Sundance 2008: premis i jurats

FOTO Nadim Sawalha a l’Aeroport Internacional Reina Àlia, a la pel·lícula Captain Abu Raed, del jordà Amin Matalqa

Acabo la colla d’articles que he dedicat a Sundance 2008, amb la llista de membres dels jurats i de premis amb què s’ha conclòs el primer certamen de referència de l’any. Trobareu tot el que he publicat sobre aquesta festival, anant a l’apartat 3.1. Fest. de Sundance [FS]: secció per secció —llevat de la New Frontiere i la dels curtmetratges—, les programacions completes, amb sinopsis, fitxes breus, enllaços amb IMDB i, si en tenen, amb els webs dels films. 

Els títols que han sortit amb premi de l’edició d’enguany ens són ara, encara, gairebé desconeguts: Frozen River, Ballast, Sleep Dealer, Choke / Asfíxia, Anywhere USA, The Wackness, Rei del Ping-pong, Rusalka, J’ai toujours rêvé d’ être un gangster, Párpados azules, Capità Abu Raed, Trouble the Water, American Teen, Roman Polanski: wanted and desired, Patti Smith: Dream of Life, The Great Silence: Rape in Congo, Fields of fuel, Man on Wire, Durakovo: la ville des fous, The Art Star and The Sudanese Twins, Recycle… D’alguns, no en sentirem a parlar pas més. D’altres corriran pel món, de festival en festival. I encara n’hi ha uns tercers, que les divisions “independents” de les “majors” convertiran en productes atractius pel mercat avesat a l’aurèola “light” dels films típics de Sundance. I és que el Festival de Robert Redford —com se li sol dir— és de debò el que llança el tret de sortida de l’any cinematogràfic. Clicant Vull llegir la resta de l’article, la llista de membres dels jurats i de premis —també els famosos “premis del públic”—, amb informació sobre cada film guardonat. 


Jurats de Sundance 2008 


Secció Dramatic Competition” —Cinema de ficció independent nord-americà—
Marcia Gay Harden, Mary Harron, Diego Luna, Sandra Oh i Quentin Tarantino

Secció “World Cinema Dramatic Competition” —Cinema de ficció independent de la resta del món—
Shunji Iwai (japonès), Lucrecia Martel (argentina) i Jan Schütte (alemany)

Secció “Documentary Competition” —Documentals produïts als EUA—
Michelle Byrd, Heidi Ewing, Eugene Jarecki, Steven Okazaki i Annie Sundberg

Secció “World Cinema Documentary Competition” —Documentals produïts a la resta del món—
Amir Bar-Lev (nord-americà), Leena Pasanen (fino-danesa) i Ilda Santiago (brasilera)

Secció Curtmetratges —nord-americans i de la resta del món—
Jon Bloom, Melonie Diaz i Jason Reitman

Jurat del Premi Alfred P. Sloan
Alan Alda, Michael Polish, Evan Schwartz, Benedict Schwegler i John Underkoffler


Premis de Sundance 2008


Secció Dramatic Competition” —Cinema de ficció independent nord-americà—

Premi del Jurat

FROZEN RIVER. Director i guionista Courtney HuntIntèrprets Melissa Leo, Misty Upham, Charlie McDermott, Michael O’Keefe, Mark Boone, Jr. Estrena mundialSinopsi Una mare desesperada i una noia índia Mohawk fan equip per passar de contraban immigrants il·legals als Estats Units des del Canadà, conduint a través d’un riu congelat. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB]

Premi a la Direcció

Lance Hammer, per BALLAST. Director i guionista Lance Hammer. Intèrprets Michael J. Smith Sr., Jim Myron Ross, Tarra Riggs, Johnny McPhail. Estrena mundial. Nota sinòptica El retrat poètic d’una família emocionalment desgastada, fatalment esquinçada per un fet tràgic en una petita ciutat del Delta del Mississippí. Adaptació del curtmetratge Isaaquena (2002), del mateix Hammer. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB]

Premi Waldo Salt al Guió

Alex Rivera, David Riker, pel de SLEEP DEALER. Director Alex Rivera. Guionistes Alex Rivera, David RikerIntèrprets Luis Fernando Peña, Leonor Varela, Jacob Vargas. Estrena mundial. Sinopsi En un futur no gaire llunyà, amb el món militaritzat i ratllat per tot de fronteres tancades, en què el treball és ja virtual i una xarxa digital i global entrelliga ments i experiències, tres desconeguts posen en perill la vida en connectar entre ells i trencar les barreres tecnològiques.

Premi a la Fotografia

Lol Crawley, per la de BALLAST. Director i guionista Lance Hammer. Intèrprets Michael J. Smith Sr., Jim Myron Ross, Tarra Riggs, Johnny McPhail. Estrena mundial. Nota sinòptica El retrat poètic d’una família emocionalment desgastada, fatalment esquinçada per un fet tràgic en una petita ciutat del Delta del Mississippí. Adaptació del curtmetratge Isaaquena (2002), del mateix Lance Hammer. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB]

Premi Especial del Jurat

El conjunt dels intèrprets de CHOKE / Asfíxia. Director Clark Gregg. Guionista Clark Gregg, basat en la novel·la homònima de Chuck PalahniukIntèrprets Sam Rockwell, Anjelica Huston, Kelly MacDonald, Brad Henke. Estrena mundial. Nota sinòptica Adaptació de la novel·la “Asfíxia”, de Chuck Palahniuk (autor d’ “El Club de la Lluita”), és una  història sarcàstica sobre una relació mare-fill, sobre la por d’envellir, sobre l’addicció sexual, i sobre el costat fosc dels parcs de temàtica històrica. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB], [Wikipedia]

Premi Especial del Jurat, The Spirit of Independence
 
Chusy Haney-Jardine, per la direcció d’ ANYWHERE, USA. Director Chusy Haney-Jardine. Guionistes Chusy Haney-Jardine, Jennifer Macdonald. Intèrprets Perla Haney-Jardine, Frank Avery, Jeremiah Brennan. Estrena mundial. Nota sinòptica Història en tres parts, que van de la sàtira a la tragèdia, que configura una mirada salvatgement original als costums, prejudicis i dinàmiques familiars nord-americans.

Premi del Públic

THE WACKNESS
. Director i guionista Jonathan LevineIntèrprets Josh Peck, Ben Kingsley, Famke Janssen, Olivia Thirlby, Mary Kate Olsen, Method Man. Estrena mundial. Sinopsi Un estiu molt calorós, a Nova York, un noi amb problemes, que trafica amb droga, ven mercaderia a un psiquiatre drogoaddicte, per poder pagar-li les sessions de teràpia, i, en aquestes, s’enamora de la filla del metge. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB]


Secció “World Cinema Dramatic Competition” —Cinema de ficció independent de la resta del món—

Premi del Jurat

PING PONGKINGEN / King of Ping Pong / Rei del Ping-pong. Director Jens Jonsson. Guionistes Jens Jonsson, Hans Gunnarson. Intèrprets Georgi Staykov, Ann-Sofie Normi, Frederik Nilsson, Jerry Johansson. Producció empresa/es de Suècia. Estrena internacional. Sinopsi Un noi condemnat a l’ostracisme i intimidat que excel·leix només jugant al ping-pong, s’enfonsa en una lluita amarga amb el seu germà, més jove i més popular, quan sobreïx la veritat de la història familiar i del seu pare. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB] [Tràiler]

Premi a la Direcció

Anna Melikyan, per RUSALKA / Mermaid / Sirena. Director i guionista Anna Melikyan. Intèrprets Masha Shalaeva, Evgeniy Ciganov, Maria Sokolova, Nastya Doncova. Producció empresa/es de Rússia. Estrena internacional. Sinopsi El conte fantasiós d’una nena introvertida que creix amb la idea que té el poder de fer realitat els desigs. Aquesta creença l’ha de fer avenir amb la realitat quan, sent ja una noia, viatja a Moscou i ha de bregar amb l’amor, la modernitat i el materialisme.

