Canes 2014: Rumors I (O-S)

“I com que conec aquesta història, l’he d’explicar, amb l’esperança que mai més cap nen no hagi d’aprendre la mateixa lliçó: que els seus pares podrien morir, simplement perquè s’estimen”, escriu el cineasta Abderrahmane Sissako en la presentació del seu nou film, La tristesa dels ocells; un dels que configuren aquest nou lliurament de la primera onada de rumors sobre Canes 2014.

Francament, l’atzar ha tornat a fer-ne de les seves i, ordenades les pel·lícules per simple ordre alfabetic dels autors, ha resultat que la llista que ara publico sembla més per al Festival de Berlín que pel de Canes, llevat d’un o dos noms. Tanmateix, permeteu que en remarqui The Duke of Burgundy, el nou treball de Peter Strickland, responsable de les anteriors Barberian Sound Studio i Katalin Varga; o Al soterrani, docuficció de l’austríac Ulrich Seidl —rodada durant 4 anys, mentre feia la trilogia Paradís— centrada en la tenebrosa dèria austríaca pels “amagatalls” subterranis a les seves pròpies cases; Muntanya, “opera prima” del portuguès João Salaviza, prèviament triomfador amb curtmetratges a Canes i Berlín; The Drop, l’últim film en què realment participà el malaguanyat James Gandolfini i desembarcament als Estats Units del cineasta Michaël R. Roskam, amb aquest seu segon llargmetratge, després de Bullhead; Caiguda lliure, el retorn de György Pálfi, el director de Taxidermia

FOTO © Pyramide Muntanya, de João Salaviza


Canes 2014: Rumors I (O-S).

Tourist. Direcció: Ruben OSTLUND. Sinopsi: Una família sueca és als Alps francesos, de vacances. Una allau els sacseja la pau aparent de què gaudien i deixa en evidència el pare de família, covard de mena, que pateix un atac de pànic. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | Ruben Ostlund’s ‘Tourist’: A ‘Stranglehold on the Nordic Soul’ (Variety).

Caiguda lliure (Free Fall). Direcció: György PÁLFI. Amb Réka Tenki, Zsolt Nagy, Zsolt Trill, Irén Bordán, Géza Heged?s D. and Miklós Benedek. Sinopsi: Un suïcida es llença des de dalt d’un bloc de pisos i, en els que són els darrers moments de la seva vida, mentre cau, va veient el que hi ha al darrere de les finestres per què va passant i va coneixent així les històries de la gent que viu en aquells habitatges. Més informació: Imdb (ang) | Palfi Free Fall in Fast Forward (Film New Europe) | El suicida, viendo vidas pasar en Free Fall de György Pálfi (Cine Maldito).

Phoenix. Direcció: Christian PETZOLD. Guió: Christian Petzold. Amb Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf.  Sinopsi: Acabada la Segona Guerra Mundial, una supervivent de l’Holocaust, a qui havien donat per morta, torna a casa amb nova identitat i es troba que el seu home ja té una altra dona. Vendes internacionals: The Match Factory*. Distribuïdores: Diaphana* | BiM*. Més informació: Imdb (ang).

Les meravelles (Le meraviglie | When You Were Born). Direcció: Alice ROHRWACHER. Guió: Alice Rohrwacher. Amb Alba Rohrwacher, Monica Bellucci, André Hennicke, Sam Louwyck. Sinopsi: La Gelsomina és una noia que viu amb les germanes i el pare, molt lligats tots a la natura i els animals, en un equilibri que voreja la perfecció; tanmateix, la seva existència queda sobtadament trasbalsada ran de l’arribada d’un noi anomenat Martin. Vídeos: Alice Rohrwacher presenta el Film al Torino FF 2013 | Reportatge del rodatge. Més informació: Imdb (ang) | MyMovies (it) | Alice Rohrwacher, “Le meraviglie”: si gira dal 19 agosto (Velvet Cinema) | Alice Rohrwacher: “Vi racconto il mio nuovo film” (Primissima)

The Drop. Direcció: Michaël R. ROSKAM. Guió: Dennis Lehane. Amb Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, James Frecheville, Matthias Schoenaerts. Sinopsi: El propietari d’un bar recull un pitbull mig mort en unes escombraries, sense ni imaginar-se fins a quin punt això desfermerà les ires del seu antic propietari. Distribuïdores: Fox Fr*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Muntanya (Montanha | Mountain). Direcció: João SALAVIZA. Producció: Les Films de l’Aprés Midi. Guió: João Salaviza. Amb David Mourato, Maria João Pinho, Ema Araújo, Margarida Fernandes, Rodrigo Perdigão, Cheyenne Domingues, Carloto Cota, Ana Cris, Raúl Windson. Sinopsi: Un estiu calorós a Lisboa. En Bruno, de catorze anys, espera d’un moment a l’altre que l’avi se li mori, però no vol anar a visitar-lo, de por que té de perdre’l. La Mònica, mare d’en Bruno, es passa les nits a l’hospital i és així que l’avi ja està deixant un gran buit a casa, on Bruno viu amb la mare i la seva germaneta, l’Erica, de qui s’ha de fer càrrec ell, mentrestant. No està gens convençut de convertir-se amb l’home de casa, en Bruno; però sense ni adonar-se, com més brega per evitar la vida d’adult, més s’hi acosta… Vendes internacionals: Pyramide. Opera prima. Més informació: Imdb (ang) | João Salaviza vai iniciar rodagem da primeira longa (P3).

Una colla de noies (Bande de filles). Direcció: Céline SCIAMMA. Sinopsi: La Marieme viu els quinze anys d’edat com un reguitzell de prohibicions. La censura de la barriada, la llei del nois, l’atzucac de l’escola. Coneix una colla de mosses alliberades i la cosa canvia, totalment: assumeix els codis del carrer, la violència, l’amistat… per viure la seva joventut! Vendes internacionals: Films Distribution*. Distribuïdores: Pyramide*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).

Al soterrani (In keller | In the Basement). Direcció: Ulrich SEIDL. Producció: Ulrich Seidl Film Production.  Sinopsi: Docuficció, realitzada entre 2009 i 2013, que busca trobar el lligam dels austríacs amb els seus soterranis i, alhora, definir les especificitats dels soterranis austríacs —si n’hi ha, d’especificitats—. O sigui, una exploració cinematogràfica de la vida quotidiana dels soterranis d’Àustria, amb voluntat tant de desenterrar-ne respostes i plantejar-hi nous interrogants com de posar llum al món subterrani ocult. Més informació: Imdb (ang) | Ja era rumor de Canes 2013.

La tristesa dels ocells (Le chagrin des oiseaux | Timbuktú). Direcció: Abderrahmane SISSAKO. Escriu el cineasta: El 22 de juliol de 2012, a Aguelhok, una localitat al nord de Mali, una parella jove i feliç que vivia amb els seus dos fills, van ser apedregats fins a la mort. El crim que havien comès: no estar casats davant de Déu. Aguelhok no és ni Damasc ni Teheran. No pretenc tractar les emocions que entren en joc davant d’un fet així; sinó que el que pretenc és donar-ne testimoni, com a cineasta. Perquè mai seré capaç de dir que no ho sabia, que no coneixia aquesta història. I com que la conec, l’he d’explicar, amb l’esperança que mai més cap nen no hagi d’aprendre la mateixa lliçó: que els seus pares podrien morir, simplement perquè s’estimen. Vendes internacionals: Le Pacte. Més informació: Imdb (ang).

The Duke of Burgundy. Direcció: Peter STRICKLAND. Guió: Peter Strickland. Amb Sidse Babett Knudsen, Chiara D’Anna, Monica Swinn. Sinopsi: Un melodrama fosc que segueix la relació intensa entre dues dones. I és que una de les protagonites, estudiosa de les papallones i les arnes, posa a prova els límits de la relació amb la seva amant. Vendes internacionals: Protagonists Pictures. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *