Uriel Bertran

Si volem, podem!

6 d'agost de 2009
Sense categoria
3 comentaris

Ens veiem a la UCE: la independència de les nacions, el repte de l’Estat català

UCE

Benvolguts/des companys i companyes

Enguany, en el si la Universitat Catalana d’Estiu, hem organitzat, del 20 al 25 d’agost, un curs que crec que serà força interessant sota el títol La independència de les nacions: el repte de l’Estat català. Tot seguit us reprodueixo una breu explicació del curs i el programa que s’impartirà. Tan de bo que ens puguem trobar a Prada i debatre sobre els temes que hi exposarem.

“La voluntat dels catalans de gaudir d’un Estat propi ha anat creixent de forma sostinguda en els darrers anys. Un estudi presentat pel Cercle d’Estudis Sobiranistes conclou que el suport a la independència es situa avui a Catalunya entre el 34 % i el 43 % del cens electoral. Això significa que avui més de dos milions de persones es mostren favorables a la independència.

Aquesta realitat que es produeix a Catalunya no és estranya a la pròpia història de la conformació dels estats en el si de la humanitat. El 1945 hi havia 74 països independents. Avui n’hi ha 195. Sembla clar que si la independència no fos útil no s’hauria produït tot aquest procés històric imparable de conformació de nous Estats.

Ara bé, aquest procés de conformació de nous estats, s’accelera o s’alenteix amb el reforçament d’organismes supraestatals com la UE o l’ONU? Existeix un dret real i reconegut a l’autodeterminació? Quines són les raons últimes que mouen una nació a declarar-se independent? Trobem en el cas català aquestes raons que ens poden fer pensar en una independència no llunyana? Quines són les vies efectives per proclamar la independència d’una manera pacífica i democràtica en el si de la UE?

L’objectiu d’aquest curs serà donar una resposta a tots aquests interrogants i poder conèixer una mica millor diferents processos d’alliberament nacional que s’han produït al llarg de la història, tot aprofundint i relacionant-ho amb el cas català.”

1) El dret a l’autodeterminació de les nacions: marc teòric, aproximació històrica i reconeixement dins la UE
per Hèctor López Bofill (Universitat Pompeu Fabra)
dia 20, de 2/4 d’11 a les 12

2) El context favorable per a la independència de les nacions: els avantatges socioeconòmics dels estats petits sobre els grans i l’afebliment de l’Estat dominador
per Uriel Bertran (Economista i Diputat al Parlament de Catalunya)
dia 21, de 2/4 d’11 a les 12

3) Portugal, trajectòria nacional de 1640 fins ara
per Josep Sànchez Cervelló (Universitat Rovira i Virgili)
dia 22, de 2/4 d’11 a les 12

4) Casos pràctics: Quebec, Eslovàquia, Escòcia, Montenegro i Kosovo
per Uriel Bertran (Economista i Diputat al Parlament de Catalunya)
dia 23, de 2/4 d’11 a les 12

5) Sobirania nacional, indústries culturals i mitjans de comunicació
per Joan Manuel Tresserras (conseller de cultura i mitjans de comunicació, Generalitat de Catalunya)
dia 24, de 2/4 d’11 a les 12

6) L’Estat català: possible, necessari o utopia
per Uriel Bertran (Economista i Diputat al Parlament de Catalunya)
dia 25, de 2/4 d’11 a les 12

  1. Pensava que com a lider critic tenies clar el teu criteri i voldria saber que penses despres de veure l´Avui.Pero el millor de tot es que fent una cerca per google m´he trobat aquest text i he mirat i dubto que l´editor d´aquesta web menteixi.et deixo el text Oriol i espero que ens responguis a tots els militants
    http://orain.blogia.com/2009/080601-usted-esta-acreditado.orain-siempre-dice-la-verdad-con-erc-ni-a-la-vuelta-de-la-.php
    Jordi Plana
    Cardedeu

  2. Benvolgut,
    Estic veient blogs perque en vull crear un de meu, a la fi de ficar penjades les meves vivencies (que com ja saps son molt substancioses) i básicament les que fan referéncia a les relacions que he tingut amb polìtics, entre els que et trobes tu. Et recordes?, parlabem de sanitat, coses que no eren molt correctes, companys que no feien cas; fins i tot en el Congrés Nacional en els corrilos que feies amb les personalitats, pareixia que tenies un interés en resoldre problemes molt important. Pero, no pareix que sigui correcte que donguin explicacions l’Espagnolo i Cia.
    Ja miraré que el blog surti maco i amb fotos, com el teu, que m’ha agradat.
    Salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!