SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

5 de gener de 2014
0 comentaris

NO INTERROMPEU LA CERIMÒNIA DELS PROHOMS

Novembre: Un ple degradat (II)

Quan s’enceta el debat sobre els temes d’urbanisme, de sobte,  el Manuel Bustos s’aixeca de la “vitrina” i surt disparat de la sala adduint no trobar-se bé. Al cap d’un moment, des del públic, se senten veus provinents de l’escala que l’insulten.

Tot seguit un allau de persones ocupa el passadís central i el ponent d’urbanisme interromp l’exposició que havia iniciat.L’alcalde demana silenci… a l’uníson el grup contesta “esta casa es de todos”…  L’alcalde, sense moure’s de la presidència, explica que hi ha un reglament… una portaveu del col·lectiu anuncia la intenció de llegit un comunicat i després abandonar el Ple… el Juan Carlos Sánchez, anquilosat a la presidència, insisteix que hi ha unes regles…  i en resposta, com el cor d’una tragèdia de Sòfocles, canten “salvem les pensions” i “les pensions no es toquen”  mentre pugen a l’estrada… Compte! És la primera vegada en tots aquests anys que una manifestació al Ple ocupa l’estrada, l’alcalde darrera l’escut de la normativa ha tardat massa en reaccionar. Ara és quan algú pot fer perdre el control de la situació, penso.

L’alcalde amb una senyal agrupa als portaveus dels grups municipals, fa una consulta ràpida i anuncia la suspensió formal del Ple alhora que els hi ofereix llegir el comunicat. De l’estrada estant, després d’esmentar un seguit de raons de sentit comú, el col·lectiu fa tres peticions: reclamem el suport del consistori per demanar la dimissió dels governs del PP i CiU, que els respectius partits polítics incloguin en els programes electorals la derogació de la llei de pensions i exigeixen la dimissió dels regidors imputats. Seguidament, en ordre i corejant “sí se puede”, abandonen la sala.

La sessió es normalitza, el ponent continua la seva intervenció…

Però ara el grup del PP abandona el Ple. No estan d’acord amb la permissivitat de l’alcalde davant d’un acte que qualifiquen de feixista. Què volen aquesta gent? Ofegar també els clams de justícia social? D’acord, aturar així el Ple és conceptualment dur pel sistema de què ens hem dotat, però estem vivint uns temps excepcionals. Més crua és la realitat de les 20.500 persones en atur forçós presents a la ciutat. A banda ha estat una lliçó de respecte, l’antònim de feixista: cap agressió a les persones, cap desperfecte del patrimoni, la sessió ha pogut seguir. Han sortit de la sala voluntàriament, sense la intervenció de la policia municipal present.

…però l’ambient ha quedat enrarit, l’exposició del Josep Ayuso sobre la modificació que proposa del Pla general sona a pallissa tècnica mentre el pensament de tothom està en els últims fets. Tant és així que al començar el torn d’intervencions el regidor d’EUiA, Juan M. Mena, diu: després de l’expressió de democràcia que hem viscut en el Ple… No pot acabar, l’alcalde Juan Carlos Sánchez, el recrimina per sortir-se del tema del dictamen i dir-ne una “expressió de democràcia” al fet d’haver-se violentat, segons ell, les regles del joc. El regidor d’EUiA, a mode de mur de contenció, repeteix l’expressió i seguidament exposa les raons perquè el seu grup s’abstindrà en el dictamen. També ho faran ICV i Entesa per Sabadell.

Ningú més fa cap referència a la interrupció de la cerimònia dels prohoms fins al finalitzar la sessió. En l’apartat de precs i preguntes CiU es queixa que els manifestants no hagin fet una petició formal per intervenir i demana prendre mesures per evitar futures accions d’aquest tipus. L’alcalde manifesta compartir el seu punt de vista, es justifica per haver permès la lectura del comunicat  i proposa parlar-ne en una Junta de Portaveus.

Resulta que quan el Juan Carlos Sánchez fa de jutge és duríssim, prou que ha estat capaç de trobar nombrosos atenuants perquè els seus companys imputats prossegueixin a la sala. S’entén que l’alcalde ha de defensar la legalitat vigent, ho ha fet amb escreix, però al finalitzar el Ple, després del comentari de CiU, hauria estat una mostra de sensibilitat esmentar algun atenuant, alguna justificació o una minsa reflexió sobre la conjuntura actual i la situació d’angoixa que rellevants sectors de la societat pateixen. No li calia llançar-se als braços de CiU i insistir, per damunt de tot,  en una conducta pura vers a la normativa. Realment no el separa res de la postura del PP i CiU?

Malfieu del polític que no es qüestiona la legalitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!