Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

26 de setembre de 2008
0 comentaris

AV7D: del 26 de setembre al 2 d’octubre de 2008

De les crítiques, ressenyes i altres articles d’interés que es publiquen entre el 26 de setembre i el 2 d’octubre de 2008 en trobareu l’enllaç, anant a Vull llegir la resta de l’article.

 

 

El sumari:


CRÍTIQUES I RESSENYES
.

Babylon A.D. (Babylon), de Mathieu Kassovitz: Antonio José NavarroNando Salvà.

Centochiodi (Cien clavos), d’Ermanno Olmi: Pere MeroñoImma Merino.

CSNY: Déjà vu, de Bernard Sharkey: Quim Casas.

El noi del pijama de ratlles (The Boy in the Striped PyjamasEl niño con el pijama de rallas), de Mark Herman: Carlos LosillaNúria VidalNando Salvà.

El patio de mi cárcel, de Belén Macías: Carlos LosillaFerran AuberniQuim Casas.

La desconeguda (La sconosciuta / La desconocida / L’Inconnue), de Giuseppe Tornatore: Carlos MirNando Salvà.

Passengers, de Rodrigo García: Xavier RocaCarlos Mir, Quim Casas.

Tropic Thunder (Tropic Thunder, una guerra muy perra / Tonnerre sous les Tropiques), de Ben Stiller: Àngel QuintanaCarlos LosillaSergi Sánchez, Quim Casas.

Viatgers i mags (Travellers and magiciansViajeros y magos / Voyageurs et magiciens / Maghi e viaggiatori), de Khyentse Norbu: Eduardo De Vicente.

Vicky Cristina Barcelona, de Woody Allen: Victor Alexandre, Judith Vives.

CRÒNIQUES, ALTRES ARTICLES I NOTÍCIES DEL FESTIVAL DE SANT SEBASTIÀ.

Originalitat gironina (Imma Merino). El Bòsfor pesca la Petxina (Ramon Palomeras). La Petxina d’Or a un drama sobre l’ Alzheimer sembra el desconcert (Cristina Savall). Una decisió mandrosa (Nando Salvà). Meryl Streep crida d’alegria davant la possibilitat que guanyi Obama (Imma Merino).  Sant Sebastià es rendeix al carisma i a la simpatia de Meryl Streep (Cristina Savall ). Kim Ki-duk i Burman tanquen la competició (Imma Merino). Un dia per oblidar amb Kim Ki-duk i Daniel Burman (Nando Salvà). Opus Dei, crisis i somnis (Ramon Palomeras). Aparador de temporada (Esteve Riambau). Javier Fesser afirma que «Camino» vol reflectir amb objectivitat el món de l’Opus Dei (Imma Merino). Fesser fa una “radiografia” de la inflexibilitat religiosa de l’Opus (Cristina Savall).

ALTRES ARTICLES.

Sobre Paul Newman.

Newman, l’indomablePocs actors com Paul Newman han transitat tan majestàticament des de l’època daurada de Hollywood fins al panorama contemporani (..)- (Esteve Riambau)

Elogi del matísLa seva fragilitat ja no era la mateixa que exhibia Dean, ni tampoc la seva inquietud es corresponia amb l’estranya agressivitat de Brando, capaç de passar de la violència a la tendresa sense transicions– (Carlos Losilla)

El rei de les salses i la discrecióPaul Newman va crear una fundació que ha donat més de 250 milions a obres de caritat arreu del món– (Lara Bonilla)

Els ulls més blaus del cel·luloideEn la seva filmografia hi ha una llarga llista de títols que van marcar una època (..)- (Diari de Girona)

L’actor que no va perdre la dignitatA diferència d’altres intèrprets formats en l’Actor’s Studio, Paul Newman no traspuava una personalitat turmentada, però la seva mirada blavosa podia esdevenir dura, esquerpa i ombrívola com alguns dels seus personatges– (Imma Merino)

Els ulls més blaus es tanquen per sempremor als 83 anys després de demostrar a Hollywood que el més guapo pot ser també el més llest– (El Punt)

L’actor Paul Newman es mor als vuitanta-tres anysNewman va abandonar el cinema l’any passat, després de participar en una seixantena de pel·lícules– (Vilaweb)

