DESPERTA’T RECONCO! DESPERTA’T FORT!

 

“Desperta’t Reconco!.Desperta’t fort!/Hui viurem gran festa, ves pintant el sol”. Amb aquests dos versos comença la cançó de la XXXI Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat. Una cançó que ahir ens va emocionar en sentir-la cantar a l’alumnat del CEIP Mare de Déu de Gràcia. La música de Ferran Campos val a dir que enganxa, i la lletra de Sergi Gómez és per emmarcar.
Tot i que el dia es va despertar mig enteranyinat i als tallers xiquets, grans i menuts vam haver de pintar de valent el sol, un riu de gent, milers i milers de persones, vingudes d’aquestes dues comarques ompliren els carrers de Biar. I com cada any, els tallers no van decebre ningú, va haver-hi per a triar i remenar: pintar, escriure, retallar, apegar, disfressar-se, menjar, jugar…. i tot al voltant d’una paraula que ens uneix: valencià. Una festa de la llengua que cada any vindica i posa en valor la llengua pròpia del País Valencià. Una llengua que torna a alçar el vol amb el suport, esperem!, de la nova ràdio i televisió À Punt. Després de vints anys perduts, de governs del PP que tant de mal han fet al país, no solament a la llengua, sinó a l’economia, a la imatge dels valencians…. tornem a il·lusionar-nos, a creure que algun dia podrem viure plenament en valencià.
Ahir la gent de Biar ens va acollir amb els braços oberts: “sou a casa vostra , gent de Travadell,/ Foia de Castalla i del Perputxent./De la Mariola i de les Valls d’Alcoi,/del Serpis i Seta, i del riu Frainós”. Ahir “el Plàtan i el Castell” ens miraven de reüll, emocionats al veure tanta gent “cantant amb llengua de mel”.
I, com no podia ser d’una altra manera, les institucions públiques valencianes van estar donant suport a la Trobada. Així poguérem veure, a més del director de l’institut i el de l’escola Mare de Déu de Gràcia, al Molt excel·lent senyor president de les Corts Valencianes, Enric Morera; al Director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme Rubén Trenzano; a l’alcalde de Biar Julio L. Sanjuan Martínez, la regidora Promoció Lingüística Laura Valdés i el regidor de Cultura Joan Lluís Escoda; a la secretaria de l’AVL Verònica Cantó, a la directora territorial d’educació Tudi Torró…Tot un luxe veure tanta gent implicada, una prova fefaent que les Trobades, després de tants anys de menyspreu, no són una festa de la llengua exclusivament d’Escola Valenciana, no, les Trobades són de tots els valencians que s’estimen la seua llengua.
Ahir el Reconco es llevà de bon matí, amb volteig de campanes ens despertà a tots plegats. Ahir Biar fou el centre de la comarca, aixoplugant-nos a tots: “un nus ens abraça i ens fa bategar:/les nostres escoles i el nostre parlar”. Com diu la cançó: “Amunt i avant!!”

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *