vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

4 d'octubre de 2013
0 comentaris

Selecció Garnatxes blanques TA (7): Notte Bianca 2012


“Notte Bianca”
Vi blanc jove

DO Terra Alta
Vilalba dels Arcs
Celler: Bernaví
Anyada: 2012
Raïm: garnatxa blanca, viognier
Grau alcohòlic: 13,5% vol
Preu aproximat: 9 euros
Web:
www.bernavi.com

Comentari:

Bernaví és una proposta força singular en el panorama de la viticultura de la Terra Alta, resultat d’un curiós melting pot català-italià. El nom Notte Bianca fa referència a la verema nocturna del raïm per tal d’aprofitar la temperatura més fresca.

Bernaví és una experiència promoguda per un milanès, Marco Bernava, i una reusenca, Ruth Fullat, a la què s’hi afegí el germà del primer, Gino. Amb trajectòries professionals anteriors a Itàlia vinculades a la vinya i el vi, el 2007 decidiren apostar per un projecte propi a la Terra Alta. L’emplaçament finalment escollit es troba a la finca Mas Vernet, un indret situat al nord del terme de Vilalba dels Arcs, al llarg del Camí de Barrús que comunica amb la vall del riu Ebre. En aquest apartat llogaret s’hi varen recuperar i reconvertir cinc hectàrees de vinya, algunes de molt velles, i s’hi ha construït un nou celler, acabat el 2011, funcional i minimalista.

Es tracta d’una iniciativa que tot just es troba al seu inici (va començar a embotellar vins d’anyada a principis de 2011), però tot sembla indicar que compta amb una conjunció de factors molt favorable per a crear vins de qualitat, combinant una interpretació molt personal del terrer amb el tarannà creatiu i jove dels seus impulsors, com es pot apreciar en aquesta garnatxa blanca.

 

Notte Bianca és un vi elaborat amb garnatxes blanques plantades fa més de seixanta anys, completades amb una aportació de viognier, procedents de la pròpia finca. El raïm es verema de manera manual en caixes, a la nit, per aprofitar-ne la fresca i evitar la calor i la sequedat diürnes.

Precisament, el propi Marco ha descrit amb talent literari la verema de 2012 feta amb els seus companys i les sensacions d’aquestes particulars notti bianche al Mas Vernet: “el raïm collit [al coster] amb la llum dels nostres frontals, treballant en el silenci més absolut, on només el vent parla i les estrelles amb la lluna t’acompanyen durant les hores més fosques, donen pas als primers raigs de sol, moment en què portem al celler tot el raïm”.


Es conforma així un vi en què predominen les característiques varietals de la garnatxa blanca mediterrània (aromes a fruita i flor blanca, sensació d’estructura en boca, …), complementades amb el raïm viognier d’origen continental, reforçant les notes àcides i afruitades. Entre els seus trets més singulars hi destaca un gran protagonisme aromàtic, incloent notes de poma verda i vegetals d’herba fresca, i la seva untuositat gustativa. Un blanc particularment inquiet. 

  

Nota de tast. Groc pàl·lid verdós, aspecte net i brillant. Nas aromàtic, fruita de pinyol (prèsec, albercoc) i tropical (aranja, plàtan), flors blanques, herbaci. Fresc i equilibrat en boca. Bona acidesa. Sec. Persistent

Data de tast: setembre 2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,30/10

Altres informacions. El Notte Bianca 2012 ha obtingut una medalla d’argent al concurs International Wine Guide.

Per a saber-ne mes. Recomanen el reportatge sobre el celler publicat al blog Paladar y Tomar“.

(Nota. VqE paga els vins que comenta i n’opina sense condicionaments externs)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!