Terra i llibertat

Autodeterminació - Països Catalans

20 de febrer de 2012
6 comentaris

L’ESQUERRA INDEPENDENTISTA DAVANT L’ANC. La posició de Terra i Llibertat.

Els propers mesos està previst que es constitueixi, ja formalment, la nova Assemblea Nacional Catalana per la independència. L’assemblea (ANC) es presenta com a continuadora del que en el seu moment va ser l’Assemblea de Catalunya i es concep com un moviment social per la independència de Catalunya. La proposta, nascuda a l’entorn de l’engrescament generat amb les consultes per la independència i presentada com a nou espai unitari de l’independentisme, ha atret no pocs sectors i militants de l’esquerra independentista.

Davant d’aquest fet, ens sembla oportú convidar a una reflexió crítica perquè no compartim que aquest sigui l’espai en el qual -i just en el moment que vivim- l’esquerra independentista hagi d’entregar les seves energies. Oi més: creiem que tant com l’esquerra independentista dediqui la seva militància a fer créixer l’ANC s’obstaculitzarà el desenvolupament del projecte propi (que, no ho oblidem, és encara embrionari). Caldria no confondre en cap cas la coincidència en el vot en les consultes amb la militància en un projecte que no és (o no hauria de ser) el nostre:

– d’entrada perquè, malgrat porti en les seves inicials l’adjectiu nacional, l’ANC és explícitament i volgudament un projecte regional i regionalista en tant que el seu projecte es circumscriu a la Catalunya comunitat autònoma negant, com a marc nacional d’actuació, els Països Catalans. És un fet irrellevant, en qualsevol projecte d’autodeterminació, el marc territorial? És irrellevant la consideració sobre quin és el subjecte col·lectiu que vol construir la sobirania? Ens sembla que no ho és gens d’irrellevant. Més aviat el contrari: es tracta d’un element clau que expressa quina és la cultura nacional del projecte i, doncs, qui n’exerceix el lideratge, qui hi té l’hegemonia: aquells sectors del catalanisme que han reduït sempre la catalanitat a allò que es cou entre l’Ebre i els Pirineus negant-la a València, a Alacant, a Palma o a Ciutadella. Si l’esquerra indepedentista s’arrenglera en aquest projecte sota els cants de sirena de “l’ara o mai” hauríem de convenir que, en darrer terme, el nostre imaginari nacional no és altre que el del pujolisme, cosa que implica un catalanisme arrelat encara al Noucentisme i la Renaixença, per tant un catalanisme “carolingi”, és a dir, eurocèntric, que oblida les seves arrels mediterrànies i per descomptat no vol saber res del seu Sud (País Valencià i Illes). Un catalanisme tancat i que nega la dimensió geopolítica mediterrània dels Països Catalans.

– en aquest sentit, en el d’analitzar bé qui ostenta l’hegemonia del projecte, -en termes territorials, de classe social, de concepció ideològica del que necessitem per ser i estar en el món com a nació lliure i sobirana- creiem que caldria fer una bona anàlisi del que ha passat en els darrers anys. Certament, entorn, primer, de les mobilitzacions pel dret a decidir, posteriorment de les consultes per la independència i, finalment, de la immensa mobilització del juliol del 2010, la independència s’ha situat com a l’element central de la discussió política en el país. Tanmateix, la inexistència política d’un independentisme (i d’una esquerra independentista) suficientment forts i ben estructurats ha comportat (i potser ja era aquesta l’aposta) que qui ha capitalitzat políticament tot aquest moviment hagi estat finalment CiU per invertir-lo en la seva eterna agenda: la negociació d’un nou pacte amb Espanya que els doni un nou marc institucional des d’on defensar suficientment bé els seus interessos. Entorn de l’ANC i del moviment de Municipis per la Independència caldria no minimitzar, en absolut, la possibilitat d’una nova instrumentalització de les millors energies de l’independentisme. Caldria veure, en aquest sentit, que la reducció del moviment a la comunitat autònoma de Catalunya és una de les millors eines per acabar-lo fent servir per al projecte convergent: la comunitat autònoma-estat. I caldria rellegir en aquest sentit l’obra mai prou valorada “La traïció dels líders”, d’en Lluís Maria Xirinacs, per recordar com les forces realment constituïdes, el PSUC i Convergència, varen matar l’Assemblea de Catalunya un cop ja aquesta els feia nosa per gaudir del seu espai en la nova “democràcia”.

