SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

4 d'octubre de 2013
0 comentaris

ESCOLA DE SETEMBRE DE SOM ENERGIA?


La desobediència civil en marxa.

Amb més de dues-centes cinquanta persones de Som Energia, procedents de diversos indrets de la península, s’ha realitzat la segona “Escola de Setembre” de la Cooperativa. Els tres dies viscuts a La Conreria de Tiana han estat unes jornades excepcionals, tant per posar-nos al dia de la problemàtica energètica i de les possibles solucions, com per l’inestimable intercanvi d’experiències i opinions entre especialistes, dinamitzadors socials i altres persones també preocupades per l’actual model energètic i les seves conseqüències sobre les generacions futures.
Seguint un programa atapeït, preparat per l’equip directiu, on el fil conductor ha estat buscar propostes de consens per a fer front, de forma directa i indirecta, a l’atac del govern central contra la instal·lació de plaques fotovoltaiques i el seu intent de desprestigiar les energies renovables, s’ha fet un repàs de les possibles solucions individuals o la sortida cap a projectes col·lectius que permetin actuar com operador.

Hem reflexionat sobre les futures inversions de la Cooperativa i la possibilitat de fer-ho en altres països, valorant-ne les conseqüències socials, ambientals i econòmiques de les respectives accions. Alhora, una vegada més s’ha insistit en que tan rellevant és avançar en el canvi de les fonts energètiques com racionalitzar el consum d’energia, i en aquest sentit s’han proposat solucions innovadores per a millorar l’eficiència i augmentar-ne l’estalvi.

Des de la vessant més tècnica se’ns ha instruït sobre com funciona el mercat majorista de l’electricitat, les possibles noves vies de creixement i finançament, així com la millor forma d’utilitzar les xarxes socials i els recursos de la comunicació per a facilitar l’ampliació de l’espai social del projecte de Som Energia. Dit sigui de passada, al mig de tot aquest enrenou de conferències simultànies i tallers, vam trobar un moment per celebrar haver assolit la xifra de 10.000 persones associades.Finalitzada l’Escola, al sortir per la porta d’aquest monestir originari del segle XIII, anàvem “carregats d’energia” pels llaços de sintonia amb els altres col•lectius de regions llunyanes. Tal com em deia una companya de taula, procedent de Sevilla: a banda de la preuada informació i de conèixer noves propostes d’actuació, trobar-te en aquest ambient és estimulant perquè palpes com a pesar de viure amb una sensació d’aïllament no estàs sola.
Però també marxàvem esperonats pel compromís col·lectiu d’organitzar immediatament una campanya de desobediència civil contra la intenció retrògrada del govern del PP de penalitzar la instal·lació de plaques fotovoltaiques. No volen plaques? Doncs tots els associats i associades que puguem, d’aquí a desembre, n’instal·larem una.
Som Energia, som més de 10.000…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!