Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

12 de juliol de 2006
26 comentaris

La Rita irrita

Rita Marzoa va venir després de Solé i Sabaté amb un espai absolutament pamfletari i al qual li podem dir qualsevol cosa menys plural. Marzoa té una bonica veu, a més és intel·ligent i una bona comunicadora. Llàstima que no sàpiga distingir el que és un espai públic i plural del saló de casa seva, on sens dubte, té tot el dret de convidar els seus amics a teoritzar monotemàticament sobre els Països Catalans. Marzoa, de la mateixa manera que el seu antecessor, no pot amagar (ni falta que li fa) la seva obsessiva passió per pontificar en benefici d?un ideal de nació endogàmica, tancada, victimista i monocolor. Són gent, com molta altra, que fan de la professió periodística el seu espai polític. Són gent que aprofiten l’oportunitat que els hi dóna la ràdio pública per fer una excel·lent feina al servei d?una opció política determinada: Marzoa, ERC; Solé i Sabaté, CiU. Un model que jo respecto profundament però que no és el meu, ja que no inclou en el seu diccionari les paraules: pluralitat i diversitat.”

Aquest és un fragment de l’anotació Si més no… una bona notícia, del bloc de Jaume Pros (a la foto), regidor socialista a l’Ajuntament de Valls, conseller comarcal de Cultura, adjunt al primer secretari i portaveu de l’executiva local del PSC Valls-Alt Camp, i membre del Consell de Federació.

 1. El PSOE i el PP s’han apropiat, de fa temps, dels grans substantius de la política. Així van ser ells qui van apropiar-se de llibertat o democràcia per fer front a l’acció política del nacionalisme basc. Amb el temps s’han apropiat també de pluralitat, de tolerància, en definitiva de qualsevol expressió que tendeixi primer a restringir el camp de joc del rival i, en últim terme, a marginar-lo o condemnar-lo. Això sí: mai s’autoqualifiquen de nacionalistes. Els nacionalistes són els altres que practiquen la intolerància, l’endogamia, el tancament, el primitivisme, l’obscurantisme, el filonazisme, etc. El pitjor d’aquest personatge de Valls, aquest tal Pros, no és pas fer una aportació intel.ligent a l’anàlisi política sinó una còpia dolenta del pensament espanyol. Tot i així avancem. Abans els espanyols tenien la Inquisició i rostien a la gent volta i volta i ara almenys es contenten amb l’apropiació del llenguatge. Però no ens confiem. Els 300 anys de "democràcia a l’espanyola" sobre Catalunya no són pas un bon auguri per assegurar res de bo.

 2. Quan va començar el programa SI MÉS NO, la Rita ho tenia molt difícil, perquè jo m’havia acostumat tant a la companyia dels "postres de music" que tot el que hi possessin en el seu lloc em semblava que no estava a l’alçada. No sé si en Solé Sabaté és d’algun partit, en tot cas jo no ho vaig deduir mai de les converses i els convidats. L’única cosa que em va quedar clara és que és un gran coneixedor i defensor de la cultura catalana, i que obria les portes a les diverses opinions, feia pensar en els temes i sovint en parlàvem a casa i també a la feina amb els companys.

  Doncs la Rita ho va aconseguir també en pocs dies. Al principi tot em semblava malament i pensava que l’havien posada perqè els postres de músic "tiraven amb bala" de vegades contra la política general del país. I resulta que ella també ha parlat i ha fet parlar amb llibertat, respectant totes les opinions. I el que és més important SENSE PREPOTÈNCIA, i com aquell que no vol la cosa, ha demostrat que com una altra gran periodista, la Mònica Terribas, es documenta, li agrada la seva feina, i mira de posar-se en el lloc dels que escolten, preguntant i tocant els temes que interessen a la gent, i alguns periodistes no volen ni tocar, no fos que s’enfadessin els que manen i es dediquen a cantar-ne les excel·lències.

  Ja que no puc escoltar el Bassas, que també tinc entès que és un professional dels bons, al menys, l’estona de la Rita em compensava una mica i em posa al corrent de coses de l’actualitat, curiositats interessants, altres no tant però així ens n’assabentem de coses diferents, etc.

  Que no hi tenen cabuda els "espanyolistes" seria l’únic retret que se li podria fer? no ho tinc clar, però els programes de tipus espanyolista ja ocupen pràcticament tota la resta de la nostra vida. Oi? No hi tinc res en contra, però m’agrada aprofundir en les nostres coses, ja que de petita me les van amagar.

  No entenc com poden prescindir d’un programa aixi, que pel que sé l’escolta molta gent. Ja està bé de només riure i enriure-se’n de la gent, com fan la majoria de programes d’èxit. Alguns a mí també m’agraden en el seu moment, la societat necessita una mica d’alegria. Però és imprescindible tenir un programa de referència com aquest, que repeteixo, quan arribo a casa sovint el comentem amb la família, i a la feina amb els companys.
   
  Cadascú fa la seva feina, l’important és fer-la ben feta, i la Rita ho fa. I TANT QUE HO FA.

  FELICITATS RITA, I SOBRETOT, SOBRETOT, SI LLEGEIXES AIXÒ I FAS ALGUN ALTRE PROGRAMA PER L’ESTIL EN ALGUNA ALTRA EMISSORA, FES-M’HO SABER, SI ET PLAU, QE SI ÉS ABANS DE LES 8 DEL MATÍ I DESPRES DE LES 3 DE LA TARDA, L’ESCOLTARÉ.

 3. Francament, passarà molt de temps abans de què ningú del PSOE pugui donar lliçons de pluralitat als periodistes. Mitja vida política del PSOE consisteix en afavorir uns quants grups de comunicació, entre ells el monopolístic PRISA, per tal de que li serveixin de braç mediàtic. Per a estil pamfletari, francament, el de El Periódico.

  Amb això no vull dir que la tal Rita sigui o deixi de ser pamfletera. No ho se perquè no l’he escoltada mai. Però el que si que tinc clar és un regidor socialista hauria d’anar amb compte abans d’omplir-se la boca de frases tan presumptuoses com "un model que jo respecto profundament però que no és el meu, ja que no inclou en el seu diccionari les paraules: pluralitat i diversitat".

 4. La gent de Valls o propera a l’Alt Camp ja fa temps que coneixem a aquesta llumenera, normalment passo d’aquest tio, però ara m’ha fet posar de mal humor. Que trist
  és que si algú no pensa com tu el desqualifiquis, enlloc de respectar el seu ideari, cosa que no vol dir pas compartir-lo. Sabíem que era poc intel·ligent, però ja va bé que es continui retratant.

 5. Quina pena que per pur agoïsme i per pura enveja de no poder tenir un programa a Catalunya Radio s’hagin de dir tantes bestieses. Només comentar-li que si parla de diversitat i pluralitat hauria de saber que a Catalunya, i gràcies a Déu -és un dir-, no tohom és "Espanyolista" i hauria de saber respectar una opinio que potser ell creu que és minoritària però que realment no ho és.
  Els catalans ja hem compres que "de fora vingueren i de casa ens tregueren"! només fa falta que vosaltres comprangueu que per molt que volgueu mai es pot anul·lar un sentiment d’un poble oprimit.

 6. Què n’hem de dir d’un partit que es creu que té el monopoli de la pluralitat? Fan una mica d’angúnia, aquesta gent, que es pensen que el progressisme i el pluralisme són valors que només ells coneixen i defensen.

  Pel que fa a la seva gestió dels mitjans de comunicació, la podem qualificar de moltes maneres però la més surrealista seria dir-ne plural. Sort que ara a tv3 fan un programa de Karaoke que està molt bé: amb coses així ens oblidarem de la Rita i, si pot ser, perdrem el món de vista.

 7. Gràcies, Jaume per posar veu al que molta gent d’esquerra (que no d’Esquerres), pensem. Es una llàstima que alguna gent confongui catalanista  amb nacionalista totalitari, sense argumentació (o si la tenen, entra en conflicte amb el seu suposat sentit d’esquerra). Continua així, Jaume!

 8. Aquest senyor no ha entès -o potser no ha volgut entendre- la proposta radiofònica de la Rita Marzoa. Precisament el seu programa és un clar exemple de respecte per la diversitat i la pluralitat de la nostra nació. El Si més no ens mostra, amb normalitat, la pluralitat social i la diversitat cultural dels Països Catalans. Tots els territoris i tots els accents hi són representats, de forma desacomplexada, sense por, sense vergonya.
  De ben segur que és aquesta defensa aferrissada del conjunt de la nostra nació i la pluralitat de veus que hi són representades el que no agrada a personatges com aquest. El seu concepte de la pluralitat no va més enllà de l’interès polític i electoral del seu partit. Per això aquest programa els fa nosa. I per tant l’eliminen.

 9. Quina llàstima! I ho dic per a molta gent, ja que en realitat, si aquest home pot dir el que diu amb tanta prepotència, és perquè molts catalans hi han delegat la seva representació. `Tenim el que ens mereixem; però no deixa de ser indignant que una persona del PSOE s’atreveixi a parlar d’independència i de pluralitat informativa. S’ha d’aconseguir un nivell de cinisme difícil per a la gent normal.

 10. No sé pas com un senyor del PSOE pot acusar de sectari a un programa quan ells estan monopolitzant tots els mitjans de comunicació majoritaris, tant públics com privats i des que van entrar al govern s’estan carregant la ràdio i televisió pública.
  Si hi havia un programa a Catalunya Ràdio que era plural, aquest era el Catalunya Nit, on parlaven i opinaven gent de totes les tendències. Doncs el primer que va se va ser canviar-lo per un aborrit i monòton programa conduït per un locutor afí… i així amb tants altres que van ser arraconats. Qui serà la seva pròxima víctima? En Basses? Jo no entenc com encara l’aguanten tant… La Terribes? Tampoc m’extranyaria massa… va burxar massa al mentider ZP en l’última entrevista…
  Un programa com el de la Rita és molt necessari pel país, ja que parla d’aspectes de la nostra cultura, història i llengua masses vegades silenciats. Reconec que algunes coses eren millorables i que algun tema dels que va tractar no em va agradar la manera com el va agafar, però crec que és una bona periodista i el seu programa m’agradava forá, dels pocs bons que queden a Catalunya Ràdio, junt amb el Basses.

 11. No en teniu ni idea de qui és Jaume Pros. Heu llegit un paràgraf seu i ja teniu arguments per a fer una anàlisi personal i ideològica d’ell? Feu pena.

  Visiteu el seu bloc i sabreu qui és el Pros, un articulista d’un diari de Valls que té una legió de seguidors. Per què? Doncs perquè és la coherència en persona.

  Sabieu que?

  1. Hi ha el rumor molt estés que cert partit volia que Jaume Pros anés a les seves llistes a les municipals i quan Pros va dir que volia veure el programa li van dir que d’això no en tenien. Demanant la independència en tenien prou.

  2. Pros va acceptar anar amb el PSC a canvi que es rerspectés la seva ideològia sobiranista? Ho va reconeixer aquesta setmana en una entrevista a la ràdio.

  3. Sabieu que Jaume Pros va presentar una esmena a la totalitat dels estatuts del PSC en el darrer congrés nacional demanant que Catalunya s’especifiqués com a nació en tots els seus apartats? Sabieu que ho va aconseguir?

  4. Sabieu que Jaume Pros ha guanyat diversos premis periodístics. tots ells defensant el caràcter diferencial català, la llengua i la cultura catalanes.

  5. Sabieu que quan Pros parla de pluralitat ho fa amb tota l’autoritat? És una de les persones que més saben del fet de la immigracio i sobretot de l’islam.

  tot això ho sabrieu si en comptes de mirar-vos tant el vostre melic llegissiu una mica més.

  Endavant Jaume. No facis cas d’aquesta colla de resentits. Per cert, la resposta que els hi dones en el teu bloc és excel·lent.

 12. Ai! Rita. Rita, l’amigueta del Bargalló. que la va treure de l’anonimat. com et defensen els cadells d’erc.

 13. La Marzoa al carrer???? això és que Déu existeix. Gràcies. és insofrible i avorridíssima!!!! ARRRRG!!

  he llegit el blog del Jaume Pros i m’ha encantat. el visitaré asiduament perque és molt bo.

 14. I doncs clar que monocolor!  Però que collons es pensa el sr. pros, que vol dir monocolor… ho torno a dir a veure si li queda clar, monocolor = un sol país!  i de moment de partits que ho veuen així, en el meu país només n’hi ha un.
  Però, veient amb el partit que simpatitza, tot ja queda més clar. Sobiranistes de boquilla.

 15. El senyor Pros, que troba a faltar pluralitat i diversitat en el programa de la Rita Marzoa, no sé si ha sentit el programa d’entrevistes que han posat a Catalunya Ràdio per substituir el Si més no. De moment ja hi han passat un bon nombre de socialistes: Rosa Regàs, Oriol Regàs, Josep Maria Bricall, Teresa Gimpera, Joan Pere Viladecans, Rosa Cullell, Francisco González Ledesma, Antoni Ros Marbà, etc. -alguns dels quals, per cert, no han perdut ocasió per despotricar contra Jordi Pujol i Convergència i Unió. En canvi, de gent propera a l’independentisme, només hi han anat en Joel Joan i en Josep Maria Espinàs. De gent propera a CIU o al PP, cap ni un. Ja ho veieu, la mar de divers i de plural.

 16. Els socialistes s’han fet amb la pràctica totalitat dels programes de Catalunya Ràdio i (ja fa anys) amb la línia informativa de la CCRTV. L’espai de la Rita Marzoa els emprenya perquè és un oasi que se’ls escapa de les mans i perquè els Països Catalans és el que veritablement irrita a la gent de la LOAPA. Així doncs, aquestes paraules, venint d’un sociata no han de sorprendre ningú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!