Premi al Guió

Samuel Benchetrit, per J’AI TOUJOURS RÊVÉ D’ÊTRE UN GANGSTER / I always wanted to be a gangster / Sempre he volgut ser un gàngster.Director i guionista Samuel BenchetritIntèrprets Sergi López, Jean Rochefort, Alain Bashung, Anna Mouglalis. Producció empresa/es de França. Estrena nord-americana. Sinopsi Comèdia existencial, en quatre parts: la història d’un atracador aficionat que atraca una aprenent d’atracadora, dos segrestadors que rapten una noia tan suïcida que els prega constantment que la matin, un cantant que ha perdut la inspiració i roba a un col·lega els seus darrers temes i finalment cinc avis que abandonen la jubilació per a tornar a assaborir el plaer de l’atracament… Altres referències [FiP] [Allocine]

Premi a la Fotografia

Askild Vik Edvardsen, per la de PING PONGKINGEN / King of Ping Pong / Rei del Ping-pong. Director Jens Jonsson. Guionistes Jens Jonsson, Hans Gunnarson. Intèrprets Georgi Staykov, Ann-Sofie Normi, Frederik Nilsson, Jerry Johansson. Producció empresa/es de Suècia. Estrena internacional. Sinopsi Un noi condemnat a l’ostracisme i intimidat que excel·leix només jugant al ping-pong, s’enfonsa en una lluita amarga amb el seu germà, més jove i més popular, quan sobreïx la veritat de la història familiar i del seu pare. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB] [Tràiler]

Premi Especial del Jurat

Ernesto Contreras, director de PÁRPADOS AZULES / Blue eyelids / Parpelles blaves. Director Ernesto ContrerasGuionista Carlos Contreras. Intèrprets Cecilia Suàrez, Enrique Arreola, Ana Ofelia Murguía, Tiaré Scanda, Luisa Huertas. Producció empresa/es de Mèxic. Estrena als EUA. Sinopsi Marina guanya un cap de setmana paradisíac per a dues persones. Treballa en una fàbrica aclaparadora que, de tant en tant, sorteja un d’aquests caps de setmana “de somni” entre el personal. I aquest cop, li ha tocat a Marina. Però ella no té amb qui anar-hi, de manera que comença a buscar desesperadament un acompanyant. Finalment acaba convidant un perfecte desconegut anomenat Víctor. La improvisada parella aviat se n’adona que l’amor de debò passa per la compatibilitat entre els amants, més que no pas pel paisatge idíl·lic. Més informació sobre la pel·lícula [IMDB]

Premi del Públic

CAPTAIN ABU RAED / Capità Abu Raed. Directorguionista Amin Matalqa. Intèrprets Nadim Sawalha, Hussein Al-Sous, Rana Sultan, Uday Al-Qiddissi, Ghandi Saber. Producció empresa/es de Jordània. Estrena nord-americana. Sinopsi En un barri pobre, un antic conserge d’aeroport, a qui un grup de nens prenen per pilot de línies aèries, els enfila tot d’històries fantàstiques —sobre indrets on, de fet, mai no ha estat—, per a donar-los esperança en la seva realitat, trista i que difícilment canviarà.


Secció “Documentary Competition” —Documentals produïts als EUA—

Premi del Jurat

TROUBLE THE WATER. Directors Tia Lessin, Carl Deal. Estrena mundial. Sinopsi Una ambiciosa artista i l’espavilat del seu marit, armat amb una càmera de video, mostra què vol dir sobreviure quan t’enxampen unes inundacions mortals com les de Nova Orleans i com es converteix en una oportunitat per tornar a començar. Més informació [IMDB]

Premi a la Direcció

Nanette Burstein, per AMERICAN TEEN. Directora i guionista: Nanette Burstein. Estrena mundial. Sinopsi Cinema vérité que segueix 4 alumnes dels més grans d’un institut d’ Indiana, tot revelant-nos una fotografia inesperada de la vida del “midwest” nord-americà. Més informació [IMDB]

Premi al Muntatge

Joe Bini, pel de ROMAN POLANSKI: WANTED AND DESIRED. Directora Marina Zenovich. Guionistes Marina Zenovich, Joe Bini, P.G. Morgan. Estrena mundial. Sinopsi Aquest nou documental de Marina Zenovich investiga l’escàndol públic i la tragèdia privada que van dur Roman Polanski a haver de fugir sobtadament dels Estats Units. Més informació [IMDB]

Premi a la Fotografia

Phillip Hunt i Steven Sebring, per la de PATTI SMITH: DREAM OF LIFE. Director Steven Sebring. Sinopsi Retrat íntim de la poeta, pintora, música i cantant Patti Smith que reflecteix l’essència de l’artista. Més informació [IMDB]

