Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

27 de novembre de 2010
3 comentaris

Fitxa: “Aita” (José Ma de Orbe, 2010)

Aita (Aita)

Director
José Ma de Orbe. Guió José Ma de Orbe, amb la col·laboració de Daniel V. Villamediana. Fotografia Jimmy Gimferrer. Muntatge Cristóbal Fernández. Producció Eddie Saeta (Catalunya). Durada 1h25.


Repartiment
Luís Pescador, Mikel Goenaga.

Sinopsi Una casa vella i deshabitada. El guarda que la cuida. El capellà del poble. Els espais, els sons, les llums i les ombres. El pas del temps. En els racons més ocults de la casa es revela una història a la vegada íntima i col·lectiva

Vídeos [Tràiler Espanyol] Webs oficials [eddiesaeta-aita]

***

Director, José Mª de Orbe Klingenbeberg (Sant Sebastià, País Basc, 1958). El 1985 es gradua en direcció cinematogràfica a l’American Film Institute (Los Angeles, EUA). A Calif`rnia dirigeix diversos curtmetratges: Lifeguard, Jonathan what the hell i Neon. Amb l’intenció de fer-ne un llargmetratge, escriu el guió d’ Aquí no paran los trenes, però no troba productor. Treballa de director d’espots publicitaris i, amb Pepo Sol, crea la productora O’Partners. Més endavant treballa com a realitzador de per lliure amb altres companyies productores. Guanya tot de premis en diferents certamens de l’especialitat, com lleons de bronze al publicitari de Canes i d’altres, en festivals com Fiap, Clio, Sant Sebastià, etc. El 2004 s’endú el Gran Premi del Festival El Sol per l’espot “Crossroads”, de BMW, que s’inspira en un film experimental del mateix de Orbe. És també autor del guió del documental  De Chillida a Hokusai, sobre la creació d’una esculptura per part d’Eduardo Chillida. Soci fundador de la productora de cinema independent Fresdeval Films, que produeix el llargmetratge Les hores del día, premi Fipresci a Quinzena dels Realitzadors de Canes 2003. De Orbe va combinant els projectes cinematogràfics amb la realització de pel·lícules experimentals i instal·lacions. El març de 2004 exposa a la galería Peironcely, de Madrid, la seva instal·lació “Ausencias”. El 2006 escriu i dirigeix el llargmetratge La línia recta, que entra en competició a les seccions oficials dels festivals internacionales de Xixón i Bafici (Argentina). El 2008 presenta una sèrie d’instal·lacions a l’aire lliure a les Salines de Menorca. I tot seguit comença a treballar en Aita, que enllesteix a començament de 2010 (Dossier de premsa, Eddie Saeta, 2010)

***

Més informació [Cartellera (cat)] [Avui+ElPunt (cat)] [IMDB (ang)] [LaButaca (esp)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

Festivals i premis [Sant Sebastià 2010 · Secció Oficial > Premi Millor Fotografia]

Dist. cat. [x] Dist. esp. [Karma] Dist. fr. [x] Dist. it. [x]

***

Articles en aquest blog [Altres veus]

***

Crítiques publicades en altres mitjans [De l’11 al 24 de novembre de 2010]

Altres articles publicats en altres mitjans [De l’11 al 24 de novembre de 2010]

***

FOTO © Eddie Saeta Aita, de José Ma de Orbe

  1. Demà aniré al Verdi a veure ‘Uncle Boonmee’ … penso que serà un bon dia per veure-la, no creus ? Això de rebre la ‘newsletter’ dels Verdi va molt bé … perque pots conèixer les estrenes amb antelació i continuar llegint els teus apunts.
    Vaig llogar via iTunes ‘How the West was born’ de Sergio Leone i que no havia vist. Una bona tarda de cinema a casa !!
    Bon cap de setmana ! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!