vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

18 d'octubre de 2013
0 comentaris

Selecció Garnatxes blanques TA (i 10): Frisach Selecció Blanc 2012

“Frisach Selecció Blanc”
Vi blanc jove

DO Terra Alta
Corbera d’Ebre
Celler: Frisach
Anyada: 2012
Raïm: garnatxa blanca
Grau alcohòlic: 13,5% vol
Preu aproximat: 6/7 euros
Agricultura ecològica
Web:
www.celler-frisach.com

Comentari:   

Una puntuació incomprensiblement baixa d’aquest vi, emesa fa uns anys per una guia molt important, va ser un dels motius afegits per a iniciar aquest bloc: si l’opinió publicada és contradictòria amb el que hom percep i pensa, el que  cal fer és publicar la pròpia opinió.

El Frisach Selecció Blanc és un òptim exponent de la revolució viscuda per les garnatxes blanques a la Terra Alta i que ha comportat un enorme salt qualitatiu en els resultats obtinguts.

Aquest celler, de característiques familiars, es troba situat a Corbera d’Ebre, la població més castigada durant la batalla de l’Ebre, de tal manera que el seu nucli antic va quedar totalment destruït i ja no es va tornar a reconstruir mai més. Les vinyes, envoltades per les serres de Cavalls i Pàndols, es troben al bell mig d’un dels principals escenaris d’aquella batalla, una de les més cruentes de la història del segle XX. Aquests antecedents han portat recentment al celler, coincidint amb la commemoració del 75è aniversari de l’inici de la batalla de l’Ebre, a presentar un vi negre,
el Frisach Sang de Corb, en record del terrible impacte d’aquell conflicte sobre la població civil de Corbera. Un vi que mereix un comentari a part.

Pel que fa a aquesta garnatxa blanca, ha estat sotmesa a un detallat procés d’elaboració.  Provinent de la finca Quart, de terreny argilocalcari pedregós, el raïm es verema manualment en dues passades diferents, amb una producció de tan sols dos quilograms per cep. En la més primerenca, es busca obtenir una aportació de fruita àcida i fresca; en la més tardana, amb el raïm ja completament madurat, s’aconsegueix l’estructura i grau alcohòlic característics de la varietat. Al celler es treballa en atmosfera inert per a minimitzar l’oxidació del raïm. El most fermenta en dipòsits d’acer inoxidable a baixa temperatura. Posteriorment, reposa durant tres mesos en contacte amb les mares. Finalment, el vi resultant s’estabilitza en fred i es filtra, sense clarificar. 

 

Aquest laboriós procés d’elaboració acaba per configurar un vi altament interessant. En nas, es mostra com una de les garnatxes blanques més intenses i potents, oferint els aromes primaris del raïm, afruitats i herbacis, en tota la seva extensió, afegits als provinents dels llevats. Gustativament, s’hi aprecia un cos dens però en absolut feixuc, amb un destacat pas per boca, molt llaminer i cremós, i que recull la influència mineral del terrer.
 
Nota de tast. Groc palla, cristal·lí. Color de certa intensitat per a un vi jove, més daurat que en d’altres casos.  Complexitat i força aromàtica. Fruita molt madura (préssec de vinya), herbaci i anisat, torrats. Gran pas per boca. Estructurat i ampli. Llaminer. Records de goma de mastegar. Final sec. Persistent. Afruitat i mineral.   
 

Data de tast:
juliol/setembre 2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,60/10

Altres informacions. El Frisach Selecció ha obtingut el distintiu “Terra Alta Garnatxa Alta 100×100” que atorga el Consell Regulador de la DO Terra Alta. D’altra banda, compta amb la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) com a vi procedent d’agricultura ecològica.   

(Nota. VqE paga els vins que comenta i n’opina sense condicionaments externs)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!