Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

14 de febrer de 2008
0 comentaris

Altres veus: No Country for Old Men (No es país para viejos / Non é un paese per vecchi)

Sinopsi Prop de la frontera entre Texas i Mèxic, fa temps que els traficants de droga han pres el lloc als lladresde bestiar. Quan Llewelyn Moss (Josh Brolin) topa amb una maleta, els dos milions de dòlars que conté, una partida d’heroïna i una escampada de cadàvers ensangonats i cosits a trets, poc que en sap res del que ho ha pogut originar tot. Ell veu que aquell munt de calés el poden fer immensament ric i els agafa, sense pensar en el que pot desfermar… I desferma: una reacció en cadena, d’una violència atroç, que el xèril Bell (Tommy Lee Jones), un home ja gran i desenganyat, no sap com parar…

Directors, guió –basat en la novel·la de Cormac McCarthy– i muntatge Joel i Ethan Coen. Música Carter Burwell. Fotografia Roger Deakins. Repartiment Josh Brolin (Moss), Tommy Lee Jones (Bell), Woody Harrelson (Wells), Javier Bardem (Chigurh).

Coen és ja a hores d’ara sinònim de gènere amb personalitat pròpia, basat en la combinació del món nonsense dels cartoons, la total admiració pel noir més clàssic, el gust pels paisatges desèrtics i fronterers, la simpatia pels antiherois i un considerable sentit tràgic del món (Judith Vives, Capgròs i Espaiisidor)

Moss (..) actua com el reflex de la mediocritat perduda entre un bé en estat de jubilació i un mal que continua fent, impecablement, la seva feina (Àngel Quintana, El Punt)

(..) Un artefacte àrid i glaçat com el canó d’un revòlver, gairebé un mosaic cubista fet de rostres congelats -Javier Bardem és una pura màscara- i natures mortes. El resultat és una pel·lícula hipnòtica, a mig camí entre Tarantino i Gus van Sant, sens dubte una de les obres clau del cine americà recent (Carlos Losilla, Avui)

Pel·lícula terriblement trista (..), plena de melanconia, i de pessimisme, i d’inaplacable violència, subministrada per aquell àngel exterminador anomenat Anton Chigurh —Javier Bardem— (Nando Salvà, Èxit)

L’enllaç amb aquestes crítiques i un breu resum de les que no tenen enllaç; així com la referència d’altres articles d’interés que s’han publicat ran de l’estrena del film, a Vull llegir la resta de l’article.


FOTO Josh Brolin a No Country for Old Men, de Joel i Ethan Coen



CRÍTIQUES PUBLICADES


Judith Vives
: Coen és nom de gènere (Capgròs i Espaiisidor, 13.02.2008)


Àngel Quintana: El bo, el lleig i el dolent  (El Punt, 09.02.2008)


Carlos Losilla: Apocalipsi en miniatura (Avui, 08.02.2008)


Nando Salvà: L’embruix de les males terres [article sense enllaç] (Èxit, núm. 63, suplement d’ El Periódico, setmana del 7 al 13 de febrer de 2008)

Chigurh persegueix l’insensat Llewelyn Moss, i el xèrif Bell persegueix Chigurh (..) i el Coen els persegueixen a tots tres per a crear pur suspens i fins i tot esclats de terror, observant-los amb una paciència, un rigos, un ascetisme i una precisió que no se’ls coneixia, i creant amb aquesta mirada una atmosfera obscrura, cruel i elegíaca.

Els Coen rebutgen els clímaxs perquè estan menys interessats en qui se’n surt amb la seva que en els instints animals, que insten els personatges a seguir endavant (..), a pedre’s en la immensitat d’aquell paisatge (..), a donar-ho tot per recordar-nos la set de sang i el delit pels diners fàcils que imperen


ALTRES ARTICLES D’INTERÈS, publicats ran de l’estrena de la pel·lícula


Quim Casas
: Els Coen, un retorn mortal [article sense enllaç] (Èxit, núm. 63, suplement d’ El Periódico, setmana del 7 al 13 de febrer de 2008)

Casas hi repassa la trajectòria dels germans Coen, tot comentant els vincles entre el seu cinema i la novel·la negre; malgrat que aquesta sigui la primera vegada que duen un llibre a la gran pantalla.


Xavi Serra
: Territori Coen [article sense enllaç]  (Benzina, núm. 24, febrer de 2008)

Article completíssim i extens, en què Serra parla de la novel·la de Cormac McCarthy i de la d’adaptació que n’han fet els Coen. I ho complementa amb un repàs a la filmografia de Joel i Ethan Coen.


Nando Salvà: ”La violència és una qüestió de disseny” (El Periódico, 08.02.2008)

Entrevista de Nando Salvà a Joel i Ethan Coen.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!