Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

5 de març de 2010
11 comentaris

Els plans de futur d’Esquerra. Debat amb Xavier Vendrell

A l’apunt de dimarts passat, Xavier Vendrell va tenir l’amabilitat de deixar-hi un comentari en quatre punts i es mostrava obert al diàleg. A la meva rèplica als quatre punts el vaig emplaçar a continuar el debat en una nova peça. És aquesta. Començo, doncs, per un doble agraïment. El primer, perquè l’ideòleg d’Esquerra, que altra feina deu tenir, hagi volgut entrar en debat al meu bloc. He tingut la sort de fer-ho altres vegades, aquí, al Facebook o al Twitter i sempre m’ha agradat donar-ne les gràcies. El segon agraïment és perquè la seva resposta em tranquil·litza, m’asserena. Em temia que no hi hagués ningú a l’altra banda, que a ningú d’Esquerra preocupessin les meves reflexions en veu alta. Potser és massa pretensiós per part meva. Potser em penso que sóc algú amb més drets que altres a ser atès en les meves inquietuds polítiques. O potser no. Potser és, senzillament, que els blocs ens són una eina útil per expressar-nos i són els polítics, precisament, els qui tenen l’oportunitat d’aprofitar per atendre les nostres inquietuds. Feta aquesta introducció, anem pel debat si us sembla bé.

En primer lloc, penso que anirà bé un aclariment terminològic de cara exclusivament a aquest debat. Com que en Xavier Vendrell deia que “el Pla A d’Esquerra és i serà la independència, per aquestes eleccions i
per cada dia de les nostres vides”, convé aclarir-ho d’entrada. Quan parlo de pla A vull dir declaració d’independència tan aviat com comencin les sessions al Ple del Parlament després de les eleccions. A les eleccions de 2006 Esquerra va preguntar si hi havia algú disposat a anar més enllà del marc estatutari que s’acabava d’aprovar i va ser que no. Quatre anys després el moviment independentista és molt més fort i el plantejament electoral ja pot ser molt més clar. En aquest sentit, la meva pregunta a Xavier Vendrell -i, per extensió, a Esquerra- és clara i senzilla: en cas que de les properes eleccions al Parlament de Catalunya en surti una majoria de diputats i diputades disposats a proclamar la independència de Catalunya, podem comptar amb els escons d’Esquerra? I la pregunta no és atzarosa ni retòrica ni casual, perquè de les declaracions fetes a l’Avui (“La
pròxima legislatura, per damunt de tot, ha de ser la de la democràcia,
no la de la independència
, perquè encara no tenim una majoria
favorable,
tot i que no hi estem lluny.”) se’n podria desprendre que Esquerra dóna per fet que aquesta majoria parlamentària no hi serà i que, per tant, desestimen el pla A. No demano previsions de futur ni exercicis de vidència, sinó el compromís seriós i formal que, al marge dels resultats obtinguts per la resta de partits que finalment es presentin a les eleccions, Esquerra posarà els seus escons al servei de la declaració unilateral d’independència. Aquest ha de ser un compromís adquirit abans de les eleccions. Si ERC no ofereix això, ha d’entendre que alguns votants canviïn el sentit del seu vot en benefici d’altres opcions que els ho ofereixin.

El pla B, així mateix, és per a mi el derivat de la impossibilitat del pla A. Si els escons obtinguts per Laporta, Carretero i Esquerra o per la combinació que sigui no sumen 68 i resulta impossible convèncer CiU que s’hi afegeixi per tal d’arribar a aquesta majoria, el pla B consisteix a acceptar que els partits amb presència al Parlament (perquè internament alguns diputats de partits que no aposten pel pla A sí que votarien la declaració d’independència) encara no són majoria i fer de la legislatura 2010-2014, com diu Vendrell, la de la democràcia. Insisteixo que aquesta pot ser la virtut d’Esquerra. Mentre que per a altres partits l’aternativa al fet que el pla A no es pugui dur a terme és passar a l’oposició (i, un cop més, amb les cartes damunt la taula, el votant ha de poder triar), la vocació  d’Esquerra és condicionar la legislatura perquè el dret de decidir hi tingui un pes fonamental, de manera que el 2014, finalment, sí que es donin les condicions per a la declaració unilateral.

És evident que el pla B acosta ERC als plans de futur de CiU, en la qual cosa moltes persones hi veiem una esperançadora majoria per avançar en l’eixamplament de la base social favorable a la independència (sempre com a resultat de la inviabilitat del pla A; no ho oblidem!), però també ho és que acaba de centrar la política catalana al voltant del dret de decidir en la mesura que condiciona la formació de govern a aquesta opció. Si ICV i PSOE-C volen repetir govern, hauran de passar per aquí. No ho veig malament tot i la desconfiança que m’inspiren tant els socialistes com els d’ICV manats per Herrera (si els menés Romeva serien figues d’un altre paner). Però hi ha un risc evident i amb això tancaré aquest apunt: és la pregunta del referèndum.

Vendrell em plantejava: “…en aquest mateix bloc es diu que si hi hagués una pregunta multiopció
guanyaria la proposta federalista. Jo sóc més optimista, i penso que
justament la resposta multiopció divideix els unionistes i fa possible,
en la propera legislatura, la victòria independentista.” Miraré de ser clar amb un exemple. Al poble on vivia fins no fa gaire hi ha un edifici que en diuen el Xifré i a propòsit del qual es va fer una consulta a la població per saber quin ús en volien fer. En la seva donació original, l’edifici havia de ser un hospital i moltes persones, endutes per aquell esperit de la donació, voldrien avui que el Xifré fos un hospital. Avui, però, perquè un edifici pugui assumir legalment aquestes funcions ha de complir un seguit de requisits que el Xifré no compleix. Per tant, la pregunta és: té algun sentit que s’ofereixi aquesta opció a la població quan se sap perfectament que no és possible? És evident que no. De la mateixa manera, per molt que l’opció del federalisme divideixi el vot unionista, no ens podem veure abocats a haver de donar satisfacció a una opció que no depèn de nosaltres.

Per resumir-ho, i en primer lloc, demano a Xavier Vendrell i per extensió a Esquerra que aclareixin si podem comptar amb ells per al pla A. I ho faig perquè ERC no està sent prou clara en aquest missatge i això està fent que moltes persones considerin altres opcions de vot. En segon lloc demano que, si -i només si- no es pot dur a terme el pla A, que el pla B no inclogui l’opció de la federació perquè és una opció irresponsable en la mesura que, a diferència de la independència, no depèn només de nosaltres. I per acabar, proposo a Xavier Vendrell que expliqui què té pensat fer el partit si s’acaba fent aquest referèndum multiopció i guanya la federació amb Espanya. Com ho gestionaria Esquerra?

Moltes gràcies per avançat a Xavier Vendrell i disculpeu, un cop més, l’extensió inusual d’aquest apunt. Us asseguro, però, que per a mi té una gran importància aclarir aquestes qüestions.

  1. ERC avants de les eleccions, com ve fent des de que aquests que ara hi remenen les cireres, s’apuntará al que calgui per entabanar als despistats de bona fé, però tothom sap que, amb els vots al cistell, si sumen, en 48 hores lliuraran aquests vots al P$C-P$OE i tornaran ha signar-li un xec en blanc a n Montilla  per reeditar el tripartit 3.0.

    A hores d’ara,  ja hauria de ser delicte creure-s a aquests d’ERC.

  2. Esquerra no té salvació, ningú hi creu, ha perdut tota dignitat, tota credibilitat. No perdeu el temps revifant morts. Votem Reagrupament!!!!

  3. Hola Xavier,

    si em permets, m’agradaria intentar
    aclarir-te, en tant que militant d’Esquerra, algun dels dubtes que
    tens en aquest tema.

    Pel que fa al pla A, ja saps que
    Esquerra fa prop de vint anys que treballa per aconseguir la
    independència el més aviat i el més ràpidament
    possible. Esquerra no ho va preguntar als altres partits només
    abans de les eleccions: fa vint anys que la pregunta està
    permanentment sobre la taula, esperant la primera ocasió que
    algú la respongui. I per a això no caldria esperar a
    les properes eleccions: si en el proper ple del Parlament (o quan
    fos) CiU proposés votar a favor de la independència, es
    guanyaria perquè Esquerra votaria SÍ immediatament, i
    tots dos ja sumen majoria absoluta. En resum, i responent a la teva
    pregunta: SÍ, per descomptat, tant aviat com hi hagi una
    majoria de diputats i diputades disposats a proclamar la
    independència, no només podrem comptar amb Esquerra,
    sinó que molt probablement serà Esquerra qui la
    impulsarà. No serà la primera vegada en la història
    d’ERC que es fa una proclamació d’aquest calibre poques hores
    després d’unes eleccions…

    Una altra cosa és el pla B. Si
    hem d’optar pel referèndum en lloc de la proclamació
    unilateral, quina pregunta hem de fer? Aquí les coses no estan
    tan clares, per dues raons. Primera, per la conveniència d’una
    opció (independència sí/no) o moltes; segona,
    per la possibilitat de fer el referèndum en funció del
    tipus de pregunta, és a dir, com en el cas escocès,
    podria passar que es pogués trobar una majoria per convocar un
    referèndum multiopció però no per a un amb una
    sola opció (o al revés, que també podria ser).

