SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

17 d'octubre de 2017
0 comentaris

Sabadell a l’Escola de tardor de Som Energia

Conseqüent amb el seu anhel d’impulsar el canvi energètic des de totes les vessants, Som Energia ha organitzat la sisena Escola de Tardor a la falda del Montseny, al municipi de Sant Esteve de Palautordera, on entre les quasi dues-centes persones procedents de diversos indrets de l’Estat, hi havia una nombrosa representació sabadellenca.

El castell de Fluvià, situat al mig d’un esplèndid paisatge verd on es deixava entreveure el bestiar de pastura, ha estat la seu de l’Escola, el programa de la qual ha posat èmfasi en l’autoproducció elèctrica i les grans possibilitats que ofereixen els habitatges familiars, no organitzats en blocs de pisos. L’avanç tecnològic i legislatiu ja permet la instal·lació d’equips de fotovoltaica legalitzats sense pagar “l’impost al sol”, amb instal·lacions senzilles, de cost reduït i si s’escau amb possibilitat de finançament des de la banca ètica.

Durant l’intens cap de setmana hem conegut com aconseguir la pròpia instal·lació d’autoproducció a cost reduït i legalitzada, com participar a l’Onada Solar on es promouen instal·lacions simultànies d’energia fotovoltaica, coordinant la gestió tècnica i de compra amb els instal·ladors locals, reduint així els costos i simplificant  amb escreix els tràmits.

Estudiant les últimes experiències, hem vist la possibilitat de compartir l’autoproducció entre el veïnatge d’un barri, i alhora s’han explorat les opcions que dóna, a un nivell més reduït però significativament transcendent, la recent sentencia del Tribunal Constitucional al reconèixer les competències de la Generalitat en aquest tema i en conseqüència deixar oberta la possibilitat que dos o més habitatges comparteixin una mateixa font d’autoproducció. Fet que significa una andanada a la línea de flotació de la restrictiva regulació estatal sobre l’autoproducció.

Tampoc ha faltat, dirigit als més “manetes”, un taller per conèixer al detall els components i el muntatge d’un sistema d’autoproducció a diferents nivells, fins arribar a l’autosuficiència energètica d’una llar. Sense oblidar les possibilitats que un sistema d’autoproducció pot oferir davant les expectatives del cotxe elèctric.

Entre les persones que impulsen les energies verdes des de l’administració local els debats han posat de relleu l’enorme interès suscitat per la ponència sobre el control de les xarxes de distribució o sigui les xarxes urbanes que ens fan arribar el corrent a casa. Com s’ha avançat en diverses poblacions europees, i quines possibilitats legals hi ha sobre el seu control per part dels municipis. La distribució és el veritable coll d’ampolla, a mans de l’asfixiant oligopoli energètic, per fer el salt definitiu cap a l’autonomia local respecte l’autoabastament elèctric.

La posta en marxa del vehicle elèctric compartit a Mataró, el pròxim llançament d’aquesta experiència a Barcelona i a Sabadell, així com i els resultats de programes similars a Mallorca i altres ciutats europees, ha completat el capítol de les novetats.

En alguns moments, contraposant l’entorn agrícola i les novetats tecnològiques que s’exposaven,  les explicacions s’han sentit acompanyades pel mugir de vaques pròximes, com si amb el seu bram ens volguessin recordar que l’aplicació extensiva de les esmentades tecnologies són l’esperança per poder preservar en el futur els espais d’aquesta índole.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!