Canes 2013 · Competició: “Borgman”, d’ Alex Van Warmerdam

FOTO © ARP Borgman, d’Alex Van Warmerdam

Tot i que aquesta és la nova pel·lícula d’un veterà, Alex Van Warmerdam (Haarlem, Holanda, 14.08.1952), he de confessar que no li conec res del que ha fet. Boyd van Hoeij, a Cineuropa, ens informa que els seus films són comèdies dramàtiques posades en escena de manera un pèl rígida i amb un humor agut. A vegades se li ha comparat l’obra amb la del finlandès Aki Kaurismaki (..). Alex Van Warmerdam va guanyar el Premi de la Setmana de la Crítica al Festival de Venècia amb Abel (1986) —comèdia totalment extravagant sobre un home de 31 anys que literalment mai no ha sortit de casa seva—. Va recollir alguns reconeixements als EFA amb Els del nord (1992) —surrealista comèdia negra sobre el desgavell en una llar a la dècada dels seixanta—. Va guanyar el Premi FIPRESCI de la Crítica Internacional a la Mostra de Venècia, amb El vestit (1996) —conte ple de sexe, violència, drama i comèdia… que segueix la vida d’un vestit—. Dues nominacions als premis EFA del cinema europeu va aconseguir el 1998 amb Petit Toni —comèdia dramàtica sobre un granger que no sap llegir, la dona que li posa una mestra atractiva i com que aquesta i l’alumne s’entenen, la dona, lluny d’oposar-s’hi, els anima a tenir un fill per a ells; de manera que el petit Toni del títol neix enmig d’un triangle ben estrany—. Alex Van Warmerdam és també actor —a bona part de les seves pròpies pel·lícules— i, a Borgman, hi intervé conjuntament amb la seva dona a la vida real, a més d’Annet Malherbe, també habitual de la seva filmografia. Tot i així, aquesta faula obscura i maliciosa té de protagonista Jan Bijvoet.

Borgman (Borgman)

Director: Alex Van Warmerdam. Guió: Alex Van Warmerdam. Producció: Graniet Film BV (Holanda), Epidemic (Bèlgica), Angel Films (Dinamarca). Durada: 1h53.

Repartiment: Jan Bijvoet (Camiel Borgman), Hadewych Minis (Marina), Jeroen Perceval (Richard), Alex Van Warmerdam (Ludwig), Tom Dewispelaere (Pascal), Sara Hjort Ditlevsen (Stine), Elve Ljibaart (Isolde), Dirkje Van Der Pijl (Rebecca), Pieter-bas De Waard (Leo), Eva Van De Wijdeven (Ilonka), Annet Malherbe (Brenda), Gene Bervoets (Tuinman), Mike Weerts (Arthur).

Sinopsi: En Camiel Borgman apareix pels carrers tranquils d’una zona benestant als afores de la ciutat i truca a la porta d’una família burgesa. Qui és? Un somni, un dimoni, una al·legoria o l’encarnació ben real de les nostres pors?

Vídeos: Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals: Fortissimo. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: ARP. Més informació: Web oficial | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Cineuropa (fr/ang/esp/it) |  MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Competició

Borgman


Articles en aquest blog: Altres veus | Vilaweb a Canes.

Apunts de context en aquest blog: Canes 2013: programa del diumenge 19 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: la Competició.

Cròniques: Diari de Girona: Un diable holandès | Vilaweb: El diable es diu Borgman.


Premis: Premis. Altres festivals: Sitges 2013 Competició | Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *