vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

30 de març de 2013
0 comentaris

Corbatera: extracció i alçada

“Corbatera” 
Vi negre amb criança
DO Montsant

Cornudella de Montsant
Celler: Noguerals

Anyada: 2008

Raïm: 70% garnatxa, 30% cabernet sauvignon

Grau alcohòlic: 15%vol
Preu aproximat: 14 euros 

Comentari:

Un Montsant d’alçada, conreat a gairebé 700 metres en una parcel·la de la partida “Noguerals”. De forma significativa, aquest vi pren el nom del punt més elevat del terme i, per extensió, de la Serra de Montsant: la Roca Corbatera, de 1163 metres d’altitud.

L’atzar ha fet que per aquest bloc ja hagin passat tres vins provinents del terme de Cornudella de Montsant. El primer va ser Octubre del celler Cingles Blaus, (curiosament, un dels apunts més visitats al bloc pel que fa a vins negres), més recentment, el Petit del celler Ronadelles, i ara el Corbatera. Tots ells, a banda d’altres característiques destacables, se situen en una de les zones de conreu de vinya més elevades de la DO Montsant, beneficiant-se així d’un clima més temperat que permet allargar el procés de maduració del raïm i realitzar una verema tardana, el que proporciona major frescor als vins finals.

El Corbatera està format majoritàriament per garnatxa, la varietat per excel·lència de l’indret, i complementat amb cabernet sauvignon, una varietat rica en alcohol i taní que aporta cos i capacitat d’envelliment a la garnatxa, atributs que en el present cas han estat aprofitats a fons.

Estem davant d’un vi molt extractat, sotmès a una llarga maceració (les vinyes, de baixa producció, aporten menys d’un quilo de raïm per cep), particularment intens i profund, amb bona estructura i recorregut. No obstant, en el trancurs del seu tast es poden arribar a presentar dues personalitats ben diferenciades. Només obrir l’ampolla s’hi pot percebre un vi tànnic i amarg en boca, al nostre parer en excés; sensació que s’atenua progressivament a mesura que passen els minuts i les hores, evolucionant cap a un vi molt més sedós i arrodonit en el seu conjunt

Per evitar aquesta sensació inicial amargosa, és aconsellable encetar l’ampolla i/o decantar el vi una perllongada estona abans del seu consum. No obstant, és d’aquella mena de vins que, ben probablement, trobareu més afinat el segon o tercer dia després d’haver obert l’ampolla.

Nota de tast. Color cirera picota intens i brillant. Profunditat en nas, on s’hi aprecia la fruita vermella madura i les notes provinents de la criança en fusta, com torrats cacau o espècies; mineral. Atac fresc en boca. Estructurat. Agradable recorregut amb volum i tannicitat. Carnós. Balsàmic. Certa amargositat.

Data de tast: març 2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!