Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

14 de juliol de 2006
18 comentaris

Mas afavoreix un segon tripartit

El militant socialista Antoni Cuadras, que s’acaba d’incorporar a la bloquesfera política, sosté que CiU està desconcertada i li augura un futur difícil l’endemà de les eleccions. Sigui com sigui, la veritat és que la federació nacionalista surt com a favorita de cara a l’1-N, la inesperada cita. Totes les enquestes situen CiU per davant del PSC, i això explica les maniobres desesperades dels socialistes finalment frustrades.

Artur Mas va anar fort dient que ell renunciaria a la Presidència de la Generalitat si no guanyava (en escons, s’entén) les eleccions. El director de la Fundació Rafael Campalans, el blocaire socialista Albert Aixalà suggeria que José Montilla repliqués l’aspirant nacionalista amb un altre repte: “Montilla s’hauria de comprometre a no governar si no treu més vots que Mas.” La victòria a les urnes serà cosa de dos, està clar. CiU o PSC. Però aquesta no és la qüestió realment important. Com als darrers comicis, el més decisiu seran els pactes postelectorals. Mas va superar Pasqual Maragall en escons, però va marxar de vacances a Canàries i, en tornar al país, es va trobar amb un pacte tripartit d’esquerres que el desplaçava de la conselleria en cap de l’últim govern Pujol a ser el cap de l’oposició.

Els estrategs de CiU, amb el poderós i influent David Madí al capdavant, han presentat les properes eleccions amb aquest dilema: CiU o el tripartit. Els nacionalistes deuen disposar d’informació demoscòpica sobre un notable malestar de la societat catalana amb l’experiència de mil dies de govern d’esquerres. La retirada de Maragall i l’aposta del PSC per Montilla segurament canvia alguna cosa. El tàndem CarodPuigcercós també és una novetat a les files d’ERC. Però Mas manté el guió de situar l’electorat davant la disjuntiva: CiU o el tripartit.

Amb aquesta insistència, Mas intenta allunyar el fantasma de la sociovergència, que prové del pacte a La Moncloa amb Zapatero. Un govern CiU-PSC visualitzat abans dels comicis podria ser letal per als interessos electorals de nacionalistes i socialistes. Per això CiU no para d’emetre missatges en el sentit que l’únic govern alternatiu als mil dies de convulsió maragallista és un executiu nacionalista presidit per Mas. La resta seria un segon pacte del Tinell.

No creieu que CiU s’equivoca, amb aquesta estratègia de precampanya? En el fons, està convidant els electors a triar entre un govern de CiU en minoria o un govern molt ampli amb PSC (ara sense CpC), ERC i ICV-EUiA. Mas no obtindrà majoria absoluta. CiU mateixa reconeix que el seu màxim objectiu són els 60 escons. Per tant, dependrà del PSC (sociovergència) o del PP, una hipòtesi aquesta última que reivindica un Josep Piqué que fa la guitza a Mas. En la mesura que Mas exclou un pacte sobiranista amb ERC (perquè no para de dir pestes dels republicans) situa la federació nacionalista a les portes de la sociovergència o d’un govern minoritari amb el suport tàcit dels conservadors. La sociovergència tindria més números de prosperar en aquesta hipòtesi, ja que alguns com Duran Lleida, àlies el xarnego, s’hi juguen el seu futur polític via ministerial. El pacte CiU-PP, a part d’altament improvable, seria un suïcidi polític per als nacionalistes. La sociovergència també situaria el PSC a l’abisme, ja que per fer un favor al PSOE quedaria marcat per sempre com una opció sucursalista de Madrid.

CiU no vol sentir a parlar d’ERC. De fet, fa servir els independentistes com a culpables de tots els mals del país. Recordo els escarafalls del nacionalisme l’endemà del pacte del Tinell. Especialment el llibre de Vicenç Villatoro “Catalunya després del tripartit”, en què augurava: “La constitució i la justificació del tripartit es fonamenten en l’assoliment d’una pretesa normalitat nacional a Catalunya que ens permet ja tenir un mapa polític on només existeixen dretes i esquerres, on tothom és catalanista. Un horitzó ideal per al PSC i ICV, interessant per al PP, fatal per a CiU i dolent per a ERC. Un horitzó en què el nacionalisme queda condemnat a una expressió estrictament civil, excepte que reaccioni molt ràpidament per mantenir viu l’eix nacional de la política catalana, ja que des del punt de vista espanyol el “problema catalán” de l’encaix de Catalunya a Espanya queda solucionat amb la realitat autonòmica del cafè per a tothom.”

Tres anys després, CiU tindria l’oportunitat de capgirar l’escenari catastrofista que apuntava Villatoro. Però no ho fa ni té cap intenció. Els nacionalistes que fa tres anys maleïen els óssos dels independentistes per atorgar la Presidència de la Generalitat a un socialista d’obediència espanyola, deien, ara desaprofiten l’oportunitat de fer prevaldre l’eix catalanisme-espanyolisme en la política catalana. Per tant, incentiven el debat en l’eix dreta-esquerra. I arribats a aquest punt [aquí una pista], qui té les de guanyar és el tripartit d’esquerres.

Tant decebut està el votant del tripartit com per frustrar una segona oportunitat de govern d’esquerres? En cas de reeditar-se l’acord entre PSC, ERC i ICV-EUiA, està clar que el Govern seria més estable. Per montillista (postpujolista i postmaragallista) i postestatutari. Això, sempre i quan Montilla no accepti el seu sacrifici en benefici de Zapatero.

[Us recomano la lectura del bloc del republicà Antoni Soy, que apunta amb optimisme línies estratègiques i no estalvia autocrítica. No obstant, ha tret de polleguera el fundador del Partit Republicà Català Enric Borràs.]

  1. La realitat és la que és. O Mas o tripartit!!! El senyor Montilla és el candidat oficial del PSC i oficiós del tripartit, d’igual forma que en Puigcercós és el candidat oficiós, que no oficial, a ser conseller en cap del govern de Montilla.

    La gent d’ERC ja no poden enganyar a ningú amb l’equidistància. I menys ara que els arquitectes del tripartit han prés el relleu a Maragall i Carod.

    Salut.

  2. Mira si està decebut el votant del tripartit que s’ha escindit i ha creat un partit (Ciutadans de no sé on). No sé per què oblideu amb tanta facilitat que la base del tripartit i el seu fonament ideològic és l’espanyolisme (fer fora els nacionalistes de la Generalitat). CiU tan sols té una oportunitat de governar: que el tripartit no sumi. Si PSOE, E i IC-V sumen, s’aliaran, atès que el seu full de ruta no s’ha acomplert: enviar CiU a l’oposició perquè es barallin i ‘desapareguin’ com la UCD. Per tant, o CiU o tripartit. Tots sabem que la intenció d’E és substituir CiU en el camp nacionalista via sorpasso i ‘milió’ de vots. Per tant, és estúpid pensar en pactes amb qui et vol fora d’escena. Això tan sols serà possible amb una E castigada electoralment i amb una profunda renovació de l’actual direcció, l’estratègia de la qual és l’apuntada.

    I, finalment, una dada sobre la qual reflexionar: el 2003 E no es va presentar davant l’electorat com un partit d’ "esquerres"  com ho fa ara. Per tant, haurà de barallar-se amb PSOE i IC-V pel mateix electorat. Serà interessant assistir a la lluita per la torxa de la flama de la puresa de l’ "esquerra". Perquè, no ens enganyem, ¿quina credibilitat tindrà de cara a  l’electorat nacionalista que s’autoqualifiqui d’ "independentista"  qui vol fer president Pepe Montilla?  Això que tan Mas com Montilla són igual d’ "espanyolistes" és un cabòria pròpia de Vilaweb. Com l’ "onada" sobiranista.

