Romanorum Vita

 

S’han acabat els bous, els macroconcerts deficitaris de folkloristes i els saraus amb els amiguets que tant li agradaven a l’exalcalde Torró. El nou ajuntament ha posat trellat a l’assumpte i ha volgut recuperar les exposicions de l’Obra Social “la Caixa” a la platja de Gandia. En l’esplanada del Port podem visitar “Romanorum Vita”, una magnífica exposició sobre una ciutat de l’Imperi Romà, allà per l’any 79 dC. Una exposició, com totes les de la “la Caixa”, molt interessant on hi podrem passejar per un carrer i visitar l’interior d’una domus romana. Els audiovisuals són força originals i els detalls estan cuidats al màxim. Si sou a la platja de Gandia no podeu deixar d’anar-hi. S’hi pot veure al llarg de tot el mes d’agost de dilluns a diumenge, i les sessions duren quinze minuts.
Una pena que l’ajuntament no haja tingut en compte la nostra llengua. I ho dic perquè totes les sessions, i per tants tots els audiovisuals, així com les explicacions del guia, només s’expliquen en espanyol, i “la Caixa” de segur que té la versió en la nostra llengua. De 9 sessions que fan cada dia, haguera estat bé fer-ne alguna en valencià. En demanar explicacions als guies ens diuen que ho havien pensat, però que sempre hi ha algú que els diria que no ho entén. L’argument és sempre el mateix i fa basarda escoltar-lo. En un país normal, amb més d’una llengua oficial, als museus, exposicions, audiovisuals…. s’especifica en quina llengua es fa, i així la gent ja sap a què atendre’s. Ací sempre estem igual i la nostra llengua sempre ix perdent. L’ajuntament de Gandia no solament hauria de pensar amb els turistes de la resta de l’estat, els valencians també tenim drets lingüístics. La veritat és que, pensant-ho bé, en tenim molt pocs. És francament decebedor que ajuntaments suposadament d’esquerres i/o valencianistes, i després de tres dècades reivindicant la seua normalitat , no tinguen clar que amb actituds porugues com aquesta estan contribuint a enfonsar encara més el valencià.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *