Els polítics continuen la seva picabaralla al ple de l’ajuntament i no s’aprova cap de les propostes de l’oposició

He entrat a l’ajuntament per la porta del darrere, com els veïns i els altres periodistes, però qui primer m’ha saludat ha estat un equip de Tele Madrid, desorientat, que no sabia per quina porta entrar. L’ajuntament ha acollit molts més periodistes del que és habitual en els seus plens. L’alcalde Clos ha obert la sessió d’un ple forçat per una proposta conjunta de CiU i PP.

El debat
El primer a parlar ha estat Alberto Fernández Díaz, el regidor del Partit Popular encarregat d’encetar el debat i ho ha fet destacant que encara queden ‘molts interrogants per resoldre’ i que ‘no s’ha de tapar el que ha passat al Carmel amb excuses d’altres debats. La seva primera queixa ha estat que s’hagi hagut de forçar la convocatòria d’aquest ple quan, segons ell, l’equip de govern de l’ajuntament ‘l’hauria hagut de convocar per iniciativa pròpia’. Fernández Díaz també ha reclamat que el govern municipal ha d’assumir responsabilitats per haver permès que hi hagués l’esfondrament encara que ho gestionés la generalitat, per no haver dit res quan es va canviar el projecte inicial de la línia cinc del metro. Més tard ha aclarit que el seu grup vol la dimissió del comissionat d’Infraestroctures del govern municipal, Josep Anton Acebillo, que es dedica a temps parcial a aquesta tasca d’assessor i és professor d’universitat a Suïssa. Fernández Díaz ha retret a l’equip de govern que deixés fer lliurement a la Generalitat sense controloar res ni exercir cap mena de lideratge en les obres a la seva pròpia ciutat. Les intervencions del portaveu popular han estat les més carregades de tensió de tota la sessió i en alguns moments gairebé cridava.
En Xavier Trias ha parlat en nom de CiU i ha fet un discurs directe però menys tens que el del grup popular en què ha retret la falta de lideratge del govern municipal en la resposta a la crisi del Carmel. Segons Trias, l’alcalde hauria hagut de respondre l’esvoranc del Carmel amb indignació perquè ‘és una agressió a la ciutat i els seus habitants’. En aquest sentit el regidor de CiU ha demanat perquè no s’ha pressionat prou la Generalitat perquè expliqui les causes i digui qui són els responsables de l’esvoranc. També ha demanat que l’alcalde expliqui si el seu equip sabia alguna cosa d’una suposada carta enviada pel director d’Obres a l’empresa GISA demanant més diners per poder fer millor les obres i que GISA va respondre denegant la petició. Aquesta pregunta no l’ha contestat ningú en tota la sessió. Trias fins i tot ha comparat la gestió del tripartit en la crisi del Carmel amb un acudit sobre el govern franquista.
Els dos portaveus de l’oposició han recriminat a l’equip de govern que ‘hagi mirat més per al partit que per a la seguretat dels ciutadans’, fent rferència als certificats que es van donar perquè els veïns retornessin a casa seva i el desallotjament precipitat que es va haver de fer després a un edifici del carrer Sigüenza. Trias, mentre parlava, gairebé no mirava a l’alcalde ni a la resta de regidors, ha dirigit les seves paraules gairebé tota l’estona cap a le càmares de televisió que hi havia a la dreta de l’hemicicle.
L’alcalde Clos ha respòs les acusacions de l’oposició acusant-los al seu torn de voler erosionar el govern i prioritzar els seus interessos poítics. En la seva intervenció ha exposat l’actuació municipal davant la crisi del Carmel i gairebé no ha fet cap referència a les crítiques de l’oposició, semblava que ja duia el discurs completament preparat. També ha defensat l’actuació dels governs municipal i de la Generalitat i ha reclamat ‘serenitat’ per poder respondre bé a la crisi. També ha exposat que la recuperació de la confiança dels ciutadans es farà amb les directrius de ‘seguretat, eficàcia, transparència i participació’.
Els portaveus d’ICV i ERC, Mayol i Portabella, són els únics membres de l’equip de govern que han admès un error en permetre el retorn d’alguns veïns als seus pisos massa aviat. Però tots dos han fet referència que no ha estat un error causat per ‘voler quedar bé’ i no tenir en compte la seguretat dels veïns. Els portaveus dels grups minoritaris del govern municipal són els que s’han dirigit més als veïns i l’Imma maiol els ha dedicat gairebé la totalitat de la seva intervenció. Portabella ha criticat el model empresarial que porta a la subcontractació i a sobrevalorar la velocitat d’obra i els baixos costos respecte a la seguretat dels veïns.
També ha intervingut el regidor Ferran Mascarell (PSC) que ha donat suprot a les declaracions de l’alcalde Clos i ha recriminat a Xavier Trias que és el primer regidor de l’ajuntament de Barcelona que ha tingut el ‘dubtós honor’ de firmar una querella contra el president de la Generalitat.

Les propostes de l’oposició
L’oposició havia convocat aquest ple per presentar sis propostes que els tres grups que governen la ciutat han denegat. Les propostes eren:
1) Fer un informe municipal sobre les causes de l’esfondrament al Carmel.
2) Crear una comissió especial de seguiment del cas del carmel des del ple de l’ajuntament.
3) Crear una comissió de seguiment de totes les obres del metro i el TGV a barcelona.
4) La realització d’un informe sobre les queixes relacionades amb les obres públiques a Barcelona i la seva atenció.
5) Instar el govern de la Generalitat perquè es creï una comissió d’investigació que validi els projectes del metro de Barcelona.
6) Declarar el Carmel com a ‘zona catastròfica’.
L’equip de govern municipal ha considerat aquestes mesures com a ‘sobreres i redundants’ i ha afirmat que la declaració del Carmel com a àrea de rehabilitació integral (ARI) ja garantirà les ajudes que es podrien rebre com a ‘zona catastròfica’. Amb aquests arguments s’han denegat les peticions de l’oposició.

Els veïns
En sortir del ple, dos veïns han abordat el regidor Mascarell i han reclamat garanties de recuperar la seva vida. També li han dit que els veïns ‘no només necessiten promeses’ i han reclamat que ningú s’oblidi del Carmel quan deixi de ser notícia. ferran Mascarell els ha assegurat que això no passaria.
Un dels veïns, Lluís Villacorta, el recordava de la primera manifestació que van fer els afectats per l’esvoranc; és difícil d’oblidar perquè era un dels que encapçalava la manifestació tot i caminar gràcies a unes crosses. Ell m’ha confessat que ha vist aquest ple com ‘més del mateix’, poc útil i dedicat a la picabaralla entre els polítics. Per això ha insistit que publiqués que els veïns es continuen mobilitzant, es manifesten cada dissabte a les cinc davant de Boca Nord.

(Enric Borràs des de l’Ajuntament de Barcelona a les dues de la tarda)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *