Accio municipal - Bloc d'en Sergi Baulida

Pels qui els interessa el món municipal (funcionaris, polítics, periodistes, gent d'entitats,...). Idees, opinions i experiències per a la defensa del municipalisme.

20 de març de 2008
Sense categoria
1 comentari

Les AREs, medalles a curt termini, maldecaps a llarg? bread for today, hunger for tomorrow

Les AREs, Arees Residencials Estratègiques, són la resposta políticament “interessada” i econòmicament keynesiana a la situació del mercat de l’habitatge per a joves i gent desafavorida, des de la vessant de la demanada, i per insuflar feina als promotors des de la vessant de la oferta del sector de la construcció… Però no són tot flors i violes…

D’entrada sembla que hauria d’estar tothom content amb aquest tema… l’aparença inicial és que “es maten molts pájaros d’un tiro”:

  • Es genera un parc important de vivenda VPO, HPO… (diguem-n’hi com vulguem), de facto i “des de dalt”. Ajudant a resoldre la dificultat d’accés a l’habitatge de molt joves i d’altres col.lectius desafavorits.
  • En un moment de crisi del sector de la construcció, el sector públic intervé afavorint la creació de demanda. El mític John Maynard Keynnes ho tenia molt clar això… i tot el tinglado del wellfare state (estat del benestar) implantat a l’Europa de la postguerra mundial és fill de les seves idees. Els escandinaus fins i tot van ser més papistes que el Papa amb les polítiques keynesianes… però això quasi donarà per un altre post al blog.
  • Es salta la barrera que pot suposar un ajuntament amb poques ganes de creixement urbanístic, ja que la figura de l’ARE limita extraordinàriament la capacitat de “dir-hi alguna cosa” a l’ajuntament.
  • S’escurcen els tràmits per fer una promoció de VPO i s’abaixen els costos, principalment els vinculats a tramitacions, taxes i impostos municipals.

… sembla la panacea això… Però no ho és… No n’hi ha gaires de panaceas a la vida.

 

Quin és doncs “el lado oscuro de les AREs”?

  • Poden ser un instrument de ghettització.  Es fa difícil no pensar que grans concentracions de grups de vivendes de VPO no tinguin un potencial altíssim de convertir-se en ghettos de “classe” , d’ètnia, o d’ambdós.
  • Violació de l’autonomia municipal. Les AREs són un “trágala” de l’administració superior vers els ajuntaments, limitant-los extraordinàriament les seves potestats i prerrogatives en un àmbit tant important pels municipis com és l’urbanisme.
  • Expoli de recursos econòmics municipals. La limitació de les cessions per equipaments, l’elimininació del 10% de l’aprofitament mig, la bonificació màxima de l’impost de construccions, i l’impossibilitat d’aconseguir majors compensacions pel muncipi del promotor; converteixen les AREs en un autèntic torpedo a la línia de flotació de les malmeses hisendes municipals.
  • Rerafons d’interés polític per medalles a curt termini. Evidentment donar sol.lucions a la crisi de demanda del sector de la construcció i a la vegada als problemes d’accés a l’habitatge de col.lectius desafavorits, simultàniament, és un “caramel polític”. Però el problema és actuar a batzegades, sense contemplar repercusions a llarg termini, i ignorant els problemes que pugui crear a les hisendes dels municipis afectats.
  • Problemes de serveis associats al creixement sense planificació d’equipaments ni del dimensionament dels serveis. Això afecta a multitud d’aspectes de l’actuació pública municipal, però quedem-nos només amb les dificultats associades a la distribució i consum d’aigua (també donarà per un altre post aquest tema), de places i per tant equipaments d’ensenyament, d’instal.lacions esportives, recollides de residus i neteja viària,… etc… i el volum de “l’etc”, fa fredar.

 

Total, les AREs no són una mala idea, fins i tot podria dir que és una bona idea. Però per tirar-les endavant caldria abans garantir que es minimitzen les seves conseqüències negatives, sense perdre les seves virtuds.

Si el propi Darth Vader va acabar sortint de l’Indret Fosc, potser també ho poden fer les AREs…

  1. The son of wealthy and influential Athenian parents, Plato began his ugg bailey button boots philosophical career as a student of Socrates. When the master died, Plato travelled uggs classic cardy to Egypt and Italy, studied with students of Pythagoras, and spent ugg classic short several years advising the ruling family of Syracuse. Eventually, he returned ugg classic tall to Athens and established his own school of philosophy at the Academy.For students enrolled there, Plato tried ugg ultra boots both to pass on the heritage of a Socratic style of thinking and to guide their progress through mathematical learning to the achievement of abstract philosophical truth. http://www.bayuggs.com/specials.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!