Quadern de Terramar

Bloc de Vinyet Panyella

9 de desembre de 2006
0 comentaris

Rusiñol als Països Catalans

El setmanari EL TEMPS ha dedicat un monogràfic de trenta quatre pàgines a Santiago Rusiñol, amb motiu de L’Any Rusiñol.

(…) Rusiñol és un artista pluridimensional en el context de la història cultural dels Països Catalans i de la cultura hispànica. El Rusiñol excursinista dels anys de joventut que juntament amb el paisatge de la Catalunya Vella descobreix la profunda arrel de la seva vocció artística; el bohemi de Montmartre i l’artista veí del Louvre, el viatger a Itàlia a la recerca dels primitius italians; el pintor i prosista dels patis blaus i de les galeriques blanques; el descobridor del simbolisme dels jardins de Granada, dels paisatges valencians i mallorquins; el prosista del modernisme finisecular i el dramaturg i novel.lista del primer terç del segle XX són el mateix personatge guiat pel neguit de l’art i per la voluntat de persistir en la recerca de l’ideal, ni que sigui entrant en contradicció amb les circumstàncies.

Existeix, també, un Rusiñol que descobreix diversos indets pictòrics dels Països Catalans i que el descobreix als ulls dels seus mateixos habitants: a Sitges entre 1891 i 1899, a Mallorca al llarg de la primera dècada del segle XX, i a València en uns moments de cruïlla vital i estètica, el 1901. És el mateix Rusiñol que pinta de dia i que escriu quan es fa fosc, que arreu on s’instal.la – sempre per temporades, mai de manera fixa- hi fa amics que esdevindran còmplices en la seva voluntat constant de contribuir a la renovació artística, a la modernització de les arts i de les idees estètiques i a la pràctica de l’art total. Eduard L. Chavarri, a València, i Joan Alcover i Gabriel Alomar, de Mallorca estant, entre altres, es troben entre les amistats artístiques i literàries més fecundes de l’artista viatger.

Aquest és el Rusiñol que des de EL TEMPS hem volgut destacar en el monogràfic que compta amb la col.laboració de diversos especialistes i estudiosos de la dimensió geogràfica i cultural dels Països Catalans.

“Editorial”. Vinyet Panyella,

Sumari

“Rusiñol, avui. Objectius i fites de l’Any Rusiñol”, per Antoni Sella, Director del Consorci del Patrimoni de Sitges

“Santiago Rusiñol i els Països Catalans”, per Vinyet Panyella

“Rusiñol i Manlleu”, per Jordi Cirera, Museu Industrial del Ter, Manlleu

“La revelació de València”, per Isabel Coll, Universitat de Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!