Canes 2014: Rumors I (H-K)

Tot sembla indicar que el cineasta taiwanès Hou Hsiao-hsien serà enguany al Festival de Canes. De fet, allà se l’espera des de fa anys amb el seu film d’arts marcials, L’assassina, que ha tingut una producció accidentadíssima al decurs d’aquests darrers quatre anys.

No sembla tan clar, en canvi, que Michel Hazanavicius, el director de L’artista, tingui enllestit el seu nou treball, The Search, basat en un film homònim de Fred Zimmermann; ni Emir Kusturica el seu film amb Monica Bellucci, On the Milky Road. Els rumors, en canvi, els assenyalen com a títols candidats a ser a la Croisette aquest mes de maig. Com és el cas dels nous treballs del noruec Bent Hamer (Factotum), de l’austríaca Jessica Hausner (Lorda), del francès Benôit Jacquot, de la japonesa Naomi Kawase o del singapureny Eric Khoo. Sense descartar l’adaptació que Christophe Honoré ha entomat de “Les Metamorfosis”, d’Ovidi.

Aquesta informació està essencialment basada en la llista de rumors publicada a Cineuropa, el 13.02.2014.

Al decurs de les properes setmanes, aniré publicant la resta d’apunts que treballen i si cal amplien aquesta primera onada de rumors.

FOTO Shu Qi, a L’assassina, de Hou Hsiao-hsien


Canes 2014: Rumors I (H-K).

Mirage. Direcció: Szabolcs HAJDU. Més informació: Imdb (ang).

1001 grams (1001 gram | 1001 grams | 1001 grammes). Direcció: Bent HAMER. Producció: Pandora i altres. Guió: Bent Hamer. Amb Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Stein Winge, Hildegunn Riise, Per Christian Ellefsen. Sinopsi: La Marie, una científica noruega, fa cap a París per assistir a un seminari sobre el pes actual del quilo; però del que acaba prenent la seva pròpia mesura és de la decepció, el dolor i, no pas menys important, de l’amor. Vendes internacionals: Les Films du Losange*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Amour fou. Direcció: Jessica HAUSNER. Producció: Amour Fou Luxembourg. Guió: Jessica Hausner, inspirat en la vida i la mort del poeta Heinrich von Kleist i de qui l’acompanyà en la mort, Henriette Vogel. Amb Christian Friedel, Birte Schnöink, Stephan Grossmann, Peter Jordan, Sebastian Hülk, Marc Bischoff, Marie-Paule von Roesgen, Josiane Pfeiffer, Nickel Bösenberg. Sinopsi: Més que un retrat biogràfic, la pel·lícula vol ser una paràbola sobre l’ambivalència de l’amor. Tracte de l’ambivalència i caràcter absurd del fet que dues persones se suïcidin pel seu amor per un altre. Cometre un acte així respon al delit de fugir mitjançant l’amor de la mort inevitable, de no morir sol i d’encarar-se al dicatt totpoderós de la mort contraposant-hi els termes de la pròpia mort. Tanmateix, el més absurd és que el desig de morir plegats mai no es pot acomplir del tot, oimés perquè l’amor és capriciós i ambivalent, i finalment perquè al cap i a la fi tots morim sols. Vendes internacionals: Coproduction Office*. Més informació: Imdb (ang).

The Search. Direcció: Michel HAZANAVICIUS. Guió: Michel Hazanavicious, adaptació —al context de la guerra de Txetxènia— del film The Search (The Search | Los ángeles perdidos | Les anges marqués | Odissea tragica), de Fred Zinnemann (1948). Amb Annette Bening, Bérénice Bejo. Sinopsi: Guerra de Txetxènia. Una dona que treballa en una ONG estableix una relació especial amb un nen. Distribuïdores: WB-Fr*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Metamorfosis (Métamorphoses). Direcció: Christophe HONORÉ. Guió: Christophe Honoré, adaptació del poema Les metamorfosis, d’Ovidi (La Magrana Clàssics). Amb Damien Chapelle, Amira Akili, Sébastien Hirel, Mélodie Richard, George Babluani. Vendes internacionals: Le Pacte*. Distribució: Le Pacte*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).


