Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

7 d'abril de 2011
0 comentaris

25 auques amb una finalitat: aprendre en valencià.

La nostra aportació per commemorar aquests 25 anys és l’elaboració d’un projecte anomenat “ 25 auques amb una finalitat: aprendre en valencià”, adreçat als centres educatius i a  la societat en general. Un projecte que va nàixer a peu d’aula i que a poc a poc va anar creixent i implicant a altres centres educatius, altres etapes educatives, diverses institucions i fins i tot a entitats culturals privades..

1.- Fitxa tècnica.

Títol: 25 auques amb una finalitat: aprendre en valencià.

Autors: Susanna Francés i Tomàs i Vicent Luna i Sirera.

Edita: El projecte complet no està editat. Un resum de la proposta està editada per l’Ajuntament d’Alzira en el llibre de  XII Jornades d’Innovació Educativa 2010, donat que la proposta fou finalista d’aquest premi en la modalitat d’E. Infantil, Primària i Secundària.  Pel que respecata  a l’ Auca del 25 Aniversari de la LUEV i a l’exposició van participar en la seua edició: Universitat d’Alacant. Facultat d’Educació. Departament de Filologia Catalana; Unitat per a l’Educació Multilingüe;  Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Universitat de València; Universitat  Jauume I; Centre Ovidi Montllor d’Alcoi; Edicions 96; Escola Valenciana, Federació d’Associacions per  la Llengua.

Distribució: Pel que respecta a l’exposició, “ 25 auques amb una finalitat: aprendre en valencià”, està a l’abast de qualsevol centre sol·licitant-la a Escola Valenciana  en la següent pàgina web : http://www.escolavalenciana.com/botiga/detall/46/auques-dels-25-anys-de-la-luev). Per veure les auques de l’exposició podeu entrar en la següent pàgina: http://trobadesalcoiacomtat.cat/images/auques_luev/index.html

Per altra banda la proposta didàctica d’E. Primària i E. Secundària les podeu trobar en les següents pàgines web de la Unitat per a l’Educació Multilingüe:

E.Primària:http://www.iifv.ua.es/UEM/Proposta_primaria_UEM.pdf E.Secundària:http://www.iifv.ua.es/UEM/Proposta_secundaria_UEM.pdf

 

El projecte consta de:

a)      Auca de la LUEV. 24 ahesius i llurs rodolins on s’hi fa un recorregut des de les primeres reivindicacions a favor de lla llengua, allà per la dècada dels seixanta, fins a l’actualitat.  L’objectiu és evidenciar que la Lleí d’úS i Ensenyament del valencià (LUEV) va ser un instrument important per tiran endavant el procés de normalització, però que va ser una llei de mínims que s’ha aplicat al mínim i que per tant cal reformar-la i actualitzar-la. Aquesta auca s’hi féu una edició tamany A4 i una altra a tamany cartell.

b)      Proposta didàctica sobre l’auca per a E. Primària.

c)      Proposta didàctica soble l’auca per a E. Secundària.

d)     Exposició: “ 25 auques amb una finalitat: aprendre en valencià”. Exposició formada per un total de 24 auques realitzades per diferents motius i per tot arreu del País Valencià. Algunes d’elles formen part de materials curriculars, d’altres s’ha editat per commemorar algun fet històric., literari, musical, o per recuperar l´ús de la nostra llengua. Tanca l’exposició l’auca elaborada per celebrar els 25 anys de la LUEV.

e)      Conte: Amb 25 pams de llengua!!! Per a E. Infantil.

f)       Proposta didàctica sobre el conte per a E. Infantil.

g)      Díptic sobre l’exposisió.

h)      Díptic sobre l’auca i proposta didàctica.

i)        Power Point: L’auca com a recurs didàctic per a E. Primària.

j)        Power Point: L’auca com a recurs didàctic per a E. Secundària.

k)      Adhesius sobre 25 anys de la LUEV.

 

2.- Breu resum del projecte.


           
Els valencians i valencianes l’any 1982 vam aprovar el nostre Estatut d’Autonomia. Un instrument que ens ha permés de recuperar gran part de l’autogovern i institucions que ens foren arrabassades per la força de les armes al segle XVIII. El seu desplegament comportà l’aprovació d’una llei, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. (LUEV), que possibilità la introducció de l’ensenyament del valencià i en valencià.

Gràcies a aquesta llei, generacions i generacions de valencians hem tingut accés, malgrat tots els entrebancs, mancances i dificultats imaginables, al coneixement de la nostra llengua que durant tants anys, fins i tot segles, que havia estat proscrita de l’ensenyament.

            Encara que és cert que la LUEV obrí una porta, també ho és que les expectatites, il·lusions i desitjos que l’acompanyaren no han estat del tot aconseguits. I és que la LUEV és una llei de mínims que ha sigut aplicada al mínim pels nostres governants. Després de 25 anys, cal una reflexió per detectar quines han sigut les seues mancances per articular noves propostes, tant de de la societat civil, com des de les institucions públiques, que milloren i potencien l’ús de la llengua en una societat global, multicultural i plurilingüe com la nostra.

            La nostra aportació per commemorar aquests 25 anys és l’elaboració d’un projecte anomenat “ 25 auques amb una finalitat: aprendre en valencià”, adreçat als centres educatius i a  la societat en general. Un projecte que va nàixer a peu d’aula i que a poc a poc va anar creixent i implicant a altres centres educatius, altres etapes educatives, diverses institucions i fins i tot a entitats culturals privades..

            La finalitat del projecte és aconseguir que l’alumnat conega què és la LUEV, que ens ha aportat aquesta llei, quines són les seues mancances i limitacions, així com que se n’adone de la necessitat de reformar-la i actualitzar-la per fomentar l’ús i estima del català.

 

3.- Objectius aconseguits. 

3.1.- Objectius de l’alumnat.

1.- Assabentar-se que és la LUEV.

2.- Fomentar la capacitat de generar reflexions al voltant de la llengua.

3.- Adonar-se’n de la situació actual de feblesa que té el valencià, tot i implicant-se per aconseguir una millora en l’ús i estima.

4.- Conéixer els passos a seguir per fer una auca.

3.2.- A nivell personal.

1.- Satisfacció personal de constatar com d’una idea inicial entre dos professors per commemorar els 25 anys de la LUEV, vam aconseguir implicar a altres institucions públiques i privades.

2.- L’exposició, l’edició de l’auca de la LUEV i la proposta d’activitats ha transcedit de les nostres aules, a altres centres del País Valencià.

3.- El projecte ens ha ajudat a aprofundir sobre l’aprofitament didàctic de les auques, sistematitzant una proposta que pot ser aprofitada per qualsevol mestre, tant de Primària com de Secundària.

4.- Aquesta experiència ens pot servir d’exemple de com s’hi pot potenciar l’ús del català, implicant a diverses institucions i sense gaire recursos econòmics.

5.- Ens ha cridat molt l’atenció constatar el total desconeixement que el nostre alumnat té, tot i sent de la línia PEV, sobre la persecució que durant segles ha patit la nostra llengua.

6.- Aportar una experiència, un projecte i un material curricular per a l’escola en català.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!