– finalment, ens sembla imprescindible fer referència al moment actual. Sota el nom de “crisi”, a base d’un eixordador discurs economicista, a partir de l’hegemonia ideològica i política neolliberal, alimentant cada dia la por i el patiment de les classes populars, afeblint les capacitats de les classes mitjanes i amagant el rerefons real de la situació, s’està procedint no només al desmuntatge del que s’havia anomenat “estat del benestar” sinó també a una autèntica remodelació del paper de les institucions i de la política a Europa. A Grècia i a Itàlia -i en menor mesura també al Regne d’Espanya i a Portugal- s’ha procedit sense problemes a autèntics cops d’estat “democràtics” que es transmeten tranquil·lament per premsa, ràdio i televisió (abans aquests mitjans s’ocupaven immediatament o es tancaven…). Ara no cal. No cal perquè, clarament enterrada la democràcia que coneixíem, emergeix una societat regida per grans corporacions en la qual les institucions d’origen democràtic fan estrictament de mitjanceres. Emergeix allò que en Boaventura de Sousa Santos ha anomenat com el domini del feixisme societari compatible amb institucions “democràtiques”. En aquest context, l’esquerra independentista ha d’estar fent créixer un projecte que no és el seu?

La nostra feina, la feina de l’esquerra independentista, és la d’alimentar un procés d’autodeterminació nacional, de construcció de la sobirania dels Països Catalans, en base a dinàmiques de creació de poder social, cultural, econòmic i polític des de la societat mateixa, no fent de l’Estat un fi en sí mateix, sinó donant molt més pes a la nació, a la construcció de tupides xarxes relacionals entre els sectors populars, a la comunitat dels Països Catalans. El creixement i consolidació dels espais de treball de l’esquerra independentista són, avui per avui, l’única forma sòlida per garantir un país més lliure i més just. La unitat no és en si mateixa un valor, i només podrà ser útil comptant amb la nostra força i el nostre projecte. No és el moment, doncs, d’anar a servir un projecte on la força l’ostenten altres, bàsicament les dretes catalanistes (tenyides ara de cert sobiranisme oportunista) aliades de les espanyoles.

  1. Estic totalment d’acord amb el contingut del text i l’anàlisis em sembla molt bona i encertada. Ara bé, em queda una certa recança en relacio, no als promotors de l’ANC, sino en relacio a les persones que sincerament hi donen i hi donaran suport. Moltes d’aquestes persones, que per raons diverses no es senten atretes pel “projecte” de l’esquerra independentista, veuran en l’ANC una via de sortida de l’impasse actual. I no ens podem alienar aquesta bona gent, molta d’ella de classes populars.

    Una cosa és defensar el projecte propi, una altra de ben diferent considerar el projecte propi com l’unic bo i desitjabel i una altra encara més diferent considerar a tots els que no comparteixen el nostre projecte com a enemics reals i potencials. Des de la meva radicalitat em sento ben allunyat de messianismes i exclusions, sobretot si afecten les gents dels poble. (no dic pas que el text sigui messiànic i exclusivista, pero se’n poden derivar a la llarga actituds d’aquest tipus). Crec que tots hem patit els messianismes i exclusivismes durant massa anys de certs caps il.luminats, messianics a l’EI que han fet molt de mal (i que Déu vulgui que es jubilin d’una punyetera vegada!).

    En definitiva, crec que ens caldrà molta mà esquerra per tal de alhora identificar les classes dirigents oportunistes amb el projecte sobiranista i no confondre-les amb la gent que per mil raons els hi doni suport, tot i que siguin part de les classes populars. No tinc la formula màgica, tan sols puc expressar una preocupacio i una demanda de discerniment per part de l’EI envers als sobiranistes que no comparteixen el nostre projecte pero que tampoc formen part activa de les dretes “sobiranistes” . I no oblidem que per sobre de l’EI hi ha el poble i la terra i que l’EI ha d’estar al servei del poble i la terra i no pas al revès.

  2. Hi estic d’acord. El que cal és fer una associació de municipis pel socialisme llibertàri i la independència dels Països Catalans. Caldria que els quatre pobles simbòlics del país: Fraga, Maó, Salses, Guardamar, comencessin i donessin així el tret de sortida d’aquest procés cap al socialisme. Que aquests pobles declarin el socialisme, formin una associació i que tots els municipis de la Nació s’hi adhereixin. Llavors, i només llavors, tindrem la força per declarar-nos fora del capitalisme i fundar una nova civilització de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.

    L’única formula perquè això sigui possible és fer créixer l’esquerra independentista, un projecte nacional i social català i socialista/llibertari que convenci als 15 milions d’habitants dels Països Catalans ( al marge dels estats espanyol, francès i andorrà) de què aquest i no cap altre  és el camí  que en breu s’ha d’assolir i al qual l’esquerra independentista pot guiar i il·luminar.

    L’Assemblea Socialista dels Països Catalans té per tant el repte de guiar la societat pel camí correcte de la història, convertint l’objectiu no en una fita per si mateixa sinó en un camí per a les classes populars. Un objectiu que es pot aconseguir en poc temps car el grau d’implantació de l’esquerra independentista és ja molt madur i estès en tots els territoris dels Països Catalans. El camí ja està marcat, ara només l’hem de fer possible i hem de recordar que sortir d’aquest camí és anar per males dreceres perquè aquest i cap altre és el camí vertader. 

    Amb tot cal recordar que cal no confondre’s de camí i per tant cal evitar tot tipus de contactes amb esquerres espanyolistes que l’únic que volen és servir al projecte hispanocèntric.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!