L’assassina (Nie yin niang | The Assassin). Direcció: HOU Hsiao-hsien. Guió: Chu T’ien-wen, adaptació d’un relat breu. Fotografia: Mark Lee Ping (Lee Ping Bin). Amb Shu Qi, Chang Chen, Tsumabuki Satoshi, Jack Kao, Nikki Hsieh. Sinopsi: Film d’arts marcials, en què Shi Qi és una assassina ensinistrada per un monjo taoista, a l’època de la Dinastia Tang (618-907 dC), que comença a qüestionar-se les seves lleialtats quan s’enamora d’un home a qui ha de matar. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | Film Business Asia (ang) | On the set of Hou Hsiao-hsien’s The Assassin (Kristin Thompson i David Bordwell, Observations on film art) | Hou’s The Assassin to start shooting in October (Screen Daily, 28.09.2012) |  La producció ha estat molt accidentada a causa de compromisos dels actors i de problemes pressupostaris. L’actor Chang Chen va arribar a cancel·lar la lluna de mel el novembre, per a rodar-ne escenes; però l’actor japonès Tsumabuki Satoshi havia rodat les seves l’any 2010 i el gruix de la producció es filmà l’octubre de 2012. Es tracta d’un projecte en què s’hi està treballant ben bé des de fa vint-i-cinc anys (la guionista Chu T’ien-wen ja en parlava el 1989). És la primera vegada en la filmografia de Hou Hsiao-hsien que la meitat del pressupost d’una seva pel·lícula ve de la Xina continental.


Tres cors (Trois coeurs | Three Hearts). Direcció: Benoît JACQUOT. Producció: Pandora i altres. Guió: Benoît Jacquot, Julien Boivent.  Amb Léa Seydoux, Charlotte Gainsbourg, Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde, Adèle Ado. Sinopsi: En una ciutat de províncies, em Marc troba la Sylvie en perdre el tren amb què havia de retornar a París. Ronden pels carrers fins a la matinada, parlant de tot menys d’ells mateixos, en una mena d’acord estrany, com coreografiat. Quan en Marc agafa el primer tren, queden amb la Sylvie, a París per a d’aquí a uns dies. Res no saben l’un de l’altre i tanmateix és més que un joc, és així. La Sylvie hi anirà, com havien quedat; però en Marc, malauradament no. La buscarà, certament, però n’acabarà trobant una altra, la Sophie, sense saber que és la germana de Sylvie. Certament, en Marc i la Sylvie es tornaran a veure i l’entesa ben singular entre ells no s’haurà pas esvaït del tot, però ja és massa tard… Vendes internacionals: Elle Drive. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).

Fusi. Direcció: Dagur KARI. Guió: Dagur Kari. Producció: BlueEyesProduction i altres. Amb Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir. Sinopsi: Als quaranta-tres anys d’edat, en Fusi encara viu amb sa mare. La seva vida quotidiana no pot pas ser més rutinària… fins que topa inesperadament amb la viva Alma i la seva filla de vuit anys, Hera, que li capgiraran els seus costums de vell noiet… Vendes internacionals: Bac Films. Distribuïdores: Bac Films*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Dues finestres (Futatsume no mado | Still the Water | Deux fenêtres). Direcció: Naomi KAWASE. Guió: Naomi Kawase. Amb Makiko Watanabe, Hideo Sakaki, Tetta Sugimoto. Sinopsi: Fascinada per l’ecosistema singular d’ Amami Oshima, illa subtropical japonesa envoltada de corals d’on és originària la seva família, la cineasta Naomi Kawase explora el cicle de la vida, de la mort i de la reproducció mitjançant la història de Ten, un noi de catorze anys i de Kyoko, una seva amiga. Vendes internacionals: MK2. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

The Charming Rose. Direcció: Eric KHOO. Sinopsi: Biopic de Rose Chan, famosa “reina de l’striptease”. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Xenia. Direcció: Panos KOUTRAS. Sinopsi: Ran de la mort de la seva mare, en Dany, de setze anys, deixa Creta per anara trobar son germà, Odysseas, que viu a Atenes. Fills de mare albanesa i d’un pare grec que mai no han conegut, els dos germans, estrangers al seu propi país, decideixen anar a Salònica a buscar el pare perquè els reconegui com a fills. Alhora, a Salònica, hi ha el càsting per a l’espectacle “Estrella Grega” i en Dany somia que el seu germà Odysseas, cantant de talent, hi participi i es converteixi en una nova estrella de la competició, en un país que es nega a acceptar-los. Vendes internacionals: Pyramide. Més informació: Imdb (ang).

On the Milky Road (Na mlecnom putu). Direcció: Emir KUSTURICA. Guió: Emir Kusturica. Amb Monica Bellucci, Emir Kusturica, Natasa Ninkovic. Més informació: Imdb (ang).


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *