Viníssim

bloc de vins

26 de març de 2009
0 comentaris

AUSTRÀLIA I LA DO ALACANT, EL PENYAL D’IFACH I UN SYRAH EXCEPCIONAL

Un lot de Nadal ens va portar per casa un vi d’Alacant, amb nom o malnom turístic força conegut inclòs, Selección Peñón de Yfach. Indret que vaig conèixer en un viatge familiar i que tinc associat a cambrers escridassant vianants perquè s’asseguin a la seva terrassa a menjar paelles i peixet fregit. El vi també portava associat un altre nom, aquest desconegut: Enrique Mendoza. Després de fer conya una bona temporada amb l’ampolleta i el Peñón, m’he trobat amb un vi digníssim i ben elaborat, d’aquells que obren ments i eduquen paladars. L’associació del nom d’Enrique Mendoza al d’Yfach esdevingué un fet, desaparegueren el cambrers cridaners i Alacant ens obrí la porta dels vins del País Valencià a les nostres copes.

Ara parlarem del syrah i del viatge a les antípodes. Primer el syrah.

Vi: Enrique Mendoza Syrah 2006

DO: Alacant

Raïm: Syrah 100%

Elaboració: vi negre amb un envelliment de 12 mesos en bótes de roure americà.

Grau: 14º

Preu: 13 €

Tast: color cirera lluminós, capa alta i bona llàgrima; nas especiat, ple de notes de cafè, cacau i torrats. El pas de boca és esplèndid, estructurat, ampli i rodó, càlid i saborós, amb tocs balsàmics que es barregen amb les notes dolces del raïm i les torrefactes de l’envelliment. LLarg com un estiu mediterrani calorós i etern.

Glopets: segurament els vins d’Alacant deuen molt a Enrique Mendoza, però jo li dec més coses. El seu syrah, primer m’encuriosí i després em descobrí l’univers d’un raïm magnífic i ple de matisos, de notes dolces i vins de volum considerable. Si mai vaig tenir riojitis el syrah em vacunà ad eternum

El primer que vaig tastar va ser després d’un altre vi mediterrani i espléndid un Viña de al Lado de la Casa de Castaño i Quim Vila, curiosament un cupatge de monastrell-mataró, amb petites aportacions de garnatxa tintorera i syrah. Aquest primer vi era bo però, essent un vi més rigorós, quan tastàrem la generositat del syrah alacantí ens en vam enamorar.

L’encisament per aquest raïm ens portà a fer tasts de syrah monovarietals. I, com que una cosa porta a l’altra, un dia tinguerem a la taula 3 syrahs excepcionals: l’esmentat Enrique Mendoza, Château des Estanilles Faugères Cuvée Syrah del Llenguadoc i un Penfolds Kalimna Shyraz australià. No us diré qui va treure més puntuació al tast. I si em pregunteu quin d’ells m’enduria a una illa deserta us diria que me n’enduria moltes, però moltes ampolles de… tots tres.

Vet aquí com un raïm, provinent del mediterrani oriental, passa pel sud de casa nostra i t’emplena la copa del mateix raïm viatjat pel nou món.

Vet aquí un celler que és una troballa, un clàssic i una joia tot a la vegada. El Merlot, el Petit Verdot, el Moscatell de la Marina dolç, el Chardonnay, el Santa Rosa -el seu reserva-, tots són molt recomanables i a preus molt assequibles.

Ara, emplena la copa amb aquest Syrah 2006, clava el nas, olora fort, viatja pels aromes, xarrupa llarg, tanca els ulls, pensa en el Mediterrà i deleix-te.

Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!