vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

10 d'octubre de 2013
0 comentaris

Selecció Garnatxes blanques TA (8): Vila Closa Blanc 2012


“Vila Closa Blanc”
Vi blanc jove

DO Terra Alta
Batea
Celler: La Botera
Anyada: 2012
Raïm: garnatxa blanca
Grau alcohòlic: 13,5% vol
Preu aproximat: 3,60 euros
Web:
http://labotera.com/CT/labotera.html#!/

Comentari:

A través del Vila Closa, el celler La Botera ofereix un monovarietal de garnatxa blanca plenament representatiu dels vins de la Terra Alta. En aquesta anyada 2012 es mostra particularment aromàtic i intens. 


Recentment, en aquest bloc ens vàrem referir a un altre vi del celler, L’Arnot. En aquell cas, el vi s’havia elaborat, a parts iguals, entre una varietat tradicional de la Terra Alta, la garnatxa negra, i una de recent introducció, la sirà. El Vila Closa blanc, en canvi, fet exclusivament a partir de garnatxa blanca, és el vi més genuí que pot oferir aquest territori, el qui millor l’identifica.

 

Pel que fa a la seva elaboració, el Vila Closa combina dues maneres de veremar el raïm, de característiques diferents però complementàries. Així, una part del raïm procedeix de vinyes joves d’aquesta varietat, que aporten frescor i acidesa, mentre que, l’altra, prové de vinyes velles que es deixen sobremadurar i que reforcen el seu cos i estructura.


Acabada la fermentació dels mostos, que es realitza de forma separada
, acaba de reposar en dipòsits d’acer inoxidable, en contacte amb les mares del raïm, procés que proporciona majors aromes i cremositat al vi final.


En relació a anyades anteriors, advertim que aquest blanc accentua el seu perfil propi, distanciant-se de les elaboracions més tradicionals. D’un costat, tot i un estiu climatològicament complicat, guanya en càrrega aromàtica, esdevenint més complexa i intensa, possiblement per una major maceració amb les pells. D’altra banda, ha corregit el final sec -o extremadament sec en algunes ocasions- freqüent en aquests vins, i sembla mantenir una presència major de sucres totals provinents del raïm.


Tot i respondre a la tipicitat de les garnatxes blanques, aquest Vila Closa planteja interessants matisos que li proporcionen singularitat i que sorprendran al consumidor amb un tast llaminer i complex.
 

Data de tast. Groc palla lleugerament intens, reflexes verdosos. Molt aromàtic, plàtan, herba fresca, mineral. Potència i untuositat en boca. Notes afruitades i vegetals. Pastisseria. Bona acidesa.


Data de tast: juliol/setembre 2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,25/10

Altres informacions. El Vila Closa Blanc ha obtingut el distintiu “Terra Alta Garnatxa Alta 100×100” que atorga el Consell Regulador de la DO Terra Alta.

El contrapunt. Superar les dificultats de distribució. Com succeeix amb altres vins, si us interessa provar-lo i no el trobeu a la venda en botigues especializades, el millor és dirigir-vos directament al propi celler. Una altra alternativa és el comerç electrònic, mitjançant pàgines web, com en aquest cas Vidirecte, que ofereix també vins d’altres cellers de la Terra Alta.

(Nota. VqE paga els vins que comenta i n’opina sense condicionaments externs)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!