vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

17 d'agost de 2013
0 comentaris

Selecció de Garnatxes blanques Terra Alta 2012: introducció.


Un fet tan excepcional … com encara poc valorat. La DO Terra Alta és la regió vinícola del món amb major concentració de la varietat garnatxa blanca, amb unes 1.650 hectàrees plantades. A nivell català, l’esmentada superfície representa el 90 per cent dels conreus de garnatxa blanca. I a nivell mundial, s’estima que la Terra Alta en reuneix més d’una tercera part de la superfície global. Però això ho sap gaire gent? I el que és més important, es valora suficientment? Fins i tot en molts àmbits especialitzats, aquest fenomen sembla passar desapercebut. Però les garnatxes blanques ressorgeixen per quedar-se. Serà un fenomen lent però imparable. En els següents posts farem un balanç d’alguns dels vins de l’anyada 2012 que ens han semblat més interessants.


[+]  

Ressorgir tardà. Després d’un llarg període d’estancament, basat en la producció de vins destinats al consum a doll o a la venda com a granels a empreses foranes, a mitjans dels anys 1990 alguns cellers inicien un procés d’actualització i posada al dia dels vins de la Terra Alta, reivindicant el paper de les varietats autòctones, entre elles ben principalment la garnatxa blanca. A la dècada del 2000, aquest procés s’intensifica progressivament i adquireix caràcter institucional amb la implicació del Consell Regulador. El 2009 és l’any de l’aprovació del pla estratègic de la garnatxa blanca. Aquest pla, més enllà dels seus continguts concrets, adquireix un fort component simbòlic, marcant el punt d’inflexió definitiu en l’aposta del territori per una vinicultura de qualitat i autòctona. Un camí que en d’altres països de la Comunitat Europea, com França o Itàlia, que no van haver de suportar les nefastes conseqüències de les polítiques agràries del franquisme, amb un mercat fortament intervingut i bàsicament productivista, ja s’haguessin iniciat ben probablement 30 o 40 anys abans. En qualsevol cas, com diu la dita, més val tard que mai. I avui, permet comptar amb uns plantejaments plenament consolidats i compartits. En aquest sentit, una de les iniciatives impulsades pel Consell Regulador ha estat la creació del distintiu “Terra Alta Garnatxa blanca” per acreditar-ne la qualitat d’aquests vins.
 
Llums. La garnatxa blanca reivindica la qualitat dels vins blancs mediterranis enfront dels vins blancs d’origen atlàntic o del centre d’Europa, esdevenint-ne una interessant alternativa. Gràcies a l’aplicació de les noves tècniques enològiques i de conreu, aquests vins han aconseguit una millora espectacular els darrers anys, sumant a la força i estructura genuïnes de la varietat una major complexitat aromàtica i un pas per boca més fresc, afruitat i llarg. El vi embotellat conviurà sempre amb el vi a granel, de cabdal importància econòmica a la zona per a molts cellers i pagesos. Però en la mesura que el primer vagi creixent, s’incrementarà la valorització i prestigi de tot el conjunt, a banda de la repercussió indirecta en el turisme i els serveis.
 
.. i ombres. Un dels principals entrebancs, potser el més important,  a banda d’una major difusió, és el sistema actual de distribució comercial d’aquests vins, la majoria dels quals tenen una circulació local o territorial molt limitades. Possiblement, la mida petita o mitjana de la majoria d’aquests cellers no els permet accedir a una estructura logística mínimament adequada. Tot i que es poden trobar vins de garnatxa blanca a botigues especialitzades arreu del país, i a més, de manera creixent durant els darrers temps, el cert és que el nombre de marques i referències sol ser encara molt limitat, de manera que el consumidor no pot copsar la variada realitat d’aquests vins. Sobta, per exemple, que alguns d’aquests cellers no disposin ni tan sols d’un punt de venda a la ciutat de Barcelona, ni als municipis veïns de la regió metropolitana. Al 2012, s’hi organitzà una modesta Mostra de cellers, però el 2013 ja no s’ha repetit. La distribució continua sent una greu mancança a esmenar.
 
Garnatxes blanques al bloc. Al llarg del segon semestre de 2012, el bloc va dedicar uns sèrie d’apunts a vins elaborats amb garnatxa blanca provinents de diverses DO’s del país.  En aquell moment vam considerar que era necessari destacar els impressionants resultats obtinguts per diversos cellers a partir d’aquesta varietat autòctona. En aquella sèrie, com algú ja va recordar, no hi havia cap vi de garnatxa blanca de la Terra Alta, tot i ser, amb diferència, la zona de major producció. Va ser, però, una omissió deliberada. L’abundància de propostes d’aquesta DO mereixia una sèrie dedicada únicament a les garnatxes blanques terraltenques. Finalment, s’han donat les circumstàncies que permeten aquest segon lliurament centrat a la Terra Alta.
 
Criteris per a aquesta selecció. Atès que ens havíem d’ajustar necessàriament a un “numerus clausus”, hem seleccionat per als comentaris deu garnatxes blanques d’una vintena de tastades. Ens hem centrat en els vins d’elaboració més recent. Tots els vins tastats corresponen exclusivament a l’anyada 2012; descartant consegüentment els vins de criança d’altres anyades que es deixen per a una publicació posterior. Els vins escollits sols tenen com a característica en comú que el component principal és la garnatxa blanca. Per tal d’oferir una perspectiva el més global possible, no s’ha considerat imprescindible que ostentessin el distintiu “Terra Alta Garnatxa blanca”, podent tractar-se, a més, de monovarietals o cupatges amb altres varietats, sempre que la garnatxa blanca hi sigui majoritària. Per últim,  destacar també el nivell de qualitat dels vins descartats, que ha resultat ser en general més que remarcable.

Salut !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!