El millor actor del mètodePaul Newman va ser menys rebel que James Dean i menys introvertit que Montgomery Clift, tot i que en popularitat va haver de rivalitzar amb Marlon Brando– (Quim Casas)

Retalls d’una llegendaEvoco els sospirs de la meva mare sempre que es parlava d’ell– (Isabel Coixet)

Els ulls blaus del cinemaLa desaparició de Paul Newman representa el final d’una certa manera d’entendre la interpretació– (Editorial d’ El Periódico

El “nòvio” de totes les veïnesQuan la meva veïna Anna Maria tenia 18 anys i diverses minifaldilles i jo tenia 13 anys i diversos pantalons de pota d’elefant, ella estava enamorada de Paul Newman– (Arturo San Agustín)

El pilot que un dia va decidir ser actorPrimer va deixar el cine, després va abandonar els cotxes i, ara, s’ha acomiadat de la vida– (Emílio Pérez de Rozas)

Paul Newman mor a casa seva, a Connecticut, als 83 anys víctima d’un càncer de pulmó (Idoya Noaín)

El món del cinema plora la pèrdua de Paul Newman (Idoya Noaín)

Sobre Vicky Cristina Barcelona.

Benvingut, Mr. Allen!Entre la faula de Berlanga sobre un poble castellà els veïns del qual es disfressen d’andalusos i la imatge de postal de la Barcelona dissenyada per Woody Allen existeix algun punt de contacte llunyà– (Àngel Quintana)

Vicky Cristina… a Nova York – (..) més val veure el film a Nova York (..)- (Melcior Mateu)

Postal de Barcelona -(..) darrere d’aquesta crítica a la versemblança, crec que hi ha allò que en podríem dir el “cosmopolitisme provincià” que mai no ha deixat d’assetjar-nos com a nació. El cosmopolitisme provincià és aquella actitud a la defensiva de qui s’avergonyeix de la seva condició local i la dissimula amb una exagerada sobrevaloració de tot allò que és foraster i que considera universal– (Salvador Cardús)

Altres articles.

Cinemacat.cat  –Parlar del cinema català des del cinema català a través d’una pel·lícula requereix d’un valor inusual al nostre país. Un país tan acostumat a les divisions i els sectarismes. A partir d’aquí tothom hi pot dir la seva: si el retrat es esbiaixat o no, complet o no, trist o exagerat– (Jordi Roigé)

Cinema català: estat de la qüestió -(..) entrevistats, entre els quals falten molts noms, alguns dels quals, com Marc Recha, Cesc Gay, José Luis Guerín i Pere Portabella no han volgut aparèixer al film per voluntat pròpia (..)- (Andreu Gomila)

Antoni Verdaguer: ´És absurd pagar-li a la Disney el doblatge al català´-entrevista a Antoni Verdaguer, director de Cinemacat.cat– (Diari de Girona)

El cinema català, unit en la desunióQuè es pot considerar exactament cinema català? D’on sorgeix? Quin és el seu estat de salut? Cap a on va? Aquestes són quatre de les preguntes que vol respondre, o com a mínim debatre, el documental “Cinemacat.cat”, dirigit per Antoni Verdaguer. El film mostra les opinions de 58 directors i productors de la indústria cinematogràfica del país, i s’estrenarà el 3 d’octubre– (Xavi Aguilar)

Les «cartes filmades» d’Isaki Lacuesta i Naomi Kawase, al CCCBEls dos cineastes tanquen la correspondència rodant conjuntament a Banyoles– (Xavi Aguilar)

El CCCB presenta avui les cartes visuals que s’han intercanviat el director català Isaki Lacuesta i la japonesa Naomi KawaseEntre Girona, la ciutat de Lacuesta, i Nara (Japó), on va néixer Kawase, hi ha 10.500 quilòmetres; ell és ateu “absolut” i ella creient. Però el seu cinema connecta– (Gemma Tramullas)

La innocència de la ShoahEl noi del pijama de ratlles (Mark Herman)- (Ramon Palomeras)

“Deleguem la gestió dels sentiments” -petita entrevista a Giuseppe Tornatore, director de La desconeguda– (Mercedes Jansa)

“Faig comèdies pensant en el públic, no en els premis” -entrevista a Ben Stiller, director de Tropic Thunder– (Ramon Palomeras)

Els enrenous de la crítica espanyolaLa qüestió és si els crítics no ens donem més importància que les pel·lícules que comentem o analitzem– (Quim Casas)

FOTO Patrick Wilson i Anne Hathaway, a Passengers, de Rodrigo García

AV7D: del 26 de setembre al 2 d’octubre de 2008

***

CRÍTIQUES I RESSENYES
.

Babylon A.D. (Babylon), de Mathieu Kassovitz

Antonio José Navarro (Time Out Barcelona, 26.09.2008): Babylon.

Nando Salvà (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): Acció tosca amb ínfules distòpiques [article sense enllaç]

———————————————————

Centochiodi (Cien clavos), d’Ermanno Olmi

Pere Meroño (bloc Pere Meroño, 26.09.2008): Centochiodi (Ermanno Olmi).

Imma Merino (El Punt, 26.09.2008): La vida vora el riu.

———————————————————

CSNY: Déjà vu
, de Bernard Sharkey

Quim Casas (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): Neil Young rere la càmera [Article sense enllaç]

———————————————————

El noi del pijama de ratlles (The Boy in the Striped PyjamasEl niño con el pijama de rallas), de Mark Herman

Carlos Losilla (Avui, 30.09.2008): No es tracta de fer plorar.

Núria Vidal (Time Out Barcelona, 26.09.2008): El niño con el pijama de rallas.

Nando Salvà (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): Terreny sembrat de trampes emocionals [article sense enllaç]

———————————————————

El patio de mi cárcel, de Belén Macías

Carlos Losilla (Avui, 01.10.2008): Edifici en ruïnes.

Ferran Auberni (Time Out Barcelona, 26.09.2008): El patio de mi cárcel.

Quim Casas (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): Realisme cal·ligràfic [Article sense enllaç]

———————————————————

La desconeguda (La sconosciuta / La desconocida / L’Inconnue), de Giuseppe Tornatore

Carlos Mir (Time Out Barcelona, 26.09.2008): La desconocida.

Nando Salvà (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): La sordidesa com a façana [article sense enllaç]

———————————————————

Passengers, de Rodrigo García

Xavier Roca (Avui, 27.09.2008): Copiar i fer trampa.

Carlos Mir (Time Out Barcelona, 26.09.2008): Passengers.

Quim Casas (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): Rodrigo García sense la inspiració catòdica [Article sense enllaç]

———————————————————

Tropic Thunder (Tropic Thunder, una guerra muy perra / Tonnerre sous les Tropiques), de Ben Stiller

Àngel Quintana (El Punt, 30.09.2008): Posar en crisi el cinema de Hollywood.

Carlos Losilla (Avui, 26.09.2008): El retorn de la comèdia.

Sergi Sánchez (Time Out Barcelona, 26.09.2008): Tropic Thunder.

Quim Casas (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): Paròdia bàrbara i intel·ligent [Article sense enllaç]

———————————————————

Viatgers i mags (Travellers and magiciansViajeros y magos / Voyageurs et magiciens / Maghi e viaggiatori), de Khyentse Norbu

Eduardo De Vicente (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): L’espiritualitat a Bhutan [Article sense enllaç]

———————————————————

Vicky Cristina Barcelona, de Woody Allen

Judith Vives (Capgròs i bloc Espaiisidor, 01.10.2008): Vicky, Cristina, però sobretot Penélope i no gaire Woody.

Victor Alexandre (Benzina, núm. 30 i bloc Victor Alexandre, 02.10.2008): Vicky Cristina Barcelona.

***

CRÒNIQUES, ALTRES ARTICLES I NOTÍCIES DEL FESTIVAL DE SANT SEBASTIÀ.

•Publicat el 29.09.2008

Imma Merino (El Punt, 29.09.2008): Originalitat gironina -Pere Vilà va presentar «Pas a nivell» i Albert Serra, «El cant dels ocells» a la secció paral·lela Made in Spain del festival de Sant Sebastià-

•Publicat el 28.09.2008

Ramon Palomeras (Avui, 28.09.2008): El Bòsfor pesca la Petxina -els premis de la 56a edició-

Cristina Savall (El Periódico, 28.09.2008): La Petxina d’Or a un drama sobre l’ Alzheimer sembra el desconcert -els premis de la 56a edició-

Nando Salvà (El Periódico, 28.09.2008): Una decisió mandrosa -els premis de la 56a edició-

Redacció (Diari de Girona, 28.09.2008): El film turc ´La caja de Pandora´ guanya la Concha d´Or a Sant Sebastià -els premis de la 56a edició-

Redacció (El Punt, 28.09.2008): Sant Sebastià acaba amb sorpresa turca -els premis de la 56a edició)

•Publicat el 27.09.2008

Imma Merino (El Punt, 27.09.2008): Meryl Streep crida d’alegria davant la possibilitat que guanyi Obama -Premi Donostia a Meryl Streep-

Cristina Savall (El Periódico, 27.09.2008): Sant Sebastià es rendeix al carisma i a la simpatia de Meryl Streep -Premi Donostia a Meryl Streep-

Imma Merino (El Punt, 27.09.2008): Kim Ki-duk i Burman tanquen la competicióEl nido vacío (Daniel Burman), Somni (Kim Ki-duk)-

Ramon Palomeras (Avui, 27.09.2008): Opus Dei, crisis i somnisCamino (Javier Fesser), El nido vacío (Daniel Burman), Somni (Kim Ki-duk)-

Nando Salvà (El Periódico, 27.09.2008): Un dia per oblidar amb Kim Ki-duk i Daniel BurmanEl nido vacío (Daniel Burman), Somni (Kim Ki-duk)-

Esteve Riambau (Avui, 27.09.2008): Aparador de temporada.

•Publicat el 26.09.2008

Imma Merino (El Punt, 26.09.2008): Javier Fesser afirma que «Camino» vol reflectir amb objectivitat el món de l’Opus Dei -Camino (Javier Fesser), Maman est chez le coiffeur (Léa Pool)-

Cristina Savall (El Periódico, 26.09.2008): Fesser fa una “radiografia” de la inflexibilitat religiosa de l’Opus -Camino (Javier Fesser)-

***

ALTRES ARTICLES.

Sobre Paul Newman.

Esteve Riambau (Avui, 28.09.2008): Newman, l’indomable –Pocs actors com Paul Newman han transitat tan majestàticament des de l’època daurada de Hollywood fins al panorama contemporani (..)-

Carlos Losilla (Avui, 28.09.2008): Elogi del matísLa seva fragilitat ja no era la mateixa que exhibia Dean, ni tampoc la seva inquietud es corresponia amb l’estranya agressivitat de Brando, capaç de passar de la violència a la tendresa sense transicions

Lara Bonilla (Avui, 28.09.2008): El rei de les salses i la discrecióPaul Newman va crear una fundació que ha donat més de 250 milions a obres de caritat arreu del món

Redacció (Diari de Girona, 28.09.2008): Els ulls més blaus del cel·luloideEn la seva filmografia hi ha una llarga llista de títols que van marcar una època (..)-

Imma Merino (El Punt, 28.09.2008): L’actor que no va perdre la dignitatA diferència d’altres intèrprets formats en l’Actor’s Studio, Paul Newman no traspuava una personalitat turmentada, però la seva mirada blavosa podia esdevenir dura, esquerpa i ombrívola com alguns dels seus personatges

Redacció (El Punt, 28.09.2008): Els ulls més blaus es tanquen per sempremor als 83 anys després de demostrar a Hollywood que el més guapo pot ser també el més llest

Redacció (Vilaweb, 28.09.2008): L’actor Paul Newman es mor als vuitanta-tres anysNewman va abandonar el cinema l’any passat, després de participar en una seixantena de pel·lícules

Quim Casas (El Periódico, 28.09.2008): El millor actor del mètodePaul Newman va ser menys rebel que James Dean i menys introvertit que Montgomery Clift, tot i que en popularitat va haver de rivalitzar amb Marlon Brando

Isabel Coixet (El Periódico, 28.09.2008): Retalls d’una llegendaEvoco els sospirs de la meva mare sempre que es parlava d’ell

Editorial (El Periódico, 28.09.2008): Els ulls blaus del cinemaLa desaparició de Paul Newman representa el final d’una certa manera d’entendre la interpretació

Arturo San Agustín (El Periódico, 28.09.2008): El “nòvio” de totes les veïnesQuan la meva veïna Anna Maria tenia 18 anys i diverses minifaldilles i jo tenia 13 anys i diversos pantalons de pota d’elefant, ella estava enamorada de Paul Newman

Emílio Pérez de Rozas (El Periódico, 28.09.2008): El pilot que un dia va decidir ser actorPrimer va deixar el cine, després va abandonar els cotxes i, ara, s’ha acomiadat de la vida

Idoya Noaín (El Periódico, 28.09.2008): Paul Newman mor a casa seva, a Connecticut, als 83 anys víctima d’un càncer de pulmó.

