Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

22 de maig de 2016
0 comentaris

“Juste la fin du monde”, de Xavier Dolan, premi del Jurat Ecumènic de Canes 2016

El Jurat Ecumènic del Festival de Canes 2016 ha concedit el Premi del Jurat Ecumènic 2016 a:

©Shayne Laverdière - Sons of Manual
©Shayne Laverdière – Sons of Manual

Juste la fin du monde (Juste la fin du monde | Solo el fin del mundo). Direcció: Xavier DOLAN. País del cineasta: Quebec. Productores de: Quebec, Canadà, França. Guió: Xavier Dolan, basat en l’obra teatral epònima de Jean-Luc Lagarce. Repartiment: Marion Cotillard (Cathérine), Léa Seydoux (Suzanne), Vincent Cassel (Antoine), Nathalie Baye (la mare), Gaspard Ulliel (Louis). Sinopsi: En Louis, jove escriptor, torna a cals pares després de 12 anys d’absència per a comunicar-los que pateix una malaltia en estat terminal. Serà una tarda de retrobament amb el cercle familiar, on l’amor es manifesta a través de tensions sense remei i on es mostren les rancúnies que parlen en nom de la soledat i el dubte. Vendes internacionals: Seville Pictures. Distribuïdores: Avalon, Diaphana. Més informacióFestival de Canes | Imdb | AlloCiné | Cineuropa. Foto: gentilesa de Diaphana.

Motivació del premi:El que no pot ser pronunciat pot ser escoltat mitjançant el rostre, que Xavier Dolan filma de manera trascendental. En el no-dit, els crits i les mirades rau la història d’una família en què es calla l’amor que es tenen, en la qual es crida per no revelar l’essencial. En retornar, Louis, el fill pròdig que ve a anunciar la seva mort propera, opta per transmetre amor i esperança als seus.

El Jurat també ha concedit dues Mencions Especials:

AmericanHoney_C16(1)American Honey. Direcció: Andrea ARNOLD. País de la cineasta: Anglaterra. Productores d’: Anglaterra i EUA. Guió: Andrea Arnold. Repartiment: Sasha Lane (Star), Shia LaBeouf (Jake), Arielle Holmes (Pagan), McCaul Lombardi (Corey), Will Patton (Backseat), Riley Keough (Krystal). Sinopsi: La Star, una adolescent, deixa la seva família disfuncional i se’n va amb un equip de venda d’abonaments de revistes que recorre tot el “midwest” nord-americà fent el porta a porta. Ben aviat s’adapta a l’estil de vida d’aquesta colla de joves (entre els quals hi ha en Jake), a ritme de vetllades ben regades d’alcohol, algunes malifetes, sexe, històries d’amor… Vendes internacionals: Protagonist Pictures. Distribuïdores: Diaphana. Més informacióFestival de Canes | Imdb | AlloCiné | Cineuropa. En aquest blog, també: Revista de premsa (Canes 2016). Foto: gentilesa del Festival de Canes.

Motivació del premi: Una road-movie que es mira amb amor una joventut invisible (..). En mostra la força interior i la dignitat i s’ofereix com una radiografia de la societat. Es tracta d’una triple aproximació: la d’un grup en contrast amb la riquesa i la pobresa i la dels protagonistes, Star i Jake, que no han perdut la capacitat de somiar i de transformar-se.

IDanielBlack_C16 (1)I, Daniel Blake. Direcció: Ken LOACH. País del cineasta: Anglaterra. Productores d’: Anglaterra, França, Bèlgica. Guió: Paul Laverty. Intèrprets: Dave Johns, Hayley Squires, Micky McGregor. Sinopsi: Per primer cop a la seva vida, en Daniel Blake, fuster de 59 anys, ha de recórrer a l’ajut social, de resultes de problemes cardíacs. Encara que el metge li ha prohibit que treballi, l’obliguen a buscar feina si no vol ser sancionat. A les seves visites habituals al “club de la feina”, en Daniel coneix la Rachel, mare soltera de dues canalles a qui han obligat a acceptar un habitatge a 450 Km de la seva ciutat natal per evitar d’anar a raure a una llar d’acollida. Entrampats tots dos en la xarxa de les aberracions administratives de la Gran Bretanya d’avui en dia, en Daniel i la Rachel mirar d’ajudar-se mútuament… Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: Le Pacte. Més informació: Festival de Canes |Imdb | AlloCiné | Cineuropa. En aquest blog, també: Revista de premsa (Canes 2016). Foto: gentilesa del Festival de Canes.

Motivació del premi: Recolzat en la gran qualitat artística del director, aquest film evoca un home al final de la seva vida que no fa cas del seu patiment per a posar-se al servei d’una família castigada per l’exclusió i la misèria. Com un Bon Samarità, hi aporta a més l’atenció i l’afecte tan necessaris a l’ésser humà com els bens materials.

FOTO DE CAPÇALERA: Juste la fin du monde, de X. Dolan. ©Shayne Laverdière – Sons of Manual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!