirà el parlament”.

La voluntat de reconèixer aquest patrimoni que és el castellà és compartida per la majoria dels partits, fins i tot diria que per tots els partits. I per tant, això fa pensar que les coses aniran per aquí, i no s’ha d’entendre pas que Oriol Junqueras s’estigui arrogant una decisió que, efectivament, recaurà en el Parlament. Fixem-nos, però, que també estem afirmant que Catalunya no sortirà de l’euro o que al nostre país no hi haurà la pena de mort, i d’aquestes qüestions també podríem dir que com ho sabem i que això ho ha de decidir el Parlament.

És precipitat, doncs, prendre’s la proposta d’oficialitat com si ja fos una cosa definida. Estem parlant de termes jurídics i de polítiques de planificació lingüística. Estem buscant la manera de fer que les persones que tenen el castellà com a llengua habitual i pròpia no se sentin excloses d’una futura República Catalana que en cap cas ha de repetir els vicis excloents d’Espanya. Estic convençut que ningú vol reproduir la situació a escala catalana, que ningú vol que la població castellanoparlant pugui fer bandera d’una política excloent com la que hem patit nosaltres dins d’aquesta Espanya centralista i homogeneïtzadora de la qual ara marxem. Aquest serà un incendi que intentaran provocar des de fora i ja n’hem tingut més d’un indici des d’Extremadura. La millor manera de desactivar aquesta instrumentalització és reconeixent formalment els drets de la comunitat castellanoparlant. Els deixem sense arguments i demostrem que el projecte de la República Catalana no tindrà res a veure amb el que hem viscut dins d’Espanya.

Tot això, és clar, s’haurà de fer paral·lelament a una política encaminada a convertir el català en “la llengua pròpia i oficial del país, la llengua comuna“, com també diu Junqueras. Aquest és l’objectiu principal, la normalització de la llengua, i qualsevol altra proposta, inclosa aquesta tan polèmica, s’hi subordina; d’altra banda, no pot ser d’una altra manera en un partit com Esquerra Republicana de Catalunya. Per aconseguir-lo, doncs, és molt important poder desactivar els intents d’instrumentalització que comentava abans i tot que no es puguin dur a terme.

S’agraeix, doncs, el debat, les comparacions amb Ucraïna i les opinions de bons sociolingüistes com Gabriel Bibiloni, però no ens fem cap favor quan correm a dir que plantejar aquest debat divideix l’independentisme. Res no ens ha unit tant com la voluntat democràtica de votar i res no ens ha d’unir tant com la capacitat de fer debats serens. Amb un debat constructiu tots plegats aprendrem una mica més de sociolingüística i a l’hora de prendre la decisió en qüestió estarem més preparats, tindrem més elements i podrem conciliar-ho millor tot plegat.