  3. S’equivoca en l’estrategia?, ens demanes.
    O tot o res, es la carta esclava de CIU després dels tres anys d’una oposició populista (Puig) pero fent-se els responsables (Mas).  Ara toca aixó , ja hi haurá temps, depenent de com vagin les enquestes, d’acostar-se a un discurs de salvació patriótica amb ERC o de veure un gir en el PP català que possibiliti acords. No vull ni pensar en la sociovergència, resultant d’acceptar que tot fou culpa de l’imprevisible Maragall, pero no ho descartem, parlem d’aquells que han despreciat les institucions de catalunya quan no les han ocupat, així que tot es possible.
    Intentent polaritzar, ja va bé, al final votará la gent (o no) i veurem un cop més què es el que hi ha realment.
    Després del lamentable debat sobre la data de les eleccions, apuntant el dia laborable, i finalment evitant possibles ponts com es pugui, només podem pensar que la gent som uns aborregats o els polítics actuals un mal que sofrir.  Em quedo amb això últim, encara que algú pugui pensar que l’esperança es l´últim que ens queda.

  4. Mas va marxar a Canàries… però Carod també va fer vacances aquella setmana, doncs el pacte tripartit el tenien acordat des del 99 amb el PSC (a Tarragona -Maragall "dixit"). I els negociadors de CiU, que sí es varen quedar fent la seva feina, van oferir a ERC tot el que volguessin. Però el pacte ja era tancat, com ara. CiU no pot permetre’s el luxe de deixar a ERC tornar a fer creible la farsa de l’equidistància. I ERC tampoc facilita gaire l’aproximació, després de mesos d’acusar a CiU de traïdors però callant davant les humiliacions que els ha fet el PSC (expulsió del Govern, de Carod, canvi d’aliances a Madrid…)

    Per tant, el proper 1 de novembre el tema està més que clar: o CiU o tripartit… i ja veurem que fan milers de votants -que no militants- d’ERC davant la possibilitat de fer Montilla president amb els seus vots…

    Salut, companys.

  5. A CiU tenen un problema d’estratègia, qualsevol partit amb la seqüència de resultats a la baixa que porten des del 1996 ja haurien fet fora a la cúpula.  Els dirigents actuals, que em semblen justets (coneixent-ne alguns i sobretot veient-ne els resultats) fan allò tant típic de buscar l’enemic exterior (o sigui en Carod amb banyes) per que les bases s’entretinguin apedregant-los i no sel’s acudeixi demanar comptes.
    Això té un efecte desastrós a llarg termini. Independentment del que vulguin fer (i jo soc dels que crec que tenen la sociovergencia firmada i inclús amb conselleries assignades) els hi interessaria fer veure que s’aproximen als d’Esquerra.
    A Erc en canvi van crear unes expectatives de canvi que no han sapigut realitzar. Tot i estar d’acord amb la opció estratègica de pactar amb el PSC, el dia que vaig veure el primer càrrec de confiança d’Erc al tripartit em va caure l’ànima als peus (igual que els inútils de CiU, però amb espardenyes enlloc de mocasins!).  La reacció al pacte vergonyant d’en Mas i ZP va ser com a mínim lenta, confusa i denotava una certa afició per quedar-se al govern, independentment de la política que fes aquest (i això per mi no pot ser: per fer una CiU bis amb camises grises ens amb el meu vot que no hi comptin).
    Jo m’abstindré, crec que és una d’aquelles eleccions en que el resultat està ja decidit abans de començar la campanya i a més trobo a faltar a Erc una autocrítica que resulti en noves decisions i que passi per donar mes paper a gent com en Ridao.  El premi de consolació serà veure els del PSC pringant les conseqüències del pacte Mas-ZP.
    Anselm

  6. Saül, ¿com pots queixar-te després quan dic que el teu bloc és partidista, si enmig d’una magnífica anàlisi hi deixes anar, com qui no vol la cosa, aquestes perles?
    En cas de reeditar-se l’acord entre PSC, ERC i ICV-EUiA, està clar que el Govern seria més estable.

    Hi ha algun motiu per pensar això, més enllà de les ganes que en teniu els que esteu a favor de mantenir CiU a l’oposició?
    Aneu alimentant el PSC-PSOE, aneu… En un parell de legislatures, aquest país tindrà tant de català com l’Alguer.

    I com a mostra, un botó

  7. Artur Mas no ha fet més que dir una obvietat: Si no  guanya en escons no serà President. El President serà Montilla, amb el suport d’Esquerra i Iniciativa.

  8. Artur Mas no ha fet més que dir una obvietat: Si no  guanya en escons no serà President. El President serà Montilla, amb el suport d’Esquerra i Iniciativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!