Idoya Noaín (El Periódico, 29.09.2008): El món del cinema plora la pèrdua de Paul Newman.

Sobre Vicky Cristina Barcelona.

Àngel Quintana (El Punt, 28.09.2008): Benvingut, Mr. Allen!Entre la faula de Berlanga sobre un poble castellà els veïns del qual es disfressen d’andalusos i la imatge de postal de la Barcelona dissenyada per Woody Allen existeix algun punt de contacte llunyà

Melcior Mateu (Cultura, suplement setmanal de l’Avui,  27.09.2008): Vicky Cristina… a Nova York [enllaç pendent que el diari carregui en pdf la pàgina del suplement] – (..) més val veure el film a Nova York (..)-

Salvador Cardús (Avui, 26.09.2008): Postal de Barcelona -(..) darrere d’aquesta crítica a la versemblança, crec que hi ha allò que en podríem dir el “cosmopolitisme provincià” que mai no ha deixat d’assetjar-nos com a nació. El cosmopolitisme provincià és aquella actitud a la defensiva de qui s’avergonyeix de la seva condició local i la dissimula amb una exagerada sobrevaloració de tot allò que és foraster i que considera universal

Redacció (El Punt, 26.09.2008): «Vicky Cristina Barcelona» recapta tres milions d’euros en cinc dies.

Altres articles.

Jordi Roigé (Cultura21.cat, 30.09.2008): Cinemacat.catParlar del cinema català des del cinema català a través d’una pel·lícula requereix d’un valor inusual al nostre país. Un país tan acostumat a les divisions i els sectarismes. A partir d’aquí tothom hi pot dir la seva: si el retrat es esbiaixat o no, complet o no, trist o exagerat

Andreu Gomila (Avui, 01.10.2008): Cinema català: estat de la qüestió -(..) entrevistats, entre els quals falten molts noms, alguns dels quals, com Marc Recha, Cesc Gay, José Luis Guerín i Pere Portabella no han volgut aparèixer al film per voluntat pròpia (..)-

Redacció (Diari de Girona, 29.09.2008): Antoni Verdaguer: ´És absurd pagar-li a la Disney el doblatge al català´-entrevista a Antoni Verdaguer, director de Cinemacat.cat

Xavi Aguilar (El Punt, 27.09.2008): El cinema català, unit en la desunióQuè es pot considerar exactament cinema català? D’on sorgeix? Quin és el seu estat de salut? Cap a on va? Aquestes són quatre de les preguntes que vol respondre, o com a mínim debatre, el documental “Cinemacat.cat”, dirigit per Antoni Verdaguer. El film mostra les opinions de 58 directors i productors de la indústria cinematogràfica del país, i s’estrenarà el 3 d’octubre

Xavi Aguilar (El Punt, 26.09.2008): Les «cartes filmades» d’Isaki Lacuesta i Naomi Kawase, al CCCBEls dos cineastes tanquen la correspondència rodant conjuntament a Banyoles

Gemma Tramullas (El Periódico, 26.09.2008): El CCCB presenta avui les cartes visuals que s’han intercanviat el director català Isaki Lacuesta i la japonesa Naomi KawaseEntre Girona, la ciutat de Lacuesta, i Nara (Japó), on va néixer Kawase, hi ha 10.500 quilòmetres; ell és ateu “absolut” i ella creient. Però el seu cinema connecta

Ramon Palomeras
(Avui, 26.09.2008): La innocència de la ShoahEl noi del pijama de ratlles (Mark Herman)-

Mercedes Jansa (El Periódico, 26.09.2008): “Deleguem la gestió dels sentiments” -petita entrevista a Giuseppe Tornatore, director de La desconeguda

Ramon Palomeras (Avui, 26.09.2008): “Faig comèdies pensant en el públic, no en els premis” -entrevista a Ben Stiller, director de Tropic Thunder

Quim Casas (Èxit, núm. 90, suplement setmanal d’El Periódico): Els enrenous de la crítica espanyola [Article sense enllaç]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!