Indústries i caminars.

Bloc de Sílvia Martínez

23 de juny de 2009
3 comentaris

Los seis mitos fundamentales del nacionalismo lingüístico español, los seis son falsos.

Nous enllaços al vídeo:

 

(Algunes anotacions de la conferència)
Los seis mitos fundamentales del nacionalismo lingüístico español, los seis son falsos:

  – El mito del abolengo documental.

  – El mito de las virtudes del castellano primitivo.

  – El mito de la conversión del castellano en español.

  – El mito de la dialectalización del castellano moderno.

  – El mito del español como lengua común.
El mito estrella del nacionalismo lingüístico español contemporáneo.

  – El mito del español global.

… Es un nacionalismo linguistico excluyente, etnocida y retrógrado. Necesita que las otras lenguas que no son el español estén arrinconadas.
… Terrible, esta publicado en el 2008, no es una cosa del pasado, está aquí.

…Esta ideología existe, y no se asocia a grupos de extrema derecha ni tampoco de nacionalistas radicales españoles, ni nada de esto, sino que este discurso nacionalista que es etnocida, retrógrado y absolutamente excluyente está instalado en la opinión pública, en los medios de comunicación, en los discursos de las instituciones, empezando por el rey, siguiendo por el presidente del Gobierno, el director de la Real Academia, el director del Instituto Cervantes, o en el Ministerio de Cultura. En todos esos ámbitos, en muchos ámbitos en las universidades, en muchos ámbitos de los medios de comunicación está este pensamiento radical y etnocida, y sin ninguna base lingüística.

Sense cap base lingüística per molt que li en pretenguin, i amb uns quants xocs amb la quotidianitat, fets, i altres respectes.
Molt il·lustratiu el vídeo.
I diria que aquestes falsedats i males pràctiques espanyoles sobre la llengua deixen veure molt bé altres problemes de l’espanyolisme que van més enllà del maltracte de la història, pobles, món, llengua i llengües.
La absurda idea de superioritat d’unes llengües respecte a d’altres, o la de la supressió d’una direcció de les relacions allà on interessa per desdibuixar la realitat, són trets que trobem en aquest manteniment de les falsedats sobre l’espanyol, i també en altres àmbits com ara la política, economia, comunicació, i anar fent.

Bona conferència, bona informació. No ens hauríem de quedar tant tranquils. Penso que davant aquest panorama hem de trobar la manera de desmuntar públicament aquests mites falsos. I a les personalitats que els alimenten, demanar-los explicació fins que els abandonin. Entenc que ho exigeix el rigor a diferents bandes i tot el què sabem sobre com afecta la seva manca en aquests problemes que assenyala Juan Carlos Moreno Cabrera.

………………………….
http://www.youtube.com/watch?v=d4B6Hu3z-4A

  1. Gràcies, Sílvia, per aquest vídeo tan interessant. Jo, de fet, ja havia llegit el llibre “El nacionalismo lingüístico”, l’autor del qual és el mateix conferenciant. Això em fa pensar que no tots els espanyols són impresentables, la prova és l’excel·lent conferència amb què ens has regalat.
    Dissortadament Juan Carlos Moreno Cabrera defensa unes idees que a Espanya són vistes amb molt poques simpaties; per això mateix té més valor la seua, diguem-ne, heterodòxia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!