Canes 2014: Rumors II (O-Z)

Una pel·lícula, Jane Got a Gun, amb rodatge especialment accidentat; una altra, L’església del diable, que ha topat amb problemes de salut (raó de l’edat) de Manoel de Oliveira; una tercera, Una nouvelle amie, que el seu director (François Ozon), manté sota secret, i si voleu, una quarta, Matèria fosca, de cinema negre, metafísic i fantacientífic, que promet ser més críptica que el seu autor, el car de veure Andrzej Zulawski: serà Canes 2014 on es porà descobrir l’abast real de tots aquests films?

En aquest tercer apunt sobre la segona onada de rumors de Canes 2014, tenim un western de Gavin O’Connor, produït i interpretat per Natalie Portman; drames familiars, de Cristi Puiu i Simon Powell; el relat biogràfic de la detenció d’un periodista a l’Iran i dels durs interrogatoris  que va patir, servit per Gael García Bernal, a les ordres de Jon Stewart, i el trauma d’un escriptor (James Franco) que atropella i mata un nen, al nou film de Wim Wenders. Trobem també la tràgica història d’Alan Turing, que encarna Benedict Cumberbatch, per a Morten Tyldum; l’aproximació del danès Thomas Vinterberg a Lluny del brogit del món, de Thomas Hardy, i la cinta que pot significar el retorn del tailandès Apichatpong Weerasethakul a la Competició de Canes, que guanyà fa quatre anys.

FOTO © Studio Canal Benedict Cumberbatch, a The Imitation Game, de Morten Tyldum


Canes 2014: Rumors II (O-Z).

Jane Got A Gun. Direcció: Gavin O’CONNOR. Guió: Brian Duffield, reescrit per Anthony Tambakis. Amb Natalie Portman, Joel Edgerton, Rodrigo Santoro, Ewan McGregor, Noah Emmerich. Sinopsi: La Jane Hammond (Natalie Portman) és tot un caràcter de dona. Està casada amb en Bill (Noah Emmerich), un dels pitjors bandits de la ciutat. Quan en Bill es gira contra la seva pròpia banda, els temibles germans Bishop, i torna a casa agonitzant, amb vuit bales a l’esquena, la Jane sap que li ha arribat l’hora de canviar-se, posar-se pantalons i fer servir la seva pistola. La gran esperança de Jane rau en el seu antic amor, en Dan Frost (Joel Edgerton), bandit que odia tant en Bill com s’estima la Jane. Junts, la Jane i en Dan, preparen trampes hàbils, duent els homes de Bishop cap a una mort segura, mentre els sentiments mutus els van aflorant enmig de les bales que van disparant. Distribuïdores: Mars. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | Un rodatge molt i molt accidentat: la directora inicialment contractada, Lynne Ramsay, no es presentà al primer dia de rodatge; els productors la van acomiadar, amb acusacions de violència contra els membres de l’equip, alcohòlica i de no haver treballat el guió, tasca per a la qual li haurien pagat uns bons diners; l’actor Jude Law se’n va despenjar i, per acabar d’adobar també se’n va desentendre Bradley Cooper (al·legant incompatibilitat d’agenda amb el rodatge d’American Hustle) .

L’església del diable (A igreja do diabolo). Direcció: Manoel de OLIVEIRA. Guió: adaptació del conte epònim, publicat al llibre Histórias sem Data, de Machado de Assis (el conte). Amb Fernanda Montenegro. Més informació: Imdb (ang).

Une nouvelle amie (Une nouvelle amie | The New Girlfriend). Direcció: François OZON. Guió: François Ozon, adaptació del conte The New Girlfriend (o dels contes recollits a la col·lecció homònima), de Ruth Rendell (Història d’una dona que passa una depressió en morir-se-li la millor amiga, però que retroba el gust per la vida en  descobrir un secret…). Amb Romain Duris, Raphaël Personnaz, Anaïs Demoustier. Vendes internacionals: Films Distribution*. Distribuïdores: Mars. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).

The Caravan. Direcció: Simon POWELL. Guió: Chris Green, Simon Powell. Amb Mark Sheals, Darren Connelly, Shirley Henderson, Gemma North. Sinopsi: Georgina Langley és una mare moribunda que planifica la reconciliació entre el marit i el fill per quan sigui morta. Deixa una última voluntat segons la qual el seu marit, en Keith (Mark Sheals), i el seu fill, en James (Darren Connelly), han de restaurar la carvana familiar que ha anat quedant deteriorada en un ombrívol parc de cavanes de la costa gal·lesa. Per a aquests dos homes, que no aguanten estar junts en una mateixa habitació, l’encàrrec serà dur de complir. Per acabar d’adobar, una altra dona entra en la vida d’en Keith i en James s’ho agafa molt malament, donant pas a un enfrontament en què es revela un secret llargament enterrat. Més informació: Imdb (ang).

Sierra Nevada. Direcció: Cristi PUIU. Guió: inspirat en el poema Agathirsoi [Agathirsoi és la deniminació en grec d’Agatâr?i], d’ Aurel Rau. Sinopsi: gira sobre una reunió familiar, una celebració que mai no arriba a tenir lloc; de manera que els personatges fugen cap a la ficció, aclaparats per una tristesa que no acaben d’entendre. Més informació: Imdb (ang) | FilmNewEurope (ang) | Ioncinema (ang).

El Louvre durant l’ocupació (Le Louvre sous l’occupation | Francofonia: Le Louvre Under Germain Occupation). Direcció: Aleksandr SOKUROV. Documental. Sinopsi: Nou assaig documental amb què Sokurov segueix reflexionant sobre la importància delpatrimoni cultural europeu i la seva conservació a través dels segles, les obres i les ideologies. Distribuïdores: Sophie Dulac. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr) [actualització de l’apunt del dia 13.04.2014].

Rosewater. Direcció: Jon STEWART. Guió: Jon Stewart, adaptació del llibre They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival, de Maziar Bahari i Aimee Molloy. Amb Gael García Bernal, Shohreh Aghdashloo, Arian Moayed. Sinopsi: A l’Iran, detenen un periodista (Gael García Bernal) i el tanquen a la presó durant més de cent dies, on el sotmeten a interrogatoris brutals.  Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Malèfica (Maleficient | Maléfica | Maléfique). Direcció: Robert STROMBERG. Producció Walt Disney, entre d’altres. Guió: Linda Woolverton i John Lee Hancock, adaptació del conte La bella dorment, de Charles Perrault, en la versió dels germans Grimm, que serví de base a Erdman Penner per a l’adaptació cinematogràfica de La bella dorment (1959). Amb Angelina Jolie, Juno Temple, Elle Fanning. Sinopsi: El conte de La bella durment, des del punt de vista de la bruixa malvada. La Màlefica és una noia bonica de bon cor que mena una vida idíl·lica en un bosc plàcid en un reialme on regnen la felicitat i l’harmonia. Un dia, un exèrcit invasor amenaça les fronteres del país i Malèfica, no fent cas sinó al seu coratge, es converteix en protectora feroç d’aquelles terres. Al decurs de la lluita acarnissada que s’esdevé, la traeix una persona en qui confiava i això desferma en ella un patiment com mai abans no havia sentit, cosa que de mica en mica va transformant-li el cor bo en cor de pedra. Totalment decidida a venjar-se’n, s’implica en una batalla èpica amb l’hereu del rei, llançant una terrible maledicció a la seva filla Aurora, que acaba de nàixer. Quan la criatura es fa gran, tanmateix, la Malèfica s’adona que, en la petita princesa, rau la clau de la pau al regne i potser fins i tot la de la seva pròpia redempció… Distribuïdores: Walt Disney Esp. | Walt Disney Fr. | Walt Disney It. Més informació: En 3D | Imdb (ang) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | MyMovies (it).

The Imitation Game. Direcció: Morten TYLDUM. Guió: Graham Moore. Amb Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode. Sinopsi: el destí tràgic d’Alan Turing (Benedict Cumberbatch), famós matemàtic anglès (que ajudà a desxifrar el codi Enigma durant la II Guerra Mundial) i considerat el pare de la informàtica moderna, perseguit per la seva homosexualitat, que acabà suïcidant-se. Distribuïdores: StudioCanal*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Lluny del brogit del món (Far from the Madding Crowd). Direcció: Thomas VINTERBERG. Guió: Thomas Hardy i David Nicholls, adaptació de la novel·la Lluny del brogit del món, de Thomas Hardy. Amb Juno Temple, Carey Mulligan, Michael Sheen, Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge. Sinopsi: Bathsheba Everdene, una noia atractiva, manté relacions amb tres homes molt diferents. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Love and Hate. Direcció: WANG Bing. Més informació: Imdb (ang).

Cemetery of Kings. Direcció: Apichatpong WEERASETHAKUL. Sinopsi: En una petita ciutat de Tailàndia, a la riba del Mekong, vint-i-set soldats cauen en una estranya manifestació de la malaltia de la son i els allotgen en una escola abandonada. Una mestressa de casa de mitjana edat (Jenjira Widner) casada amb en Frank, soldat nord-americà ja retirat, s’ofereix voluntària per a cuidar-los i mostre un interès especial per l’Itta, un pacient sense familiars que el visitin. Somnis estranys, fantasmes, una misteriosa criatura de riu i enredades històries sentimentals. Més informació: Imdb (ang) | Ioncinema (ang) | The Playlist (ang).

Everything Will Be Fine. Direcció: Wim WENDERS. Guió: Bjørn Olaf Johannessen. Amb James Franco, Rachel McAdams, Charlotte GainsbourgMarie-Josée Croze. Sinopsi. Accidentalment, un escriptor va atropellar i matar un nen. Va passar mentre conduïa sense rumb, després de barallar-se amb la nòvia i això el va traumatitzar. Ja fa dotze anys que brega per donar sentit als fets i seguir endavant amb la vida; però, quan es mira al mirall, hi veu un assassí. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Dark Matter (Matière noire | Dark Matter). Direcció: Andrzej ZULAWSKI. Sinopsi: “Film noir” de caràcter metafísic i fantacientífic. En Corti, important empresari de Lió, mor al seu llit, envoltat dels que l’estimen. Antony, el seu únic fill, ha anat a veure son pare per darrer cop i és així que es retroba amb Raoul, el seu amic de tota la vida, fill d’un dels empleats més fidels d’en Corti. Tot i que han estat separats des de fa anys, a causa dels estudis (empresarials, en el cas d’Antony; física nuclear, pel que fa a Raoul) mantenen el mateix afecte i complicitat de sempre. L’Antony agafa les regnes del negoci de son pare i malda per guanyar-se la confiança dels alts executius i dels socis financers de l’empresa; però troba un quadern de notes que li ha deixat en Corti… que de mica en mica se li converteix en un autèntic maldecap. Qui era realment son pare? Què hi feia a l’Àfrica fa trenta anys amb els mateixos homes que ha seguit fidelment al seu costat fins avui? Per què va dur la seva empresa cap a l’aventura industrial del Gran Col·lisionador d’Hadrons de Ginebra? Què és aquesta “matèria fosca” en què sembla haver-se ofegat?… A mesura que passen els dies, l’Antony té la sensació que la seva pròpia vida va cap a l’abisme. Voldria comprendre-ho; però els diners s’acaben i l’imperi industrial d’en Corti ha de trobar calés o morir… L’única solució que troba un Antony cada cop més perdut és tornr a les arrels del gangsterisme i organitzar un robatory. Un robatori fantàstic en la gran tradició del cinema negre… i alhora un robatori metafísic… Vídeos: Reportatge (fr). Més informació: Imdb (ang) | EXCLUSIVE: Andrzej Zulawski Returns With Metaphysical Noir “Dark Matter” (Quiet Earth) | Cult director Andrzej Zulawski returns with Dark Matter (Flixist)


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *