vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

16 d'octubre de 2013
0 comentaris

Selecció Garnatxes blanques TA (9): Tern 2012

“Tern Garnatxa Blanca”
Vi blanc jove

DO Terra Alta
Batea
Celler: Tern
Anyada: 2012
Raïm: garnatxa blanca
Grau alcohòlic: 14,5% vol
Preu aproximat: 8/11 euros
Web:
www.ternobradordevi.com

Comentari:   

En només tres anys, Tern s’ha situat entre les millors garnatxes blanques de la DO. Un celler molt jove, en tots els aspectes, que genera grans expectatives. Caldrà veure de quina manera s’acaben concretant.


El tres és un nombre molt present en aquest projecte, basat en la relació triangular entre un enòleg, un cellerer i un agricultor. Tern prefereix definir-se com a obrador de vins, en comptes de celler, per a destacar la cura emprada en tots i cadascun dels processos necessaris per a l’obtenció del vi final, des de la vinya al celler. Una activitat que, almenys per ara, incideix més en els aspectes qualitatius que quantitatius (tot just preveu arribar a un total de 15000 ampolles el 2014, en el seu cinquè any d’activitat).


Enfocat primordialment a les varietats autòctones, encara que també utilitza la sirà en els vins negres, ha aconseguit elaborar des de l’inici una magnífica garnatxa blanca. Amb una producció limitada que, enguany, no arriba a les 4000 ampolles, aquest monovarietal prové de dues hectàrees de vinya plantades al terme de Batea l’any 1991.

Els seus creadors en destaquen particularment el tacte untuós, una acidesa present però sense excessos i una major persistència. Per aconseguir aquest propòsit, el raïm se sotmet a una maceració prefermentativa en càmera de fred, i posteriorment, una tercera part del most (uns mil litres), fermenta en bóta de roure. El vi resultant reposa a la mateixa bóta durant tres mesos amb les mares, període en què es practica un remenat o battonage continuat.

El resultat aconseguit és francament reeixit. El procés de criança és perceptible en nas i boca però no distorsiona el vi ni anul·la les seves característiques primàries. Així, destaca pels seus aromes francs i intensos afruitats i florals, entre d’altres. I, sobretot, per un pas de boca cremós i delicat, tot i l’estructura de la varietat, on s’hi aprecia fruita fresca, fruita seca (ametlla) i notes cítriques, amb un perllongat final.

Tot i la criança parcial en fusta, però, es tracta d’un vi genuïnament jove que cal consumir preferentment en l’any següent a la seva collita. Hem tastat recentment, en paral·lel, l’anyada anterior 2011, i tot i seguir sent un vi prou interessant, es troba en una clara evolució.

Nota de tast. Color groc pàl·lid, reflexes verdosos. Aromes elegants. Fruita (préssec, pera, meló), anisats, notes provinents de la fusta, llevats. En boca, ampli i cremós. Fresc. Bona persistència.

Data de tast: juliol/setembre 2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,65/10

Altres informacions. Tern ha obtingut des de la seva primera anyada el distintiu “Terra Alta Garnatxa Alta 100×100” que atorga el Consell Regulador de la DO Terra Alta.

Per a saber-ne més. A internet, podeu veure una interessant entrevista realitzada per l’Orangette de Reus (agost 2013). Bon reportatge i bona música, comme d’habitude. També el programa Districte 21, del Canal 21 Ebre, va dedicar un extens espai als promotors del celler.

(Nota. VqE paga els vins que comenta i n’opina sense condicionaments externs)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!