SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

25 d'abril de 2013
0 comentaris

URBANOPOROSI

Durant l’any ja compro o llegeixo llibres de literatura, assaig, biogràfics, de viatges o d’evasió. Així doncs aquesta Diada del Llibre he optat per adquirir un llibre realment excepcional: URBANOPOROSI. Sabadell i els silencis urbans que discretament ha eixit el 23 d’abril editat pel “col•lectiu (Sa)badall”(1)

Excepcional per ser circumscrit a un reduït territori urbà que m’és familiar: Sabadell.

Excepcional perquè tracta amb cura d’un fenomen que, tot i no ser nou, ara ha assolit unes dimensions alarmants. Seguint la metàfora de la malaltia, proposada pels autors, allò que estava reduït a una rara infermetat, avui té dimensions de flagel.

Excepcional perquè no és el resultat d’un treball de despatx. És el fruit incipient d’un treball de camp, de prospecció i fotogràfic, fet entre el juliol del 2011 i el febrer del 2012 i posteriorment passat pel sedàs d’una exposició i vuit sessions de debat realitzades al llarg de tres mesos al si de l’Aliança Francesa.

Excepcional perquè és la síntesi d’un treball multidisciplinar que combina, amb una perfecta simbiosi, l’anàlisi de la geografia humana, amb l’avaluació de l’impacte ambiental i visual amb la insòlita ajuda de l’art fotogràfic. Després de visionar-lo, passejar per la ciutat et retorna una altra mirada.

Excepcional perquè és una clamor, des del silenci, de la realitat social i política que ens toca viure, orfe de decisions rellevants. Una conseqüència de la desolació d’idees i de propostes urbanístiques que fa de les ocupacions de la PAHC una anècdota davant de la metàstasi urbana que se’ns mostra (plànol adjunt).

Amb aquest material a la mà, és fàcil caure en el pessimisme derrotista. En comptes d’això, els membres del col•lectiu, en una actitud d’autocòria, durant el procés escamparen algunes de les possibles respostes i van permetre imaginar una ciutat diferent: modificacions al dret urbanístic, ús de la custòdia urbana, influència de la participació ciutadana, els horts urbans, l’adaptació d’usos, etc.

El seu treball i la reflexió sobre les accions que, des d’una visió col•lectiva, ens poden fer avançar cap a la nova ciutat, queda resumit en aquest llibre excepcional.

(1) El col•lectiu (Sa)badall” està format per: Bernat Lladó Mas, Maties Serracant Camps i Berta Tiana Alsina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!