Com ho veieu això?

El bloc d'en Jaume Castellet

21 de novembre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Un parell d’efemèrides. (1era. entrega)

Una d’ahir i una d’avui.

La primera s’ha de celebrar i la segona no s’ha d’oblidar. 
Ahir va fer 521, anys es va editar a València la primera edició de Tirant lo Blanc, la obra més important del cavaller i escriptor de Gandia Joanot Martorell, cunyat de un altre cavaller i escriptor del mateix poble, el gran Ausiàs March.

El fet d’estar escrit en català, ha estat el motiu que a Espanya i a Catalunya, aquest llibre no hagi tingut el ressò que mereix i que no sigui de lectura obligatòria a tots els col.legis.

De totes maneres, gent que de literatura en sabia molt com per exemple en Cervantes, a la seva novel.la “La aventuras del ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha”, tot parlant del Tirant, el Quixot diu textualment, “es éste el mejor libro del mundo” i en el famós passatge de la crema de llibres, el Tirant lo Blanc, és una de les poques obres que se’n salva.

És tanta la grandesa d’aquesta obra, que fins i tot agrada a un tipus tan indesitjable com en Vargas Llosa, que quant va llegir el llibre, va dir : “Es una de las experiencias más grandes que he tenido como lector”.

Per a arribar a entendre totalment la importància del Tirant i ser conscient de tot allò que ens vol dir Martorell, és imprescindible llegir l’assaig “Aproximació al Tirant lo Blanc” publicat l’any 1.990 per Quaderns Crema i escrit per Martí de Riquer, catedàtic emèrit de Literatura Romànica de la Universitat de Barcelona, dos cops Premio Nacional de las Letras Españolas, vuitè comte de Casa Dávalos, membre més antic de la Real Academia Española, Premio Príncipe de Asturias, Grande de España, combatent del bàndol franquista a la batalla de l’Ebre sent membre del carlista Tercio Nuestra Señora de Montserrat, Senador de las Cortes Españolas  nomenat a dit per el seu rei i unes quantes coses més.

 

Avui commemorem una efemèride molt més cabrona, però per altra banda molt més habitual.

Tal dia com avui de l’any 1.902, sent rei del país veí (costats oest, sud-oest i sud), l’Alfonso 13 “el cametes” i cap del govern espanyol el lliberal i mitificat Práxedes Mateo Sagasta, es va publicar un reial decret que deia: “Los Maestros y Maestras de instrucción primaria que enseñasen á sus discípulos la doctrina cristiana (catecismo) ú otra cualquiera materia en un idioma ó dialecto que no sea la lengua castellana, serán castigados y serán separados del Magisterio oficial, perdiendo cuantos derechos les reconoce la ley.” Real Decreto.

Tómate algo y seguimos para bingo.

Que tingueu un bon dia.

Salut i República Catalana (no confondre mai amb la rabiosament anticatalana república espanyola)


El tiet Jaume, soci del F.C. Martinenc des de fa 44 anys, 4 mesos i 21 dies + militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (actualment coneguda com a Esquerra “a palo seco”) des de fa 24 anys, 2 mesos i 20 dies + soci del Barça des de fa 55 anys, 8 mesos i 9 dies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!