vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

31 d'agost de 2013
0 comentaris

Selecció Garnatxes blanques TA (2): Prohom Blanc 2012


“Prohom Blanc”

Vi blanc jove
DO Terra Alta
Gandesa

Celler: Celler Coma d’en Bonet
Anyada: 2012
Raïm: 70%
garnatxa blanca, 15% viognier, 15% roussane
Grau alcohòlic:
13% vol

Preu aproximat: 6/7 euros
Agricultura ecològica
Web:
http://www.dardell.es/

 

Comentari:   

Un vi i un celler pràcticament desconeguts pel gran públic, fins i tot per una bona part de la crítica que se suposa especialitzada. Si podeu, no us el perdeu. Tastareu un blanc seriós però lúdic, excel·lent sens dubte. Una garnatxa blanca mestissa, certament heterodoxa.


El Celler Coma d’en Bonet, anteriorment Agrícola Fuster, compta des de 2011 amb unes modernes instal·lacions situades als afores de Gandesa, en un paratge d’esplèndids vinyers de la propietat. Amb una dilatada experiència, el celler controla unes 26 hectàrees de vinya situades en diversos indrets del municipi, plantades en sòls calcari argilosos pobres en matèria orgànica, i situades entre els 350 i 450 metres d’alçada. S’hi conreen diverses varietats negres i blanques, tant autòctones com foranes.

 

Pel que fa als vins blancs, el Prohom és possiblement el vi que millor expressa la filosofia del celler: recerca de propostes singulars, però mantenint i respectant la garnatxa blanca com a referent. La proposta és certament agosarada, un cupatge entre la varietat tradicional del terrer i dues varietats nouvingudes, viognier i roussane. Però el resultat és brillant. En aquesta relectura de la garnatxa blanca, el blanc jove tradicional de l’indret es transforma en un vi diferent, intens i complex en aromes, suau i llaminer en boca, extraordinàriament afruitat i fresc, melós.

 

Hi ha qui pugui sentir-se incòmode amb aquest plantejament, en considerar-lo massa heterodox, i prefereixi una fidelitat major a la tipicitat de la garnatxa blanca. Des d’aquest bloc, en què sempre s’ha defensat la validesa de les varietats autòctones i la preservació de la identitat del terrer, recolzem aquesta mena d’iniciatives innovadores perquè entenem que, no sols no resten, si no que sumen clarament. En primer lloc, perquè es respecta la garnatxa blanca com a component principal i fil conductor del vi. En segon lloc, perquè introdueix una variant d’elaboració certament reeixida, ampliant el públic potencial d’aquesta varietat. I en tercer lloc, perquè no s’ha de plantejar com una dicotomia entre tradició o modernitat, si no com un enriquiment del ventall de possibilitats que pot arribar a oferir la garnatxa blanca al segle XXI.

El celler produeix, a més, el Dardell Blanc. Un vi també jove, elaborat amb garnatxa blanca i viognier, amb una tipicitat més marcada, dotat d’aromes complexes i d’un pas de boca particularment afruitat i rodó.

 

Nota de tast. Color groc palla brillant, rivets verdosos. Aromàtic i intens en nas. Fruita blanca (préssec, albercoc) i tropical, flors, mel. Bona estructura i acidesa, pas sedós en boca, afruitat, mineral, final sec.

 

Data de tast: juliol 2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10

(Nota. VqE paga els vins que comenta i n’opina lliurament sense condicionaments externs)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!