Viníssim

bloc de vins

6 de setembre de 2010
2 comentaris

Perafita Picapoll 2009

“Es rims fruiten vins elaborats amb molta estima” 

No us perdeu la presentació del celler Martí Faixó una delícia enològica i lingüística.

Ara que parli el vi.

Vi: Perafita Picapoll 2009, Celller Martí Faixó

DO: Empordà

Raïm: picapoll 91%, moscatell d’alexandria 9%

Grau:  13º

Preu: 9.85€

Tast: groc palla, amb reflexos verdosos; nas amb fruita d’estiu i notes entre cítriques i iodades; en boca és untuós, i els cítrics matisen molt bé els sabors més dolços, m’agradria dir que la salinitat el diferencia dels Picapolls del Bages. En tot cas el referent que tinc més proper és el Pd’a i són molt diferents.

Glopets: a la cresta que trobes entre Roses i Cadaqués, just on entreveus les badies de Port de la selva i la vil·la daliniana, van apareixer anys enrere una colla de ceps ben arrenglerats emmarcats entre paret seca. El primer cop que els vaig veure em vaig pensar que era un miratge. Any rere any amb els puntuals pereginatges al Cap de Creus i als seus curries, reconeixíem les ampliacions que feien a la vinya. Recuperar “rims” en indrets com aquest és una de les sol·lucions màgiques amb futur pels vins catalans.

Aquí teniu un gravació feta a peu de mateixa vinya, on els responsables del celler us expliquen el com i el perquè.

Tot plegat no seria més que un miratge, bonic però inútil, si els vins elaborats no fossin bons. Els Cadacs i Perafites negres minerals, potents i llaminers, marquen una de les línies a seguir a l’Empordà. Els dolços com sempre una joia per descobrir. I aquest Picapoll, ens agermana amb els picpouls de la Catalunya Nord i ens serveix de pont amb el Bages. Refermant la teoria de les varietats pròpies de l’Arc Mediterrani.

Agafo aquest Perafita Picapoll per la cresta, empleno la copa, li clavo el nas, oloro fort, li clavo el bec i xarrupo llarg, tanco el ulls i els peus s’entrebanquen amb l’esquist del terrer, la tramuntana em fa perdre l’equilibri i em mulla la cara, llavis salats, el vi em neteja la boca i noto com quelcom en mí arrela i em deleixo.

” Es rims fruiten …”

Salut

  1. Jo també soc dels que es deixa banyar per les aigües enfredorades i cristal.lines de Port de la Selva i a més m’agrada el vi. Un dia de celebració familiar vam tastar el CADAC, el com tu dius, germà gran d’aquest celler i encara em suen les mans en pensar-hi. És veritat que té un tast consistent però em va quedar clavat a l’ànima el gust franc i definit de pissarra plena de cristalls de sal.

    Una salutació des de Badalona i la meva enhorabona per aquest bloc tan fantàstic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!