Diari de Sud-àfrica

El Mundial de futbol, per Toni Padilla

11 de juny de 2010
Sense categoria
5 comentaris

Ser robat o no ser robat, aquesta no és la qüestió

Diuen que vivim en l’època de la sobreinformació. És a dir, que en tenim tanta, que ens col·lapsem. O en tenim tanta a la nostra disposició, que no ens interessa. Porto mesos i mesos llegint i escoltant que aquest Mundial serà un desastre perquè Sud-àfrica no és un estat segur. Al final, tanta queixa ha aconseguit que la por se’t fiqui al cos. Però, en l’era de la informació, no puc deixar de valorar tots els factors, per concloure que m’agrada que el mundial es faci aquí baix.

Siguem sincers: Sud-àfrica no és segura. I la mitjana de 50 morts violentes al dia així ho demostra. Ara, és realment un desastre aquest inici de Mundial? Els robatoris soferts per alguns periodistes són motiu suficient per sentenciar que aquest estat no mereix ser seu de la Copa del Món? Crec que en fem un gra massa, de moment. No vull dir que estigui segur al 100% de que sigui un èxit, però un dels grans problemes dels periodistes, és que tendim a magnificar el que ens passa a nosaltres. Si a una manifestació ens colpeja la policia, sembla més greu que els cops que rep el manifestant. Si roben a un periodista, sembla que Sud-àfrica hagi de renunciar al Mundial. Ja farem el balanç al final del torneig, no? També van robar a periodistes el 1992, a Barcelona, i no per això van ser un fracàs, aquells Jocs.

En el fons s’amaga un problema de por davant allò inesperat. Els periodistes esportius som molt polivalents. Si cobreixes la informació del Barça, acabes parlant d’esport, de cultura (Vázquez Montalbán), d’arquitectura (Foster), d’economia (Sala Martin), del món del còmic (Captain Tsubasa), de política (Laporta)… de tot. Però no som corresponsals de guerra i si veiem una pistola ens caguem a sobre, com faria gairebé tothom. Acostumats a cobrir els mundials amb seguretat, amb ordre i facilitats, plorem perquè Sud-àfrica no ofereix una organització com la d’Alemanya el 2006. Però si mirem d’on ve aquest estat, crec que tot plegat ho porten prou bé. I ho dic jo, que soc un covard i no penso sortir de nit sol ni un sol cop. Simplement, la premsa mira pels seus interessos i demana un amfitrió preparat. Per una vegada en la seva vida, la FIFA, organisme que arrossega un passat ple de racisme i covardia, ha apostat per una seu pensant no només en el present, sinó també en el passat, i, el que és més important, el futur.

De moment no m’han atracat. I no m’hi obsessiono. Surto de l’hotel. Torno cap al vespre. I llavors, quan parlo amb la meva gent, recordo la inseguretat, perquè tothom em diu que vigili. Ja vigilo, és clar. Vidres pujats al cotxe, la porta ben tancada, res d’anar sol per on no toca – especialment si és de nit -, res d’ostentar que tens càmeres o portàtils. Si mires amb por a qualsevol negre que et diu alguna cosa, malament anem. Si estàs aturat a un semàfor i un paio s’acosta corrent amb alguna cosa estranya a la mà i cara de pocs amics, arrenca, encara que sigui en vermell. Això aconsella l’Alfred Bosch, que en sap molt, ja que va viure aquí.

I així és com, tant sentir parlar de la seguretat, un també hi acaba parlant. I mira que no volia. A aquest bloc no vull parlar d’això. Avui m’havia proposat parlar de l’extraordinària aparició ahir de Desmund Tutu al concert d’inauguració del Mundial. El Nobel de la pau, amb una samarreta dels Bafana Bafana, – a hores d’ara ja hauries de saber que així és com es coneix a la selecció de futbol de Sud-àfrica – va cridar, va ballar i va fer aixecar a tot un país als seus 79 anys. Amb aquesta rialla contagiosa va demanar un crit ben fort en honor de Mandela i va descriure aquest Mundial com un somni. Sempre alçaran la veu els qui critiquen el futbol. Els qui diran que és una pèrdua de diners. Però per a l’Àfrica, aquest Mundial és especial. Acostumats a no ser res, a viure amagats, a patir, ara es senten protagonistes. El concert d’ahir es va fer a l’estadi dels Orlando Pirates, un dels dos grans equips de Soweto. A Soweto, els anys 70, es moria pels carrers quan la policia disparava contra els manifestants. Quan no tens llibertat ni diners, et queda ben poc. Però sempre pots jugar a futbol i confiar que el teu equip guanyi un partit. Ara, de sobte, els africans, per un cop, veuen que no són les grans estrelles les que van a jugar a Europa, sinó que aquestes han vingut a casa seva. Quan vens d’on vens, això sembla un miracle. “El país necessita un esdeveniment així, per valorar-se, per recuperar l’optimisme dels anys posteriors a l’apartheid. Perquè una nova generació creixi creient que tot és possible. Per recuperar la fe”, va declarar en el seu moment Desmond Tutú. No serè jo qui els treurà aquest somni. Perquè només els pots treure somnis, o la fe. La rialla difícilment la perden. Com es contagia. Com m’agrada tot això. Fins que em robin, és clar. Potser llavors tornaré a ser egoista. En aquest cas, m’envieu algun mail recordant-me el que escrivia avui. Ja sigui per riure’s de mi, dient que soc un progre de pa sucat amb oli que es deixa enganyar per quatre rialles i un discurs, o per solidaritzar-se i fer-me una petita donació per recuperar el que hagi perdut.

Salut!

  1. Gràcies Toni per aquesta crònica. A mí també m’agrada que sigui Àfrica el continent organitzador, i m’agrada que milers de periodistes sigueu allà per anar escrivint les cròniques i m’ha agradat llegir com el swenyor Desmond Tutu va aparèixer ahir nit. I si et roben, doncs què hi farem ,a mí en van deixar ja fa uns quants anys el cotxe absolutament buit sense res de res al centre de Copenhague. Segur que trobaràs un company/a o fins i tot persones del poble que t’ajudaràn i et convidaràn a dinar o sopar.
    Espero anar llegint les teves cròniques en aquest bloc.
    Salut !!
     

  2. Sí, senyor, a mi també m’ha encantat el teu to. Sovint oblidem que allò que mou el món, a pesar de Goldman Sachs, és la solidaritat, i en la seva forma més radical; l’amor. És important que sigui Àfrica també ara per Europa, per l’Europa racista de sempre, i pel moment de crisi actual que desferma el debat hipòcrita dels burkes, sí o no, etc. quan el que alguns voldrien seria tornar (o restar) a l’apartheid global. Molt important per la salut mental d’Occident i del món sencer. En un moment en que hi ha un corrent dominant per encasellar els pobles del món en una o altra religió irreconciliables, quan tots tenim molts gustos i filiacions, en llenguatge d’Amartya Sen, i molts, creients o no, volem gaudir d’un futbol solidari, fins i tot, alguns molt agosarats, somniem (i treballem) per la presència de la Selecció Catalana a Brasil (un altre símbol d’esperança) 2014!

    No a l’apartheid mental!

       

  3. Hola Toni! He estat molt desconectat del FB, però t’he trobat aqui!
    Transmet optimisme el teu article, endavant!
    Que gaudeixis molt i seguiré llegint les teves cròniques!
    Amb la marea roja el divendres 25, oi?
    Una abraçada des de la mateixa latitud!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!