Comentari:
En només tres anys, Tern s’ha situat entre les millors garnatxes blanques de la DO. Un celler molt jove, en tots els aspectes, que genera grans expectatives. Caldrà veure de quina manera s’acaben concretant.
Enfocat primordialment a les varietats autòctones, encara que també utilitza la sirà en els vins negres, ha aconseguit elaborar des de l’inici una magnífica garnatxa blanca. Amb una producció limitada que, enguany, no arriba a les 4000 ampolles, aquest monovarietal prové de dues hectàrees de vinya plantades al terme de Batea l’any 1991.
Els seus creadors en destaquen particularment el tacte untuós, una acidesa present però sense excessos i una major persistència. Per aconseguir aquest propòsit, el raïm se sotmet a una maceració prefermentativa en càmera de fred, i posteriorment, una tercera part del most (uns mil litres), fermenta en bóta de roure. El vi resultant reposa a la mateixa bóta durant tres mesos amb les mares, període en què es practica un remenat o battonage continuat.
El resultat aconseguit és francament reeixit. El procés de criança és perceptible en nas i boca però no distorsiona el vi ni anul·la les seves característiques primàries. Així, destaca pels seus aromes francs i intensos afruitats i florals, entre d’altres. I, sobretot, per un pas de boca cremós i delicat, tot i l’estructura de la varietat, on s’hi aprecia fruita fresca, fruita seca (ametlla) i notes cítriques, amb un perllongat final.
Tot i la criança parcial en fusta, però, es tracta d’un vi genuïnament jove que cal consumir preferentment en l’any següent a la seva collita. Hem tastat recentment, en paral·lel, l’anyada anterior 2011, i tot i seguir sent un vi prou interessant, es troba en una clara evolució.
Nota de tast. Color groc pàl·lid, reflexes verdosos. Aromes elegants. Fruita (préssec, pera, meló), anisats, notes provinents de la fusta, llevats. En boca, ampli i cremós. Fresc. Bona persistència.
Data de tast: juliol/setembre 2013
Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,65/10
Altres informacions. Tern ha obtingut des de la seva primera anyada el distintiu “Terra Alta Garnatxa Alta 100×100” que atorga el Consell Regulador de la DO Terra Alta.
Per a saber-ne més. A internet, podeu veure una interessant entrevista realitzada per l’Orangette de Reus (agost 2013). Bon reportatge i bona música, comme d’habitude. També el programa Districte 21, del Canal 21 Ebre, va dedicar un extens espai als promotors del celler.
(Nota. VqE paga els vins que comenta i n’opina sense condicionaments externs)
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!