Premi Especial del Jurat

Lisa F. Jackson, directora de THE GREATEST SILENCE: RAPE IN THE CONGO. Directora i guionista Lisa F. Jackson. Estrena mundial. Sinopsi Lisa F. Jackson arriba fins a poblets ben endinsats en zones de guerra al Congo, per a trobar víctimes de violacions múltiples —de la mà de milícies de tota mena—, mostrant de manera lúcida i profunda el combat en què se’ls ha convertit la vida. Més informació [IMDB]

Premi del Públic

FIELDS OF FUEL. Director Josh Tickell. Guionista Johnny O’Hara. Estrena mundial. Sinopsi Amèrica és addicte al petroli i arriba l’hora de posar-hi remei. El director d’aquest film, Josh Tickell, té una idea i una furgonetga Veggie que gasta un oli de soja, combustible sà i assenyat: una solució en què poca gent hi ha parat esment. Més informació [IMDB]


Secció “World Cinema Documentary Competition” —Documentals produïts a la resta del món—

Premi del Jurat

MAN ON WIRE. Director i guionista James Marsh. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena mundial. Sinopsi El 1974, Philippe Petit, un noi francès, ballà dalt d’un cable tensat entre les Torres Bessones de Novayor. Com a conseqüència, Philippe va ser arrestat i engarjolat pel que fou anomenat “el crim artístic del segle”. Més informació [IMDB]

Premi a la Direcció

Nino Kirtadze
, per DURAKOVO: LE VILLAGE DES FOUS / DURAKOVO: THE VILLAGE OF FOOLS. Director i guionista Nino Kirtadze. Producció empresa/es de França. Estrena nord-americana. Sinopsi El nacionalisme rus s’infiltra en un castell als afores de Moscú, on Mikhail Morozov mana autònomament sobre joves iniciats, que ràpidament els incorpora al moviment dretà. Més informació [IMDB]

Premi al muntatge

Irena Dol, pel de THE ART STAR AND THE SUDANESE TWINS. Directora i guionista Pietra Brettkelly. Producció empresa de Nova Zelanda. Estrena mundial. Sinopsi Vanessa Beecroft té la dèria d’adoptar uns bessons orfes del Sudan. S’ho agafa amb tanta passió que arrossega el matrimoni cap a la ruptura, engreixant el seu talent per la polèmica amb temes problemàtics com l’explotació, el xoc de civilitzacions i la imposició occidental a l’Àfrica. Més informació [IMDB]

Premi a la Fotografia

Mahmoud Al Massad, per la de RECYCLE. Director i guionista Mahmoud Al Massad. Producció empresa/es de Jordània. Estrena mundial. Sinopsi Un home jordà que viu a la mateixa ciutat del líder musulmà Al-Zarqawi brega de valent per tirar endavant la seva família i trobar la pròpia identitat en un clima polític molt tens. Més informació [IMDB]

Premi del Públic

MAN ON WIRE. Director i guionista James Marsh. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena mundial. Sinopsi El 1974, Philippe Petit, un noi francès, ballà dalt d’un cable tensat entre les Torres Bessones de Novayor. Com a conseqüència, Philippe va ser arrestat i engarjolat pel que fou anomenat “el crim artístic del segle”. Més informació [IMDB]


Premi Alfred P. Sloan
20.000$ que la Fundació Alfred P. Sloan atorga a un cineasta la pel·lícula del qual para especial atenció a la ciència o a la tecnologia com a tema, o bé que té de personatge principal un científic, un enginyer o un matemàtic.


Alex Rivera, per SLEEP DEALER. Director Alex Rivera. Guionistes Alex Rivera, David RikerIntèrprets Luis Fernando Peña, Leonor Varela, Jacob Vargas. Estrena mundial. Sinopsi En un futur no gaire llunyà, amb el món militaritzat i ratllat per tot de fronteres tancades, en què el treball és ja virtual i una xarxa digital i global entrelliga ments i experiències, tres desconeguts posen en perill la vida en connectar entre ells i trencar les barreres tecnològiques.


Per als premis als curtmetratges i el de col·laboració entre el Sundance Institute i el NHK (Japan Broadcasting Corporation), consulteu, si us plau, el web del Festival de Sundance.
Afegeix un comentari