Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

3 de setembre de 2011
0 comentaris

Venècia 2011: dissabte, 3 de setembre

Avui, a Venècia, ben fàcilment els nord-americans, amb 1 pel·lícula, eclipsaran mediàticament la resta de propostes. En efecte, un repartiment amb Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law, Gwyneth Paltrow i Laurence Fishburne, en un film sobre virus letal dirigit de Steven Soderbergh, ha de donar materia primera de sobra a les càmeres de televisió i als paparazzi i garantir que les cròniques periodistes de demà obrin gairebé totes amb imatges sobre Contagi, que es projecta fora de competició. Però no badéssim, perquè en concurs, els nous films del director de Kynodontas i del tàndem Satrapi-Paronnaud, autors de Persèpolis.

Tot seguit, una selecció dels films que es projecten avui a Venècia.

Competició.

Alps (Αλπεισ | Alpi), de Yorgos LANTHIMOS. Alps és el nom d’una empresa il·legal que es dedica a substituir difunts en la rutina quotidiana de familiars, amics o companys, per a alleugerir-los el dol. El personal d’aquesta empresa segueix la forta disciplina que hi imposa el seu cap, un individu que es fa dir com el cim més alt de la cadena alpina: Mont Blanc. Un nou joc entre surrealista i artificiós del director de Kynodontas.

Pollastre amb prunes (Poulet aux prunes | Chicken with Plums), de Marjane SATRAPI i Vincent PARONNAUD. Els autors de Persèpolis decanten el cinema d’animació i, amb imatge real i actors de carn-i-óssos, adapten el còmic epònim de Satrapi, sobre un músic que ha perdut les ganes de viure, des que la dona li ha trencat l’instrument que li donava la inspiració ara esvaïda. Al repartiment, Mathieu Amalric, Jamel Debbouze, Edouard Baer, Chiara Mastroianni, Isabella Rossellini, Eric Caravaca i Marie De Medeiros.

Fora de Competició.

Contagi (Contagion), de Steven SODERBERGH. Un virus letal s’escampa molt ràpidament i els científics breguen per a trobar-ne el remei, mentre el pànic se les campa entre la gent, que lluita per sobreviure. Amb Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law, Gwyneth Paltrow i Laurence Fishburne.

La follia d’Almayer (La folie Almayer | Almayer’s Folly) de Chantal AKERMAN. Akerman adapta Joseph Conrad. En un punt del sud-est asiàtic i prop d’un riu tumultuós, Almayer somia fer fortuna, per amor a la seva filla. Amb Stanislas Merhar.

Esdeveniments.

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel, de Lisa Immordino VREELAND. Documental sobre “l’emperadriu de la moda”, Diana Vreeland.

Horitzons (llargmetratges).

Sal, de James FRANCO. Amb Val Lauren, James Franco, Jim Parrack. Ficció. El polifacètic, astut i prolífic James Franco recrea les últimes hores de vida de Sal Mineo, a tall de viatge íntim que repassa la jornada de l’actor de Rebel sense causa aquell fatídic 12 de febrer de 1976. Producció nord-americana.

Shock Head Soul, de Simon PUMMELL. Amb Hugo Koolschijn, Anniek Pfeifer, Thom Hoffman, Jochum ten Haaf. Ficció que, amb entrevistes documentals, reconstruccions fictícies i animacions infogràfiques, reconstrueix el cas de Daniel Paul Schreber, jurista de prestigi que el 1893 va començar a rebre missatges de Déu mitjançant una màquina d’escriure que travessava el cosmos. Producció britànico-holandesa.

O le tulafale (O le tulafale | The Orator), de Tusi TAMASESE. Amb Fa’afiaula Sagote, Tausili Pushparaj, Salamasna Mataria, Ioata Tanielu. Ficció sobre un nan que brega diàriament per salvar la seva terra i la seva família, superant les pròpies pors i reclamant el dret a parlar en defensa dels seus. Una història d’amor, perdó i valentia, concebuda per l’autor com humanament regeneradora. Producció neozelandesa-samoana. Opera prima.

En Lung Neaw visita els veïns (Lung Neaw visits His Neighbours) de Rirkrit TIRAVANIJA. Amb Lung Neaw. Ficció sobre un home just, compassiu i humil, estimat per tothom que, als seixanta anys es retira a la ruralia. Anant contra la tòpica confrontació burgesia urbana-pagesia que, pel que es veu té llarga tradició a Tailàndia) i situant-se al marge de les confrontacions polítiques que hi ha al país, en reivindicació democràtica, l’autor planteja una via més aviat espiritualista, depuradora de l’ànima. Producció tailandesa-mexicana. Opera prima.

Controcampo italiano (llargmetratges).

Cose dell’altro mondo, de Francesco PATIERNO. Amb Diego Abatantuono, Valerio Mastandrea, Valentina Lodovini, Sandra Collodel, Grazia Schiavo, Maurizio Donadoni. Ficció. Comèdia de costums que es planteja com seria la nostra vida avui, a casa nostra, sense la presència d’ “estrangers”, sent com som en un món globalitzat.

Quiproquo, d’ Elisabetta SGARBI. Amb la participació de Franco Battiato, Nicoletta Braschi, Umberto Eco, Andrea Renzi. Documental que es planteja la qüestió: Avui en dia, qui pot emprar la paraula “avantguarda” sense que un somriure no el traeixi?

Jornades dels autors.

Another Silence, de Santiago AMIGORENA. Amb Marie-Josée Croze, Ignacio Rogers, Luis Ziembrowski, Ailin Salas. Ficció. Vendes internacionals [Celluloid Dreams]

Toutes nos envies (Toutes nos envies | All Our Desires), de Philippe LIORET. Amb Vincent Lindon, Marie Gillain, Amandine Dewasmes, Yannick Rénier. Ficció.

Historias… que so existem quando lembradas , de Julia MURAT. Amb Sônia Guedes, Lisa E. Fávero, Luiz Serra. Ficció. Opera prima.

Inni, de Vincent MORISSET. Amb Jón Þor Birgisson, Orri Páll Dýrason, Georg Holm, Kjartan Sveinsson. Documental musical. Esdeveniment especial. Vendes internacionals [Cinema Purgatorio]

Setmana de la Crítica.

Pantans (Marécages | Acquitrini), de Guy ÉDOIN. Amb Pascale Bussières, Gabriel Maillé, Luc Picard. Ficció.

***

FOTO © Le Pacte Pollastre amb prunes, de Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!