Un vi i un celler pràcticament desconeguts pel gran públic, fins i tot per una bona part de la crítica que se suposa especialitzada. Si podeu, no us el perdeu. Tastareu un blanc seriós però lúdic, excel·lent sens dubte. Una garnatxa blanca mestissa, certament heterodoxa.
Pel que fa als vins blancs, el Prohom és possiblement el vi que millor expressa la filosofia del celler: recerca de propostes singulars, però mantenint i respectant la garnatxa blanca com a referent. La proposta és certament agosarada, un cupatge entre la varietat tradicional del terrer i dues varietats nouvingudes, viognier i roussane. Però el resultat és brillant. En aquesta relectura de la garnatxa blanca, el blanc jove tradicional de l’indret es transforma en un vi diferent, intens i complex en aromes, suau i llaminer en boca, extraordinàriament afruitat i fresc, melós.
Hi ha qui pugui sentir-se incòmode amb aquest plantejament, en considerar-lo massa heterodox, i prefereixi una fidelitat major a la tipicitat de la garnatxa blanca. Des d’aquest bloc, en què sempre s’ha defensat la validesa de les varietats autòctones i la preservació de la identitat del terrer, recolzem aquesta mena d’iniciatives innovadores perquè entenem que, no sols no resten, si no que sumen clarament. En primer lloc, perquè es respecta la garnatxa blanca com a component principal i fil conductor del vi. En segon lloc, perquè introdueix una variant d’elaboració certament reeixida, ampliant el públic potencial d’aquesta varietat. I en tercer lloc, perquè no s’ha de plantejar com una dicotomia entre tradició o modernitat, si no com un enriquiment del ventall de possibilitats que pot arribar a oferir la garnatxa blanca al segle XXI.
El celler produeix, a més, el Dardell Blanc. Un vi també jove, elaborat amb garnatxa blanca i viognier, amb una tipicitat més marcada, dotat d’aromes complexes i d’un pas de boca particularment afruitat i rodó.
Nota de tast. Color groc palla brillant, rivets verdosos. Aromàtic i intens en nas. Fruita blanca (préssec, albercoc) i tropical, flors, mel. Bona estructura i acidesa, pas sedós en boca, afruitat, mineral, final sec.
Data de tast: juliol 2013
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!