    Si ens fixem en la conveniència
    d’una opció o moltes, crec que no hem de confondre què
    ens interessa com a país, i què ens interessa
    tàcticament en el referèndum. Intentaré
    explicar-me: quasi tots els independentistes estan d’acord actualment
    que és més fàcil aconseguir la independència
    que no pas un Estat federal, pel que tu dius: la primera només
    depèn de nosaltres.

    Però el fet que encara no
    tinguem una majoria per la independència (20%, segons el CEO)
    a causa del gran nombre -encara!- de federalistes (30%, CEO), fa que
    haguem de trobar maneres de desenganyar-los. Per entendre’ns, no en
    tenim prou amb un Romeva a qui li caigui la bena, sinó que ens
    cal que l’Herrera, i el Bosch, i el Boada, i el Castells, i la Tura,
    i el Maragall, i el Montilla, fins i tot, i molts altres, es trobin
    sense arguments per defensar la via federal.

    Per això, si sospitem que un
    referèndum transcendent (encara que no jurídicament
    vinculant) podria tenir un resultat majoritàriament unionista,
    potser valdria la pena la multiopció, pel que diu el Xavier
    Vendrell de dividir els unionistes. Però fins i tot en el cas
    de victòria federalista, crec que passaria com amb l’Estatut:
    seran els que el defensaven els que hauran d’explicar l’atzucac on
    ens duu la seva opció. Esquerra i els altres independentistes
    ja ho diem ara, que el federalisme ja està superat, i per
    això defensem la independència. La càrrega de la
    prova, com diuen els juristes, recau en els federalistes, doncs. I si
    guanyen i Espanya els segueix tancant la porta als morros, ja no
    tindran CAP argument racional per oposar a la independència.
    És a dir, si no n’hi ha prou amb què els ho digui Esquerra, doncs
    que els ho diguin els mateixos espanyols.

    En canvi, si plantegem la pregunta
    independència sí/no, podria ser que guanyés la
    independència. De fet, així ho vaig escriure en un
    apunt per interpretar l’aparent contradicció entre l’enquesta
    de la UOC (50% a favor de la independència) i el baròmetre
    del CEO (20%). Aquesta diferència s’explicaria quasi
    matemàticament si els federalistes del CEO haguesssin
    d’escollir independència sí o no, cas en el qual
    optarien massivament per la independència, segons la UOC.

    El problema és que si això
    no és així, i el NO guanya en la pregunta amb una sola
    opció, correm el risc que els federalistes s’atrinxerin dient
    que la independència ja hauria perdut, mentre que el
    federalisme encara no s’hauria posat a prova. Mentrestant, seguiríem
    com ara, i hauríem de seguir gestionant ser una comunitat
    autònoma.

    La ironia del cas és que pot ser
    que la pregunta acabi sent irrellevant perquè l’Estat Espanyol
    prohibeixi ambdós referèndums per una decisió
    purament política. Així, com diu en Vendrell, seria la
    legislatura del debat democràcia sí / democràcia
    no, i serien els unionistes els que passarien per antidemòcrates.

     

  4. Ho sento, però Esquerra ha perdut el crèdit que tenia. A desgrat meu, m’hauré de buscar una opció independentista que em pugui representar.

    Jo ja estava descontent amb 2 legislatures de tripartit, però el que va fer vessar el got va ser veure en Puigcercós intentant convencer-nos que 3850 milions (crec que per l’any 2012) eren un bon negoci. Cap independentista pot sortir dient que 3850 milions està molt bé!! Si ho fem, perdem l’argument econòmic que tenim a favor de la independència, per mi l’argument més important.

    També m’ha decepcionat força sentir en Ridao dient-li al Carretero que de la independència no cal parlar-ne tant, que el que cal és treballar en silenci. Carai, però si això és exactament el que CiU sempre li diu a Esquerra!!

    Sóc conscient que Esquerra ara intentarà apretar la màquina per recuperar vots catalanistes descontents. D’aquí fins a les eleccions veure’m la Esquerra que segurament voldriem veure la resta de la legislatura. Però amb mi ja no hi poden comptar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!