  1. La manera de cohesionar el país és entorn de la llengua catalana, com a llengua comuna del poble. Això és impossible si l’espanyol continua essent (co)oficial. Per això és imprescindible que el català sigui l’única llengua oficial. Sense, és impossible: o descohesiones, o cohesiones entorn de l’espanyol. 
    L’afirmació de Junqueras divideix l’independentisme perquè inventa divisions on no n’hi havia. Perquè dins l’independentisme això no ho proposava ningú.
    L’afirmació de Junqueras és cívicament i políticament irresponsable, a banda de científicament falsària. I obre un debat fals sobre un fals problema. Perquè per a cohesionar la societat catalana l’oficialitat de l’espanyol no és pas necessària, mentre que sí que és contraproduent. I perquè la defensa del bilingüisme és científicament insostenible, sociolingüística en mà. I fa dècades que ho sabem.
    La proposta de Junqueras és que el Principat independent convalidi la mateixa política bilingüista, substitutòria, que hem malviscut sota l’autonomisme. És a dir, que continuem en la mateixa via del suïcidi sociolingüístic, però ara gestionat sobiranament per nosaltres. 
    Ja té gràcia: perquè els hispanòfons no se sentin “exclosos” l’espanyol ha de ser oficial. Molta mala llet, els pressuposeu; perquè la minoria que van d’aquest pal no són precisament independentistes. I és que Junqueras parteix d’una cosmovisió genial: a Espanya, l’espanyol uneix; a Catalunya, el català separa (i.e., per a cohesionar, l’espanyol). De primera! El problema de Junqueras és que comparteix l’essència última de la ideologia antisociolingüística de la Tolerancia, Ciudadanos, Bauzá i companyia. Ja ho saps, que acaba de sortir (28 de setembre) el Manifiesto bis bis bis dient això mateix, i impulsat, faltaria més!, pels mateixos de sempre?
    El que proposa Junqueras és volar la línia de flotació de la nació catalana, i suprimir l’objectiu número 1 de la independència. Ni més ni menys.
    I no vagis tergiversant que si aquest és de CiU ni aquell de SI. No fotem! No va d’això, i hauries de saber-ho. 
    Molt bonic, per cert, que cal distingir entre un debat científic, una proposta política i una concreció jurídica. D’acord. El que passa és que si la proposta política (per exemple, que prohibirem que faci calor a l’estiu) contradiu d’arrel la realitat científica (per exemple, que és impossible fer-ho, això), potser que no anem gaire bé a l’hora de fer propostes polítiques.  
    Si tant t’amoïna el teu partit que estàs disposat a defensar coses tan estranyes com les que defenses ací només perquè les ha dites el teu líder, jo, de tu, m’amoïnaria més per demanar responsabilitats en aquest líder d’aquest teu partit, quan va pel món fent proclamacions liquidacionistes que, pel que es pot saber, a dia d’avui contradiuen la ideologia i el programa del partit en qüestió. Perquè és evident que, en aquestes circumstàncies, Junqueras no pot parlar a títol personal. O és que en el darrer Congrés ERC ha adoptat el programa antisociolingüístic de la Tolerancia i no ens n’havíem assabentat ningú de ningú?   
     
  2. no siguem passarells. El català idioma únic i oficial. Fer un estat català és per a que els catalans passem a tenir un estat, els espanyols ja el tenen.

    Tots aquells que se sentin catalans, independentment dels seus orígens, trobaran natural que l’idioma oficial sigui el català.

    Per tant, no podem sacrificar l’idioma per a voler acontentar al 99.99% de la gent. Potser només acontentem al 85% però és que aquest restant 15% són nacionalistes espanyols que ja tenen estat propi, Espanya.

  3. Tal com deia avans ,i ho torno a repetir , Rússia no es Espanya i Ucraïna no es Catalunya. Rússia es un  país amb una forta incidència  internacional ,membre del secretariat permanent de la ONU  i amb capacitat de veto  i Espanya es un país insignificant a nivell internacional , i amb un descrèdit que se la guanyat a plom; nomes cal veure que serveix d’exemple  sempre negatiu a totes les campanyes electorals que es van realitzant en aquest món de deu ; per l’altra banda Catalunya es un país que a la seva manera forma part de la UE , amb una societat molt plural i una societat civil molt rica, viva i concienciada en un objectiu d’aconseguir un país  lliure i integrador de tots els seus colectius ,vinguin d’on vinguin… Ucraïna encara tanquen als seus politics a la preso o be els intenten envenenar tal com va passar amb l’anterior president i  que jo sapiga no forme pas del club selecte de les democracies occidentals  integrades en la UE.
    Per lo tant totes les comparacions són odioses , Aquí de lo que es tracte ara es aconseguir el maxim consens al voltant d’un projecte que no es altre que la independència i ho hem de sumar tot ,no val a badar   
    i començar a elaborar discursos amb un llenguatje molt florit però poc entenedor . Les coses són mes sencilles , desprès ja tindrem temps de discutir quin model volem… 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!