vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

6 d'abril de 2013
0 comentaris

Ferral 2009: emprenta de Porrera

“Ferral 2009”
Vi negre criança
DOQ Priorat
Porrera
Celler: Castellet
Raïm: 65% garnatxa negra i peluda, 15% cabernet sauvignon, 12% sirà, 8% merlot
Anyada: 2009
Grau alcohòlic: 15%vol
Preu aproximat: 13,50/15 euros 
Web: http://cellercastellet.com/


Comentari:
 

Un vi de característiques netament prioratines, saborós i intens, basat en una varietat autòctona com la garnatxa i complementat amb l’aportació de varietats foranies.

El celler explica que “Ferral” és un nom que prové de la llicorella fèrrica, una pissarra característica d’algunes zones de Porrera amb les tonalitats vermelloses d’aquest mineral. Un color que de ben segur crida l’atenció quan hom transita per aquelles contrades.


Es tracta d’un vi de criança procedent de vinyes (relativament) joves plantades en terrasses, orientades a sud, a finals dels anys 90 i principis del 2000, amb
una criança de dotze mesos en bótes de roure francès.

És el vi bàsic del celler, sense presència de raïm de vinyes velles i amb un important i perceptible pes de varietats foranies. Potser per aquests motius no ha obtingut puntuacions massa brillants en algunes guies de vins. I tanmateix, estem davant d’un vi excel·lent, llaminer, que combina amb encert fruita madura i fusta ben harmonitzada, i que alhora transmet identitat i un pèl de cosmopolitisme.

Essent la garnatxa la columna vertebral d’aquest vi, com ho és a la majoria dels que s’elaboren al Priorat, s’ha optat en aquest cas per complementar-lo amb diverses varietats d’origen francès, compensant la tendència oxidativa de la garnatxa i obtenint així un resultat final més llaminer i voluminós.

Però tot i aquesta mixtura de varietats, s’hi reconeix fàcilment la seva identitat prioratina per la seva marcada intensitat, i fins i tot, afegiríem, el seu concret origen porrerenc, que es revela en una frescor molt especial i la correcta acidesa que el caracteritza, mercès a l’orientació geogràfica d’aquest municipi, a més a més de la influència dels sòls de llicorella i pobres en matèria orgànica de la zona.

En un estiu previ particularment sec i calorós, el raïm sobremadurat aporta una elevada concentració de sucres que es percep en les notes licoroses del vi i el seu poder alcohòlic.

El vi es troba ara en un moment òptim per al seu consum. En el seu pas per boca, els torrats provinents de la fusta apareixen ja plenament integrats, apreciant-se alhora uns tanins prou afinats.

En definitiva, un vi que ha aconseguit un resultat francament reeixit i amb l’afegit d’una remarcable relació entre qualitat i preu.   

Nota de tast.
Color cirera madura, voraviu robí, llàgrima densa a la copa. Aromes intensos i complexes. La criança en fusta de roure aporta agradables notes balsàmiques i especiades, sense amagar una fruita madura ben perceptible (maduixa, móres, gerds …); fons mineral. Potent i carnós en boca, tanins dolços, sensacions licoroses. Excel·lent acidesa. Torrats ben integrats. Final llarg i càlid amb postgust de fruita madura.   

Data de tast: 
abril
2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,60/10

Altres informacions. El web del celler ofereix una informació senzilla però suficient per a poder conèixer les seves característiques i la singularitat de les vinyes de procedència dels seus vins.  A destacar la detallada informació que conté la contraetiqueta de l’ampolla, un fet més aviat atípic que contrasta amb l’extrema parquedat de dades que ofereixen la majoria de marques d’aquesta DOQ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!