sotalalzina

On hem deixat les claus ...

Manifest ecologista per la independència

0

Sense títol

 

Persones de diverses entitats i organitzacions ecologistes hem signat un  manifest de suport a la independència i per l’obertura del procés constituent de la república catalana.

El manifest el podeu trobar aquí. I les persones que el signen aquí.

Ha costat, però a la fi s’ha fet.

Moltes de les persones que treballem en allò que om anomena “pel medi ambient” o en “defensa del territori”, ho fem quasi sempre atenent problemàtiques concretes. És un treball col·lectiu i sovint anònim. Que vol consens i que, per tant, busca sempre el suport més plural que cada reivindicació o actuació demana.

Ja fa temps que ecologistes de tota mena hem recolzat i participat en els diferents àmbits on el debat independentista s’expressa. Però el cert és que fins ara, des de l’ecologisme com a tal, no se n’havia fet cap de proclama independentista.

L’ecologisme que treballa des dels territoris rarament entra en debats de “política general”, però la revolta democràtica que estem vivint en el nostre país és excepcional i ens calia donar aquest pas.

La campanya electoral de les eleccions del 27 de setembre s’ha centrat, lògicament potser, en qüestions (diguem-ne) convencionals de la política i l’economia. I són importants, com no pot ser d’altra manera. Però per nosaltres, i crec que amb aquest nosaltres recullo una opinió força general en l’ecologisme, el valor d’una república catalana de nova factura, està en la possibilitat de repensar-nos col·lectivament i de fer un nou ordenament legal més orientat a les exigències dels nostres temps. I, entre elles, de manera destacada, hi estan les exigències ambientals i ecològiques.

Pensar més enllà del curt termini de la política (amb minúscula) i dels «negocis», ens aboca sempre a pensar també en allò que fa possible l’habitabilitat, en condicions dignes per als humans, en un planeta que és finit i que té una lògica pròpia d’anar fent.

Joan Salabert

Publicat dins de General | Deixa un comentari